Scolile pot intra in "Scoala altfel" si "Saptamana verde" in timpul examenelor. Ministerul Educatiei modifica structura anului scolar

De Ana Ghiarasim
la 17 Sep. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scolile pot intra in "Scoala altfel" si "Saptamana verde" in timpul examenelor. Ministerul Educatiei modifica structura anului scolar17Sep.2024

Scolile vor putea organiza "Scoala altfel" si "Saptamana verde" inclusiv in perioada examenelor, dupa ce Ministerul Educatiei a decis sa suprapuna probele scrise ale examenului national de Bacalaureat 2025, care incep pe 10 iunie, cu finalul cursurilor pentru elevii care nu sunt an terminal (de la clasa pregatitoare si pana la clasa a XI-a), pentru care scoala de incheie pe 20 iunie.

Informatia apare intr-o declaratie a secretarului de stat in Ministerul Educatiei, Florian Lixandru, pentru Canal 33, unde a fost intrebat cum vor gestiona profesorii activitatea cu clasele a VIII-a sau cu cele de gimnaziu, in conditiile in care in aceeasi perioada se dau probele scrise la Bac 2025.
 

"Scoala altfel" si "Saptamana verde", organizate in timpul examenului de Bac 2025


Potrivit lui Florian Lixandru, Ministerul Educatiei pregateste un proiect de modificare a structurii anului scolar in curs, 2024-2025, care sa permita scolilor sa organizeze si sa desfasoare activitati specifice celor doua programe, "Scoala altfel" si "Saptamana verde", inclusiv in perioada examenelor.
 
"Examenul de bacalaureat se organizeaza in centre de examen. Centrele de examen presupun existenta a cel putin 250 de candidati. Practic, se vor organiza centre de examen cu respectarea acestei conditii de minim 250 de candidati, poate si mai mult in functie de capacitate fiecarei scoli. Si atunci vom incerca pe cat posibil sa reducem numarul unitatilor de invatamant care vor organiza examen in ziua respectiva. Totodata, unitatile de invatamant vor avea posibilitatea ca in saptamana respectiva sa organizeze „Scoala altfel”, de exemplu, sau „Saptamana verde”, pentru ca lucram acum la un proiect de modificare a structurii anului scolar care da posibilitatea sa organizeze aceste activitati specifice „Scolii altfel”, respectiv „Saptamana verde”, si in perioada desfasurare a examenelor, astfel incat sa nu perturbam activitatea. Iar acolo unde nu se poate, conducerea unitatii de invatamant va identifica solutii prin reorganizarea programului de lucru al scolii. Practic, vor veni in tura de dupa-amiaza astfel incat sa nu fie afectata. Si vom avea grija ca acolo unde avem si gimnaziu si liceu sa nu organizam centru de bacalaureat, elevii sa mearga in alta unitate de invatamant, unde este strict invatamant liceal", a declarat Florian Lixandru.

Modificari in structura anului scolar 2024-2025


Anul scolar 2024-2025 se incheie, oficial, pe 20 iunie 2025, cand este ultima zi de scoala pentru cei mai multi dintre elevi si prescolari.

Exceptie fac elevii:
a) din clasele a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, pentru care anul scolar se incheie la data de 6 iunie 2025;
b) din clasa a VIII-a, pentru care anul scolar se incheie la data de 13 iunie 2025;
c) din clasele din invatamantul liceal — filiera tehnologica, cu exceptia claselor prevazute la lit. a) si pentru clasele din invatamantul profesional, pentru care anul scolar se incheie la data de 27 iunie 2025;
d) din clasele din invatamantul postliceal, pentru care durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare.

Conform calendarelor anuntate pentru examenele nationale, probele la Evaluarea Nationala 2025 la clasa a VIII-a se desfasoara in perioada 23 - 27 iunie 2025, in timp ce probele scrise la Bac 2025 incep pe 10 iunie si se incheie pe 16 iunie 2025 - adica in timpul anului scolar. 

Modificarile aduse la calendarul examenului de Bacalaureat 2025 nu au fost pe placul profesorilor de la Colegiul National "Sfantul Sava" din Bucuresti care cer, intr-o scrisoare deschisa adresata Ministerului Educatiei, ca examenul de BAC sa fie organizat dupa incheierea anului scolar.

Deocamdata, ordinul privind structura anului scolar 2024-2025 prevede, la Art. 4, alin. (1)-(3) ca Programul national „Scoala altfel” si Programul „Saptamana verde” se desfasoara in perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, in intervale de cate 5 zile consecutive lucratoare, a caror planificare se afla la decizia unitatii de invatamant. Derularea celor doua programe se planifica in intervale de cursuri diferite.
 
La clasele din invatamantul liceal — filiera tehnologica si din invatamantul profesional, in perioadele dedicate programelor „Scoala altfel” si „Saptamana verde” se organizeaza activitati de instruire practica, urmarind si scopul acestor programe.
 
La clasele din invatamantul postliceal, in perioadele dedicate programelor „Scoala altfel” si „Saptamana verde” se organizeaza activitati de instruire practica.

Te-ai hotarat sa sustii examenul de Definitivare?
Examenul de DEFINITIVAT. Venit. Dat. Luat!

Iata SOLUTIA problemelor tale, culegerea UNICAT de:

Teste REZOLVATE de Limba si Literatura romana pentru reusita la examenul de DEFINITIVARE

Realizata de un colectiv de profesori coordonati de dna prof. Camelia Hreban, iti pune la dispozitie 15 teste rezolvate, conforme:

- subiectului elaborat de Centrul National de Evaluare si Examinare;
- programei specifice pentru examen.

 
Pregatiti-va din timp pentru examenul de Definitivare! 



...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

structura anului scolarbac 2025scoala altfel 2025saptamana verde


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//