Sumele necesare acordarii diferentelor de drepturi salariale stabilite prin proiectul de act normativ urmeaza sa fie actualizate cu indicele de inflatie si se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, fiind platite esalonat, pe o perioada de 5 ani, de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, se arata in nota de fundamentare.
Restantele salariale vor fi primite esalonat, incepand cu acest an. Plata sumelor se face intr-o singura transa pe an, prima in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta
Examenul de Titularizare se apropie - noile Teste Rezolvate + Metodica !
...vezi AICI lista completa a testelor <<
Prevederile din textul Ordonantei de urgenta
Art. 1. Personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat beneficiaza de plata diferentelor de drepturi salariale cuvenite, rezultate din stabilirea salariului de baza prin utilizarea transelor de vechime in invatamant instituite prin Hotararea Guvernului nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 34 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.
Art. 2. Personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare, beneficiaza de plata diferentelor de drepturi salariale cuvenite, dar neacordate, rezultate din aplicarea si calcularea cresterilor, respectiv a majorarilor salariale prevazute la: art. 15 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si la art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 si art. 8 din anexa nr. I capitolul I litera B – „Reglementari specifice personalului didactic din invatamant” – la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, la salariul de baza aflat in plata, pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 mai 2021.
Art. 3. De plata diferentelor de drepturi salariale prevazute la art. 1 si art. 2 beneficiaza personalul didactic incadrat in invatamantul preuniversitar si universitar de stat, precum si personalul didactic auxiliar incadrat la bibliotecile centrale universitare, caruia, pentru perioadele prevazute la art. 1 si art. 2, nu i-au fost acordate aceste drepturi, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. 4 (1) Sumele necesare acordarii diferentelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 si art. 2 se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, 3 si se platesc esalonat, pe o perioada de 5 ani, de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, astfel:
a) in primul an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se plateste 5% din valoarea diferentelor salariale;
b) in al doilea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se plateste 10% din valoarea diferentelor salariale;
c) in al treilea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se plateste 25% din valoarea diferentelor salariale;
d) in al patrulea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se plateste 25% din valoarea diferentelor salariale;
e) in al cincilea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se plateste 35% din valoarea diferentelor salariale.
(2) Diferentele salariale a caror plata se face esalonat, conform prezentei ordonante de urgenta, se actualizeaza cu indicele de inflatie publicat in luna in care se face plata fata de luna pentru care se calculeaza, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica.
(3) Plata sumelor prevazute la alin. (1) se face anual, intr-o singura transa, pana la data de 30 iunie.
(4) Pentru anul 2022, sumele se platesc intr-o singura transa in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. 5. Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica si personalului didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat salarizat in sistem de plata cu ora.
Art. 6. Pentru personalul didactic prevazut la art.1 si art. 2 care si-au schimbat locul de munca in perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 sau care au prestat activitate, in acelasi timp sau succesiv, la mai multi angajatori, calculul si plata diferentelor de drepturi salariale se realizeaza de fiecare angajator care a avut obligatia de a plati salariul in aceasta perioada, proportional cu perioada efectiv lucrata la fiecare dintre acestia.
Art. 7. Plata diferentelor de drepturi salariale prevazute la art. 1 si art. 2 care au fost acordate prin hotarari judecatoresti ramase definitive, se platesc potrivit acestora.
Art. 8. Calculul diferentelor de drepturi salariale reglementate de prezenta ordonanta de urgenta se face, in mod unitar, pe baza unui program de salarizare, realizat potrivit normelor metodologice prevazute la art. 9 si asigurat de Ministerul Educatiei.
Art. 9. In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Educatiei initiaza normele metodologice de aplicare, aprobate prin hotarare de Guvern.