Premierul a vorbit despre evaluarea profesorilor ca exemplu de masura care urmeaza sa se aplice in domeniul educatiei, la recomandarea OCDE.
"Profesorii din Romania vor fi evaluati anual de pe o platforma online, cu analize ale performantei elevilor si feedback de la colegi si directori ai scolii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluari vor influenta direct salariul dascalilor. Scopul este ca plata profesorilor sa fie corelata cu performanta actului de educatie, o asteptare unanima la nivelul societatii. Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate in ultimul an si jumatate, parcurs in care am reusit sa obtinem 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE care ne evalueaza, aproape jumatate din totalul necesar", a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai spus ca, imediat dupa ce a preluat mandatul de premier, a anuntat ca aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic pentru dezvoltarea si modernizarea Romaniei.
"De aceea, cred ca trebuie sa folosim orice prilej, cum este si cel de azi, ca sa le explicam romanilor de ce acesta merita sa fie un efort national. Pentru ca apartenenta la OCDE inseamna investitii mai mari, un rating de tara mai bun, un cadru de concurenta echitabil pentru companii si un sistem fiscal in care resursele vor fi utilizate mai eficient. Pe scurt, o administratie publica mai performanta. Inseamna a imbunatati viata fiecarui roman, prin servicii sociale moderne, la noi standarde ale calitatii", a explicat Marcel Ciolacu.
Alocarea bugetara in invatamant, in functie de performanta scolara
Nu este pentru prima data cand premierul Marcel Ciolacu sustine ideea introducerii unor criterii clare de performanta pentru profesori, in functie de care sa se faca alocarea bugetara in invatamant. Pe 23 decembrie 2024, Marcel Ciolacu a declarat, in discursul de la investirea Guvernului, ca ii va cere lui Daniel David, noul ministru al Educatiei, criterii clare de performanta pentru profesori.
„Vom reduce masiv impozitele pentru tinerii angajati. Dar si aici voi continua sa ii cer si noului ministru al Educatiei introducerea unor criterii clare de performanta pentru profesori. Alocarea bugetara in invatamant trebuie sa se faca in functie de performanta scolara”, a spus atunci Marcel Ciolacu.
Daniel David: Salariul de baza sa fie decent, iar peste acesta discutam pe indicatori de performanta
Daniel David a explicat ca viziunea sa presupune un salariu de baza decent, care sa reflecte statutul social al profesorilor, iar criteriile de performanta vor fi dezvoltate ulterior, prin consultarea expertilor si pe baza unor dovezi clare, pentru a asigura o implementare pragmatica.
"Vom gandi lucrurile cu experti din tara, cu experti internationali, vom porni de la lucrurile care s-au facut deja, stiu ca sindicatele au lucrat ceva in aceasta directie, o echipa din minister a lucrat in acest proiect. Voi veni cu o propunere. Pentru mine, salariul de baza ar trebui sa fie un salariu decent, care arata rolul pe care noi vrem sa il dam profesorului in societate. Spune ceva despre tara acest lucru. Eu sunt ingrijorat sa vad in ultimii ani cum cei mai buni absolventi din universitati nu mai aleg mediul preuniversitar. Si avem probleme cu diverse materii si cu resursa umana. Asa cum am spus in diverse contexte, cand a fost o problema in zona de Sanatate, nu ne-am opus ca salariile sa fie crescute dramatic, ca sa tina medicii si asistentele in tara. Cand s-a vrut sa se dezvolte zona de IT, mediul educational nu s-a opus unor facilitati care s-au oferit acolo. Ei, acum noi suntem in criza, avem o problema foarte mare cu numarul de profesori, cu atragerea celor mai buni in sistem si vom cere solidaritate de la celelalte categorii sociale. Vom incepe discutia la legea salarizarii unitare, unde eu voi argumenta pentru acest nivel al unui salariu decent, in functie de rolul social, de nevoia pe care o avem acum si in functie de anii de scoala pe care ii avem si in universitate si in timpul formarii noastre ca profesori", a spus Daniel David.
"Dincolo de acest salariu de baza vom veni cu acesti indicatori de performanta pentru a creste veniturile acolo unde exista performanta. Iar performanta nu o vad neaparat numai intr-o logica meritocratica legata de olimpiade, de exemplu, dar trebuie sa fie si indicatori si criterii care tot de excelenta tin, dar in zona de a fi mai incluzivi, de a da atentie mare si profesorilor care fac eforturi extraordinare sa lucreze in medii defavorizate, in medii rurale. Voi face o propunere pornind de la ce s-a lucrat pana acum", a mai spus Daniel David.
Salariile in invatamant sunt inghetate in acest an, la nivelul celor din luna noiembrie 2024, desi profesorilor le-au fost promise cresteri salariale dupa greva declansata in mai 2023, pe o noua lege a salarizarii amanata de atunci.
Marian 03 Apr. 2025 16:13:30
Oare daca incepeau cu criteriile de performanta pentru cei ce dau “ora exacta” a societatii romanesti, politrucii tarii, mai erau atat de categorici?In criteriile acelei organizatii atat de mult indragite de musiu ministru prim, de ce nu se vorbeste nimic despre pensiile speciale ale trantorilor nostri din fotoliile parlamentare?
Profesorii isi merita soarta: cand au avut ocazia sa demonstreze ca sunt o forta… s-au lasat tradati de sforacii sindicatelor lor.
Lucrator In Educatie 02 Apr. 2025 20:58:28
Trebuie sa intelegem:se fac eforturi pentru o noua abordare a invatamantului,pe trepte ...profesorii vor face eforturi mai mari,sunt avantajati cei care aplica in locuri mai selecte din preuniversitar..in liceele/scolile de masa,acolo sunt problemele..Mesajul este clar:mai mare implicare in munca directa,cu elevul...
Maria 02 Apr. 2025 17:19:59
Dar de ce sa nu facem acest tip de evaluare si cu alte categorii profesionale? Incepem cu profesorii, ca de ei ne-am batut si ne batem joc foarte usor.... Minunat!!!Vio M 02 Apr. 2025 16:10:16
Salarii inghetate la nivelul celor din noiembrie 2025? Ne-am teleportat in viitor deci...Ion Antonescu 02 Apr. 2025 13:29:51
Asta va da nastere la conflicte, inegalitati si inechitati.Poti fi cel mai performant profesor daca ai elevi veniti cu nota minima de admitere sau de la profesionala vei munci mai mult cu elevii însa rezultatul va fi unul mediocru, note mici pentru ca nu îi poti transforma în genii iar cei de la marile colegii fara efort vor avea rezultate deosebite, premii, olimpiade câstigate mai mult cu meritul elevului.Directorul va fi stapân si va dicta, va fi feudalism în scoli.La tara se vor lua cele mai mici salarii pentru ca oricât ai munci majoritatea elevilor sunt slabi si nu poti avea rezultate foarte bune cu ei.Este o idee extrem de proasta venita de la cei care nu cunosc sistemul..Ca si cum am lucra în fabrica de suruburi, în învatamânt sunt lucruri mai greu de cuantificat ca oamenii nu sunt suruburi..