

Profesorii raman fara statut de autoritate publica. Legea, declarata neconstitutionala de CCR

De Gavrila Cristina
la 03 Iun. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profesorii raman fara statut de autoritate publica. Legea, declarata neconstitutionala de CCR03Iun.2020

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca proiectul de lege care acorda profesorilor statut de autoritate publica este neconstitutional.

CCR a admis, marti, sesizarile PNL, USR si Avocatului Poporului referitoare la legea care acorda cadrelor didactice statutul de autoritate publica.
 
Proiectul care acorda cadrelor didactice statut de autoritate publica a trecut tacit de Camera Deputatilor si a fost adoptat de Senat in luna februarie. Prin intermediul acestuia au fost inasprite sanctiunile in cazurile de agresivitate asupra profesorilor. 

Pregatiti-va eficient pentru Definitivat si Titularizare 2020! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu teste, rezolvari si explicatii de AICI ...click pentru detalii si comenzi >>
 
"In sistemul national de invatamant se constata o lipsa de protectie juridica a cadrelor didactice fata de hartuirea si agresiunile venite din partea elevilor, parintilor sau reprezentantilor legali ai acestora", era mentionat in proiectul de lege. De asemenea, "potrivit unui studiu efectuat anii trecuti pentru Ministerul Educatiei, peste 70.000 de profesori romani au fost, cel putin o data, jigniti, amenintati sau loviti de catre elevi sau parinti", mai era mentionat in expunerea de motive.
 
Legea care acorda profesorilor statut de autoritate publica este neconstitutionala, a decis CCR
 
Curtea Constitutionala a decis, cu unanimitate de voturi, ca legea este neconstitutionala in ansamblul sau. 
 
In argumentarea solutiei pronuntate, Curtea a motivat in esenta, ca "legea supusa controlului de constitutionalitate a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului".
 
Avocatul Poporului, Renate Weber, considera ca legea care investeste profesorii cu statut de autoritate publica afecteaza dreptul la aparare al elevilor. Avocatul Poporului considera, intre altele, ca activitatea didactica nu presupune un raport de putere publica si, pe cale de consecinta, nici structurile care presteaza servicii publice de invatamant nu sunt autoritati publice, ci institutii publice, prestand anumite servicii publice specializate, in diverse domenii administrative, in speta servicii de educatie pentru copii si tineri. 
 
Un alt motiv de neconstitutionalitate il reprezinta afectarea dreptului la aparare al elevilor. Avocatul Poporului apreciaza drept nerezonabila ipoteza in care elevului i se creeaza, in fapt, o situatie cu mult mai grea decat aceea de care ar beneficia intr-un proces penal, prin incalcarea evidenta a unor garantii fundamentale ale dreptului la aparare, garantii recunoscute la nivel constitutional si international. 
 
In opinia Avocatului Poporului, prezumtia de nevinovatie a elevului ar trebui sa primeze in raport cu prezumtia de veridicitate a faptelor sesizate in scris de personalul didactic, de conducere, de indrumare si control.
 
Daca proiectul de lege ar fi fost adoptat, personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si de control din invatamantul preuniversitar ar fi fost investit cu exercitiul autoritatii publice, pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, statut similar cu cel al politistilor.
 
Daca noua lege ar fi fost adoptata, cel care ameninta un profesor ar fi putut primi pana la un an si patru luni de inchisoare, fata de un an, cat este pedeaspsa maxima in prezent. In cazul lovirii, sanctiunile ar fi fost si mai mari, de pana la doi ani si jumatate de inchisoare.

Totusi, noul statut le-ar fi adus profesorilor si imposibilitatea de a mai da meditatii, deoarece nu mai puteau desfasura activitati extra intr-un domeniu care are legatura cu activitatea lor obisnuita.
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

statut de autoritate publica profesoriprofesori autoritate publicacadre didacticecadre didactice statut autoritate publicapedepse agresiune profesori


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//