Pe 5 martie incep Inscrierile la Clasa Pregatitoare 2018-2019. Calendarul complet

De Portal Invatamant
la 14 Feb. 2018
4 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pe 5 martie incep Inscrierile la Clasa Pregatitoare 2018-2019. Calendarul complet14Feb.2018

Parintii care au copii ce se pregatesc pentru clasa pregatitoare se pregatesc sa inceapa demersurile pentru inscrierea acestora in anul scolar 2018-2019. Prima etapa a inscrierilor la clasa pregatitoare 2018 Incepe pe data de 5 martie, cand se depun cererile de inscriere la scolile alese, fie online fie direct la sediul acestora.

 
 
 
 
Metodologia prevede ca la clasa pregatitoare sunt obligatoriu inscrisi copiii care implinesc 6 ani pana pe 31 august 2018, inclusiv, in timp ce copiii care implinesc 6 ani intre 1 septembrie si 31 decembrie 2018 pot fi inscrisi in clasa pregatitoare cu conditia sa dea un test de evaluare psihosomatica.

Nota: AICI gasiti Ordinul de Ministru  care reglementeaza inscrierea la clasa pregatitoare din anul 2018.
 
Cererile de inscriere se completeaza incepand cu 5 martie, online sau la unitatea de invatamant.
 
"Parintii, ai caror copii implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2018 inclusiv, au obligatia de a inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare, in conformitate cu prevederile legii si ale prezentei metodologii.
 
Parintii/ imputernicitii legali ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv, pot sa-si inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.
 
Parintii copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv, care nu opteaza pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare in anul scolar 2018-2019, sau ai celor pentru care evaluarea mentionata la alin. (2) arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare isi vor inscrie copiii la gradinita, in grupa mare.
 
In cazul in care exista solicitari de inscriere in clasa pregatitoare a copiilor care implinesc 6 ani dupa data de 31 decembrie 2018, inspectoratele scolare/unitatile de invatamant vor consilia parintii privind nevoia de a lua decizii in interesul educational al copilului si ii vor informa ca solicitarea nu poate fi solutionata decat in urma evaluarii dezvoltarii psihosomatice care sa ateste pregatirea copilului pentru
parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. In cazul in care rezultatul evaluarii arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare, copiii vor fi inscrisi in grupa mare din invatamantul prescolar. Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat", prevede noua legislatie.
 
 
Calendar Inscriere Clasa pregatitoare 2018-2019
 
26 februarie 2018 - Afisarea circumscriptiilor scolare si a planului de scolarizare propus, respectiv numarul de clase pregatitoare alocate, la fiecare unitate de invatamant, inclusiv pe site-ul acesteia, daca exista, si pe site-ul inspectoratului scolar. Afisarea, la sediul fiecarei unitati de invatamant si pe site-ul acesteia, daca exista, sau pe site-ul inspectoratului scolar, pentru unitatile de invatamant care nu au site propriu, a informatiilor care permit parintilor sa cunoasca activitatea specifica clasei pregatitoare din cadrul unitatii, cum ar fi: posibilitatea organizarii procesului de invatamant in cadrul unei gradinite aflate in structura scolii sau in consortiu cu scoala, posibilitatea organizarii programului Scoala dupa scoala, fotografii ale spatiului in care se desfasoara activitatea la clasa pregatitoare.
 
26 februarie 2018 - Afisarea programului de evaluare a dezvoltarii psihosomatice a copiilor solicitata de parinti, in conformitate cu prevederile din Metodologia de inscrierea copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2018-2019, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin. Afisarea unitatilor/institutiilor in care se realizeaza evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor solicitata de parinti, in conformitate cu prevederile din Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2018-2019 prevazuta in anexa nr.2 la ordin.
 
26 februarie 2018 - Anuntarea, prin afisare la sediul unitatii de invatamant, a criteriilor specifice de departajare elaborate de unitatile de invatamant, in urma consultarii cadrelor didactice si a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al parintilor - avizate, din punctul de vedere al legalitatii, de catre consilierul juridic si aprobate in consiliul de administratie al unitatii de invatamant. Anuntarea, prin afisare la sediul unitatii de invatamant, a listei documentelor care sa dovedeasca indeplinirea criteriilor specifice de departajare.
 
27 februarie – 10 martie 2018 - Organizarea, in fiecare unitate de invatamant in care se desfasoara activitatespecifica clasei pregatitoare, a unei „Zile a portilor deschise”, zi in care parintii, copiii si alte persoane interesate pot vizita spatiile dedicate activitatilor claselor pregatitoare si pot purta discutii cu personalul unitatii de invatamant implicat in aceasta activitate.  
 
27 februarie – 10 martie 2018 - Realizarea evaluarii nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor pentru care Metodologia de inscrierea copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2018-2019, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin, prevede aceasta evaluare.  
 
26 februarie – 23 martie 2018  - Comunicarea rezultatului evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea.
 
26 martie 2018 - Transmiterea de catre centrele judetene de resurse si asistenta educationala/Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala a procesuluiverbal in care este inscris rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copiilor din judet/municipiul Bucuresti, catre comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de inscriere a copiilor in invatamantul primar (comisia judeteana/a municipiului Bucuresti)
 
Completarea si validarea cererilor-tip de inscriere in clasa pregatitoare
 
26 februarie 2018 - Afisarea, la sediul unitatii de invatamant si al inspectoratului scolar si pe site-ul acestora, a programului de completare a cererilor tip de inscriere in invatamantul primar.
 
5 martie – 23 martie 2018 - Completarea de catre parinti, online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, a cererilor-tip de inscriere. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, zilnic, in intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri). Depunerea si validarea cererilor-tip de inscriere de catre parintii care solicita inscrierea copiilor la scoala speciala. 
 
Prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare
 
27 martie 2018 - Procesarea, de catre comisia nationala de inscriere a copiilor in invatamantul primar (Comisia nationala), a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat acest lucru in cererea-tip de inscriere. 
 
28 - 29 martie 2018 - Procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, pe baza informatiilor din cererile-tip de inscriere si din documentele depuse de parinti, a cererilor parintilor care solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de inscriere din unitatile de invatamant, prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare si validarea de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant a listei candidatilor admisi in aceasta faza. Marcarea, in aplicatia informatica, a cererilor – tip de inscriere pentru candidatii admisi in aceasta faza. 
 
29 martie 2018 - Procesarea de catre Comisia nationala a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi din lipsa de locuri si care au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie. 
 
30 martie 2018 - Afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar si al unitatilor de invatamant a candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa. 
 
A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare
 
11 aprilie 2018 - Comunicarea, prin afisare la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborata de inspectoratul scolar. Informarea Ministerului Educatiei Nationale de catre comisia judeteana/a municipiului Bucuresti, cu privire la procedura specifica de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, in etapa a doua.
 
12 aprilie – 18 aprilie 2018 - Depunerea cererii-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant aflata pe prima pozitie in optiunile privind inscrierea copiilor. 
 
18 aprilie - 20 aprilie 2018 - Procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, a cererilor-tip de inscriere depuse de parinti, aplicand procedura specifica elaborata de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de  departajare, in limita locurilor disponibile. Completarea, in aplicatia informatica, a datelor din cererile – tip de inscriere pentru candidatii admisi in aceasta etapa. 
 
23 aprilie 2018 - Afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare.
 
24 aprilie – 4 mai 2018 - Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost incainscrisi la vreo unitate de invatamant. Solutionarea de catre inspectoratul scolar a oricarei alte situatii referitoare la inscrierea in invatamantul primar, avand in vedere, cu prioritate, interesul educational al copilului.
 
 
Ce este clasa pregatitoare ?
 
– o perioada de trecere de la gradinita spre scoala, de obisnuinta a copilului cu noul mediu de invatare
– primul pas din ciclul de achizitii fundamentale (clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a)
– anul in care copiii se dezvolta, prin exersare, pentru inceperea activitatii scolare
 
Ce invata copiii in clasa pregatitoare?
 
– Comunicare in limba romana
– Matematica si Explorarea mediului
– Dezvoltare personala
– Arte vizuale si Abilitati practice
– Muzica si miscare
– Educatie fizica
– Religie
– Engleza
 
Care este specificul ambiental al clasei pregatitoare?
 
– spatiu luminos, curat, decorat cu materiale atractive si cu lucrarile copiilor
– mobiler modular, zone cu acces liber la raft; delimitarea centrelor de studiu si joaca Arte, Ludoteca, Biblioteca, stiinte
– conditii specifice pentru activitati integrate, auditii si video-auditii, prezentari ppt, utilizarea unor softuri educationale
– covorasul (mocheta) pentru intalnirea de dimineata si cercul povestilor
 
Cum invata copiii in clasa pregatitoare?
 
De-a lungul anului scolar sunt parcurse Unitati Tematice, care vor fi concepute si desfasurate pe principiile invatarii bazate pe proiect. Avem in vedere:
– teme propuse de copii, care permit implicarea parintilor (idei, colaborari, resurse)
– importanta invatarii prin joc
– necesitatea invatarii prin cooperare
– abordare integrata a invatarii, depasind cadrul disciplinelor scolare clasice (formale)
– realizarea unor produse finite care pun in valoare creativitatea copiilor
 
O lectie dureaza 45 minute si este structurata astfel : 35 min activitate + 10 min jocuri/exersare deprinderi elementare
 
Cum se face evaluarea?
 
Sunt vizate cele cinci domenii de devoltare (dezvoltarea fizica si motrica; dezvoltarea socio-emotionala; dezvoltarea cognitiva; dezvoltarea limbajului si a comunicarii; dezvoltarea capacitatilor si atitudinilor de invatare) reflectate in disciplinale de studiu specifice clasei pregatitoare.
 
Din Raportul de Evaluare (completat de catre cadrele didactice la sfarsitul anului scolar) parintii:
– vor cunoaste punctele forte ale propriului copil
– vor intelege care sunt disciplinele unde este nevoie de sprijin suplimentar pentru o buna devoltare a copilului
 
Pe parcursul anului scolar se realizeaza Portofoliul individual al elevului, care va cuprinde toate materialele lucrate de acesta.
 
Nu se acorda note sau calificative!
 
Elevii primesc feedback individual, aprecieri, recomandari, recompense (emoticoane, medalii, diplome)


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

clasa pregatitoareinscriere clasa pregatitoare 2018inscriere la scoalaministerul educatiei


x
Lasa un raspuns



Comentarii [4 comentarii]Adauga comentariul tau
03Ian.2019

Nae Oana Daniela 03 Ian. 2019 19:45:07

buna seara. fetita mea e in clasa 0 in cipru deoarece locuim deocamdata aici. vreau din septembrie sa venim acasa. alfabetul e diferit in rst totul e la fel ca in tara. va face din nou clasa 0 sau va merge m-ai departe in clasa 1? multumesc frumos
23Feb.2017

Mishu 23 Feb. 2017 11:31:37

Pe scurt, sunt parintele unui copil care si-a efectuat stagiul gradinitei in cadrul unei unitati private, doar din cauza existentei/lipsei unor conditii minim decente unitati de stat pe raza zonei de locuit, etc.
In acest moment sunt in fata incrierii copilului la urmatorul stagiu major de educatie, inscrierea in invatamantul primar pentru anul 2017-2018. Asa ca, m-am documentat, cum/cand sa procedez pentru inscrierea la o unitate de invatamant de stat la clasa 0 pregatitoare. Si am vizionat conditiile de acceptare a copilului in acest sistem pe site-ul ministerului educatiei nationale, m-am indreptat inca din toamna anului 2016 catre informatii despre unde/locul scolii arondate zonei in care locuiesc. Am aflat de la scoala arondata ca trebuie sa ma pregatesc in luna februarie 2017 si sa duc copilul la o Evaluare psihosomatica deoarece conform metodologiei copii ce implinesc 6 ani putin dupa data de 31 august 2017 au nevoie de aceasta evaluare intr-o singura locatie pe tot Bucurestiul doar pentru copii care au facut stagiul de gradinita la unitatile private la scoala 145 etajul 2 Str. Heliade intre vii. o singura locatie pentru toti copii din gradinitile private
Asa ca am urmarit cand a aparut ANUNTUL metodologiei pentru acest an scolar 2017-2018 pe site-ul CMBRAE unde s-au publicat detaliile ce si cum pot inscrie/programa copilul la o astfel de evaluare, care zice asa:

Quote
In conformitate cu prevederile OMEN 3247/14.02.2017, evaluarea psihosomatica a prescolarilor in vederea inscrierii in invatamantul primar se va realiza in unitatile de invatamant cu nivel prescolar pentru invatamantul de masa, de stat dupa un grafic stabilit si comunicat de catre ISMB si CMBRAE.
Evaluarea psihosomatica a prescolarilor inscrisi in unitati de invatamant particular se va realiza la sediul CMBRAE in perioada 24 februarie – 14 martie, in intervalul orar 10 – 18;
Progamarile pentru evaluarea psihosomatica a prescolarilor inscrisi in unitati de invatamant particular se pot realiza la urmatoarele nr. de telefon: 031.805.50.40 / 031.805.56.97 / 031.805.56.98.
http://www.cmbrae.ro...osomatica-2017/
Asa ca am incercat sa contactez pe unul din numerele de telefon afisate pe cineva unde sa ma programez la aceasta evaluare. Cand, ce sa vezi, dupa doua ore de incercari si eu si sotia, liniile toate 3 ocupate. E, zic, multi parinti care au copii la gradinitele private si sub 6 ani inca la data limita 31 august.
Am urmat firul si am sunat la Inspectoratul scolar Bucuresti unde este afisat numarul special pentru inscrierea copiilor la scoala:

Quote
Inscrierea in invatamantul primar 2017
1. Metodologia privind inscrierea in invatamantul primar pentru anul scolar 2017-2018 - Click aici
2. Calendarul inscrierii in invatamantul primar pentru anul scolar 2017-2018 - Click aici
3. Precizari privind activitatea de evaluare psihosomatica - Click aici
4. Circumscriptii scolare - Click aici
5. Planificarea evaluarii psihosomatice in unitatile de invatamant evaluarea se va desfasura in intervalul orar 10-18, acolo unde nu este precizat - Click aici
6. Numarul de telefon TelVerde 0800816021 va fi disponibil in perioada 22.02.2017–13.04.2017, de luni pana joi in intervalul orar 8.00–16.30 si vineri in intervalul orar 8.00 – 14.00 .
7. Unitatile de invatamant care au in oferta clase organizate conform reglementarilor specifice alternativelor educationale - Click aici
8. Unitatile de invatamant in care functioneaza programul "Scoala dupa scoala" in anul scolar 2016-2017 - Click aici
9. Galerie foto unitati scolare - Click aici
10. Unitati de invatamant care organizeaza testarea aptitudinilor copiilor care ar putea parcurge, incepand cu clasa I, program integrat de arta sau sportiv - Click aici
http://ismb.edu.ro/i...tul-primar-2015
Numar de telefon inexistent scris si format de cateva ori
Asa ca am decis sa sun la Ministerul Educatiei, invatamant preuniversitar, dupa multe pasari de legatura cu "eu nu stiu, va dau pe cineva", am ajuns la un inspector care mi-a comunicat sec

Quote
Nu pot sa va ajut, pentru ca eu sunt Inspector pe arte, Inspectoarea pe invatamantului primar nu este
E bolnava? e pe teren?dar nu e cineva care ii tine locul?

Quote
Nu este astazi, mai e o doamna inspectoare, dar nici ea nu este
pitong!!!!
Superb!!!
Un sistem care NU PRODUCE, dar e platit din taxele si impozitele mele, nu au pe nimeni accesibil pentru inscrierea in invatamantul primar chiar din primele zile stabilite chiar de ei!
21Feb.2017

Profu 21 Feb. 2017 19:01:58

3247/21.02
21Feb.2017

Adrian Matei 21 Feb. 2017 15:18:08

Ce numar are ordinul MEN pentru aprobarea metodologiei si cand a fost aprobata?
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//