„Noi, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, solicitam transferarea atributiilor de intocmire si gestionare a dosarelor pentru bursele sociale ale elevilor, de la diriginti si invatatori, catre angajatii serviciilor de asistenta sociala”, se arata in
textul petitiei.
Initiatorii petitiei arata ca, in prezent, dirigintii si invatatorii din scoli au responsabilitatea de a intocmi dosarele pentru acest tip de burse scolare (
bursa sociala), ceea ce reprezinta o sarcina administrativa complexa si consumatoare de timp. Aceasta este o munca suplimentara care, pe langa activitatile didactice obisnuite, pune o presiune semnificativa asupra cadrelor didactice. In loc sa se concentreze pe educarea si sprijinirea elevilor, profesorii sunt nevoiti sa se ocupe de formalitati birocratice care ar putea fi gestionate mai eficient de personalul specializat.
"Propunem ca aceasta responsabilitate sa fie transferata catre angajatii serviciilor de asistenta sociala (DAS), care au expertiza necesara pentru a administra aceste dosarele intr-un mod mai eficient si corect. Angajatii acestor servicii sunt deja familiarizati cu gestionarea cazurilor sociale si pot asigura o evaluare mai obiectiva a situatiei fiecarui elev", se mai arata in textul petitiei.
Initiatorii petitiei argumenteaza ca, in acest fel, profesorii isi vor putea concentra eforturile pe activitatile didactice si pe sprijinul direct oferit elevilor, iar elevii si parintii vor beneficia de o gestionare mai profesionala si corecta a procesului de acordare a banilor.
Potrivit sursei citate, in multe tari europene gestionarea dosarelor sociale si a burselor scolare este responsabilitatea autoritatilor locale sau a serviciilor de asistenta sociala, ceea ce permite o separare clara intre activitatile educative si cele administrative.
"Prin eliberarea profesorilor de sarcini administrative, acestia isi pot concentra eforturile pe activitati care au impact direct asupra invatarii si dezvoltarii elevilor. Astfel, educatia orientata catre educabil poate beneficia de mai multa atentie si dedicare din partea cadrelor didactice. Aceasta petitie poate fi primul pas pentru a se crea un cadru echitabil si eficient pentru toti cei implicati: elevi, parinti, profesori", se mai arata in petitie.
Cine beneficiaza de bursa sociala in anul scolar 2024-2025
Elevii care provin din medii dezavantajate socio-economic, din grupuri vulnerabile sau cu situatii medicale speciale beneficiaza de burse sociale in cuantum de 300 de lei/luna, valoarea acestora putand fi majorata in cazuri exceptionale, potrivit Metodologia-cadru de acordare a burselor in invatamantul preuniversitar 2024-2025.
In anul scolar 2024-2025, beneficiaza de bursa sociala si elevii cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul „Scolii din Spital” sau la domiciliu, precum si cei reintegrati in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior, dupa o perioada de spitalizare mai mare de 4 saptamani.
De asemenea, beneficiaza de burse sociale elevii din unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional daca sunt scolarizati fara taxe, la zi, la nivel primar, gimnazial si liceal.
Pentru obtinerea bursei sociale, elevii majori sau parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori depun la comisia de management al burselor din unitatea de invatamant o cerere insotita de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar.