Este vorba despre suma de 298.445 de lei, adica aproximativ 5.000 de euro pe luna, scrie
Adevarul.
Pe locul doi in clasamentul ANAF Timisoara se afla o persoana din Timis, care a declarat un venit din meditatii, in 2021, de 152.016 de lei. In judetul Caras-Severin, cel mai mare venit declarat este 85.121 de lei, iar in Hunedoara, cea mai mare suma declarata ca venit din meditatii este 20.280 lei.
In total, 494 de persoane fizice din judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara au declarat ca au obtinut in 2021 venituri din meditatii.
Incepand cu acest an, profesorii care dau meditatii sunt obligati sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa depuna o declaratie referitoare impozitul pe venit (Formularul 212), pana la data de 25 mai a fiecarui an. Pentru a le veni in ajutor,
ANAF a publicat un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste activitati.
ANAF a anuntat controale la persoanele care nu isi declara veniturile din meditatii
Controalele ANAF la meditatii prezinta riscuri care pot fi evitate si masuri de preventie. Situatia in care se afla un profesor oferind meditatii fara a declara venitul este un real pericol.
"Reamintim persoanelor fizice care realizeaza venituri din meditatii ca au obligatia de a se inregistra fiscal si de a indeplini obligatiile declarative si de plata, in conditiile legii. Veniturile din meditatii se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).
Persoanele care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, in vederea declararii veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, datorate in conditiile legii, functie de situatia fiscala concreta, se realizeaza in anul fiscal urmator, pana la termenul limita de depunere a declaratiei)", se arata intr-un comunicat ANAF.
Mai mult de jumatate dintre elevi fac meditatii, dupa doi ani de scoala online in pandemie
Sondajul a fost realizat online, cu esantion neprobabilistic, bazat pe raspunsurile a 1.821 de elevi din invatamantul secundar inferior si superior, in luna februarie a acestui an.
Potrivit datelor rezultate din sondaj, elevii de clasa a VIII-a, aloca semnificativ mai multe ore pe saptamana meditatiilor, (cu o valoare medie specifica de 3,5 ore pe saptamana), comparativ cu ceilalti elevi de gimnaziu (2,8 ore/saptamana).
ProfesorLipovan Nicolae 04 Aug. 2022 19:29:24
Fara bunul simt!nu este posibil, decât daca nu lucreaza!