Drepturile profesorilor: Imaginile stocate de camerele de supraveghere nu constituie o inregistrare a activitatii didactice

De Portal Invatamant
la 27 Aug. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Drepturile profesorilor: Imaginile stocate de camerele de supraveghere nu constituie o inregistrare a activitatii didactice27Aug.2024

Drepturile profesorilor in anul scolar in curs se refera, in principal, la eficienta activitatii scolare, dezvoltare profesionala, dar si la concediul de odihna anual.

Personalul didactic din invatamantul preuniversitar are drepturile si obligatiile prevazute, in principal, in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, in Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP 2024), precum si in contractul individual de munca si in contractele colective aplicabile. 
 

Top 5 drepturi ale profesorilor din invatamantul preuniversitar


Extras din Legea nr. 198/2023
 

1. Dreptul la concediu platit pentru doctoranzi

 
Art. 221. — (1) Cadrele didactice care redacteaza teza de doctorat sau lucrari in interesul invatamantului pe baza de contract de cercetare ori de editare au dreptul la 6 luni de concediu platit, o singura data, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant.

(2) Personalul didactic aflat in situatia prevazuta la alin. (1) nu poate fi incadrat in activitati didactice retribuite in regim de plata cu ora.

(3) In situatia desfiintarii unei unitati de invatamant de stat, salariatii disponibilizati primesc salarii compensatorii, conform legii.
 

2. Dreptul la 3 ani de concediu fara plata

 
Art. 227. — (2) Personalul didactic titular, care, din proprie initiativa, solicita sa se specializeze ori sa continue studiile, are dreptul la concediu fara plata. Durata totala a acestuia nu poate depasi 3 ani intr-un interval de 7 ani. Aprobarile in aceste situatii sunt de competenta unitatii scolare prin consiliul de administratie, daca se face dovada activitatii respective.
 
 

3. Dreptul la decontarea transportului


Art. 225. — Personalul didactic beneficiaza, in limita fondurilor alocate prin buget, din venituri proprii sau sponsorizari, de acoperirea integrala ori partiala a cheltuielilor de deplasare si de participare la manifestari stiintifice organizate in strainatate, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant.
 

4. Dreptul la 62 de zile de concediu pe an

 
Art. 220. — (1) Cadrele didactice din unitatile de invatamant de stat beneficiaza de concediu de odihna, anual, cu plata, in perioada vacantelor scolare, cu o durata de 62 de zile lucratoare. In cazuri bine justificate, conducerea unitatii de invatamant poate intrerupe concediul legal, persoanele in cauza urmand a fi remunerate pentru munca depusa.

(2) Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administratie, prin raportare la interesul superior al beneficiarului primar, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfasurarea examenelor nationale si a concursurilor finantate de Ministerul Educatiei.

(3) In cazul in care, din motive justificate, concediul de odihna anual nu este efectuat, integral sau partial, in anul calendaristic respectiv, cu acordul cadrului didactic indreptatit, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat in vacantele anului scolar urmator.

(4) Personalul de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar beneficiaza de concediu de odihna conform Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si contractului colectiv de munca unic la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar.

(5) Normele metodologice referitoare la efectuarea concediului de odihna anual sunt aprobate prin ordin al ministrului educatiei dupa consultarea cu reprezentantii federatiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar.

(6) Personalul didactic auxiliar si personalul administrativ beneficiaza de concediu de odihna anual, cu plata, in conformitate cu legislatia muncii si contractul colectiv de munca aplicabil. In cazuri bine justificate, conducerea unitatii de invatamant poate intrerupe concediul legal.

(7) Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare salariat, personal didactic auxiliar si administrativ se stabilesc de catre consiliul de administratie la cererea angajatului.

(8) Neefectuarea concediului anual de odihna da dreptul la efectuarea concediului restant in anul calendaristic urmator, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant.
 
 

5. Dreptul de a preda fara sa fie deranjat sau inregistrat

 
Art. 223. — (1) Personalul didactic de predare are dreptul la siguranta in exercitarea actului educational si nu poate fi perturbat in timpul desfasurarii activitatii didactice.

(2) Accesul parintilor/tutorilor/reprezentantilor legali ai beneficiarilor primari este permis in incinta unitatilor de invatamant, in concordanta cu procedura de acces prevazuta in regulamentul de organizare si functionare al unitatii, daca:
a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant;
b) desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;
c) depune o cerere/alt document la secretariatul unitatii de invatamant;
d) participa la actiuni organizate de parinti, aprobate de conducerea unitatii de invatamant;
e) in alte situatii speciale prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), nu se considera perturbare a cadrelor didactice in timpul desfasurarii activitatii didactice interventia autoritatilor care coordoneaza sistemul national de invatamant si/sau publice, in situatiile in care sanatatea fizica sau psihica a beneficiarilor primari ori a personalului este pusa in pericol in orice mod, conform constatarii personalului de conducere, sau in timpul exercitiilor de alarmare pentru situatii de urgenta.

(4) Inregistrarea activitatii didactice poate fi facuta numai in conformitate cu actele normative emise de Ministerul Educatiei, cu exceptia situatiilor in care inregistrarea activitatii didactice este dispusa in temeiul unor dispozitii legale sau al unor norme emise de ministerele cu retea de invatamant proprie. Nu se considera inregistrare a activitatii didactice stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din unitatile de invatamant unde este implementat un sistem de supraveghere audio-video, in conditiile legislatiei in vigoare.

(5) Multiplicarea, sub orice forma, a inregistrarilor activitatii didactice de catre elevi sau de catre alte persoane este permisa numai in conditiile prevazute la alin. (4).
 
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

drepturi ale profesorilordrepturi cadre didacticeconcediu profesoridrepturi profesori


x
Lasa un raspuns



Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
//