Sorin Cimpeanu schimba tot: "Sigur vom avea 5 vacante. Titularizarea pentru profesori o avem in vedere. Bacalaureatul ar putea fi schimbat. Planurile-cadru pentru liceu si gimnaziu sunt revizuite"

De Portal Invatamant
la 28 Feb. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sorin Cimpeanu schimba tot: "Sigur vom avea 5 vacante. Titularizarea pentru profesori o avem in vedere. Bacalaureatul ar putea fi schimbat. Planurile-cadru pentru liceu si gimnaziu sunt revizuite"28Feb.2022

Sorin Cimpeanu, ministrul Edcatiei, a vorbit intr-un amplu interviu pentru Gandul despre ce urmeaza sa se schimbe in perioada urmatoare in invatamant. Si sunt foarte multe modificari. Bacalaureatul ar putea fi schimbat, examenul de Titularizare pentru profesori este si el vizat, Planurile-cadru pentru liceu si gimnaziu se pregatesc de modificari. Chiar Legea Educatiei Nationale urmeaza sa fie refacuta. Detalii mai jos.

Declaratiile si explicatiile lui Sorin Cimpeanu din interviul acordat Gandul le puteti citi integral AICI. Mai jos cateva dintre idei.
 
Sorin Cimpeanu despre Predarea online
 
"Important este sa identificam acele domenii in care predarea online poate fi facuta intr-o maniera optima. Pentru ca, pe parcursul crizei sanitare, si in Romania si in orice – o spun cu toata responsabilitatea – alt sistem de educatie din aceasta lume, predarea online s-a facut fortat. La ultimele intalniri ale ministrilor Educatiei din Europa, si nu numai, s-a evidentiat faptul ca predarea online a fost o alternativa la a inchide total sistemele de educatie.
 
A fost mai mult decat nimic. De ce? Pentru ca niciun sistem de educatie nu a fost pregatit din perspectiva predarii online, care necesita minimum 5 lucruri fundamentale.
 
In primul rand – o conectivitate generalizata, la o viteza satisfacatoare a internetului, in asa fel incat sa poti sa ai o predare online interactiva. Nu este predare online sa trimiti o data pe zi sau la cateva zile teme pe WhatsApp sau e-mail. N-are nimic de-a face cu predarea online.
Al doilea element necesar – o disponibilitate generalizata a unor echipamente adecvate. In Romania si in alte state s-a supralicitat capacitatea tabletelor. Or in ciclul superior al liceului, tabletele sunt instrumente insuficiente pentru complexitatea disciplinelor din respectivul ciclu.
Al treilea element – o pregatire a tuturor cadrelor didactice pentru predarea online, pentru ca e vorba de o pregatire specifica, nu e suficient sa fi un foarte bun cadru didactic, cu creta pe tabla, pentru a putea sa fii un foarte bun cadru didactic la predarea online.
Al patrulea element – este nevoie de continut digital pentru toate disciplinele, pentru ca degeaba ai echipamente, ai conectivitate si profesori buni daca nu exista disponibil continutul digital pentru disciplina. Si continut digital care trebuie sa fie adecvat varstei elevului. Nu e suficient sa ai continut digital la matematica de clasa a cincea pentru a preda foarte bine la clasa a douasprezecea. Deci, pe fiecare disciplina si pe fiecare nivel.
 
Al cincilea element – platforme de evaluare dedicate evaluarii online. Prin care sa fii sigur ca cel care iti raspunde este elevul si nu un frate, un profesor sau un parinte al acelui elev. Altfel se pierde relevanta evaluarii. Evaluarea a fost si va ramane o componenta esentiala a educatiei"
 
Sorin Cimpeanu despre Notele si Evaluarea elevilor online
 
"Sunt doua lucruri de spus aici. In primul rand, evaluarea a fost foarte mult deformata si nu pot spune ca este vina profesorilor sau ca este vina elevilor. Este o cauza a intrarii unui sistem online pregatit fara a avea platforme dedicate pentru evaluare. Am dat exemplul anului scolar 2020 – 2021, in care 53% dintre elevi au avut medii peste 8,50, deci au fost elevi de top. 53%. Pai daca asta ar fi imaginea reala a invatamantului romanesc, inseamna ca n-am mai avea nicio problema. Mai mult decat atat, in anul scolar curent, la finele semestrului intai, nu 53%, ci 60% dintre elevi au inregistrat medii mai mari de 8.50.
 
Am spus ca nu este vina profesorilor si nici a elevilor. Este o cauza a unui sistem de educatie bulversat de criza sanitara. E un sistem de educatie in care tot timpul am avut probleme cu standardizarea evaluarii. Acum, aceasta lipsa de standardizare in evaluare a fost pusa sub lumina reflectoarelor. Sunt judete in care ai 60% note peste 8,50, dar ai peste 50% dintre elevi care nu reusesc sa ia nota 5 la o simulare, spre exemplu, pentru Evaluarea Nationala. Deci este un nonsens.
 
Ce se poate face si ce vom face? Standardizarea evaluarii. Inca de anul acesta am sustinut nevoia de standardizare a evaluarii, atat la clasele a doua, a patra si a sasea, cat si – cel putin la nivel pilot – la Evaluarea Nationala si Bacalaureat. Este un lucru esential"
 
Sorin Cimpeanu despre Semestre sau Trimestre
 
"Am primit si eu, de la specialistii in educatie de la Institutul de Stiintele Educatiei… Este discutabil, pentru ca sunt argumente pro si contra pentru trimestre sau pentru semestre. Acest lucru va face, oricum, obiectul unei dezbateri. Ce trebuie sa fie, insa, clar. In luna martie va trebui sa avem structura anului scolar cunoscuta. Pentru 2022 – 2023. In luna martie. Si vom avea si un ordin de ministru prin care se va promova structura anului scolar. Sigur, principalul subiect va raman acesta, trimestre sau semestre.
 
Ce nu cred ca poate fi pus in discutie este urmatorul lucru: trebuie sa avem module de invatare care sa alterneze cu perioade de repaos. Modulul de invatare, conform pedagogiei moderne, trebuie sa fie sase, sapte, opt saptamani, deci cele cinci vacante pe care le-am propus cred ca vor ramane asa.
 
Anul scolar sa inceapa in data de 5 septembrie, in prima zi de luni a lunii septembrie, si sa se incheie pe 16 iunie. Sa avem un numar de 5 vacante. 
Prima vacanta – la finalul lunii octombrie, de o saptamana, dupa primul modul de invatare, pentru toti elevii. Pentru toti elevii, subliniez, cei din gimnaziu si liceu nu aveau aceasta vacanta. Acum propunerea este ca toti elevii si prescolarii sa aiba aceasta vacanta la final de octombrie. 
A doua vacanta sa fie de sarbatorile de iarna si sa fie cu o durata consistenta. Sa inceapa undeva… 22-23 decembrie pana pe 8ianuarie, deci sa avem 18 zile de vacanta de iarna.
A treia vacanta sa fie in luna februarie, o saptamana.
A patra vacanta – de sarbatorile Pascale. In anul 2023, putem sa avem o vacanta de doua saptamani, care sa includa si sarbatorile pascale ortodoxe si pe cele catolice.
A cincea vacanta – cea de vara, care ar putea sa inceapa pe data de 17 iunie si sa se incheie pe data de 4 septembrie.
Acestea sunt cele cinci vacante, ar trebui sa ramana un lucru clar. Vedem daca trimestre sau semestre".
 
Sorin Cimpeanu despre Planurile cadru pentru liceu si gimnaziu
 
"Planurile pentru liceu vor trebuie sa fie disponibile in septembrie 2023. Noile planuri-cadru pentru liceu, in care sa avem numarul de discipline si numarul de ore alocat, saptamanal, fiecarei discipline. Cu aceasta ocazie, am inceput deja un ciclu de curriculum revizuit pe planurile cadru de gimnaziu. Tot septembrie 2023 este un moment oportun si necesar pentru a revizui si aceste planuri cadru si curriculumul de gimnaziu. El a fost revizuit, insa, in opinia mea, chiar daca se supara colegi de-ai mei, schimbarile au fost minore si, de multe ori, au fost de forma.
Mai mult decat atat… Si acolo unde curriculumul a fost corect intocmit trebuie sa spun ca am avut colegi profesori care au spus bun, asta ar trebui sa predau? Nu conteaza! Predau eu cum stiu mai bine, pentru ca era mai bine inainte. Nu este o atitudine corecta".
 
Sorin Cimpeanu despre Legea Educatiei Nationale si Titularizarea profesorilor
 
"In luna martie, va trebui sa lansam dezbaterea, dar o dezbatere care sa aiba pe masa idei clare, bine conturate. Eu mi-as dori sa avem aceasta Lege a invatamantului superior si o Lege a Educatiei nationale anul acesta. Pana in toamna ar fi de preferinta. Sau anul acesta, in urmatoarea sesiune parlamentara. Trebuie sa fie o lege care sa fie analizata de catre toti cei implicati, trebuie sa fie o lege care sa puna in pagina si concluziile proiectului Romania Educata – care a beneficiat de multi ani de dezbatere.
 
"Si modalitatea de Titularizare in invatamant este un aspect care trebuie avut in vedere, tocmai in ideea de a putea atrage acele resurse umane care sunt, intr-adevar, competente si care au chemare pentru profesia de dascal si trebuie sa fie sustinute. E clar ca este nevoie si de o schimbare la nivelul acestui sistem de titularizare, dupa cum e nevoie de o schimbare – si avem, in Romania educata, proiectul care a beneficiat de cea mai larga consultare publica, o serie de concluzii –  cu privire la schimbarea modului de sustinere a examenelor nationale.
 
Sorin Cimpeanu despre modificari la Bacalaureat
 
"Bacalaureatul ar putea sa fie schimbat, dar, pentru a nu induce niciun fel de idei false, precizez de la bun inceput: Bacalaureatul, da, trebuie sa fie altfel, dar dupa ce elevii au parcurs un intreg ciclu. E nevoie de parcurgerea unui intreg ciclu, e nevoie de o pregatire intr-un context in care sa cunosti toate regulile jocului. Nu vor fi schimbari peste noapte, asta vreau sa va asigur. V-am spus, rezultatele se vor putea vedea in educatie intr-un termen mediu si lung".
 
Cate dintre aceste teme redate mai sus se vor si transforma in modificari de legislatie sau sistem ramane de vazut. Cert este ca lista pare sa fie cat se poate de lunga si cuprinde domenii extrem de importante din Educatie.
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Matematica de nota 10!

Atentie: Matematica este una dintre materiile importante din scoala. Trebuie sa ne ajutam copiii, indiferent ca sunt in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a sau a XII-a!
 
Aveti la dispozitie colectia de Culegeri de teste REZOLVATE de Matematica. Alcatuita de un grup de cadre didactice dedicate, cu metode moderne de prezentare, aceasta colectie a intrunit pe deplin aprecierea copiilor, profesorilor si parintilor.

Culegerile de teste respecta integral programa scolara in vigoare si metodologia testelor PISA


...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

modificare bacalaureatsorin cimpeanumodificari titularizarevacante scolare


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//