Ordonanta privind unele masuri fiscal-bugetare urmeaza sa fie aprobata in sedinta de Guvern din 30 decembrie, potrivit surselor guvernamentale.
Noua reglementare ridica semne de intrebare cu privire la acordarea
primelor de cariera didactica in 2025, avand in vedere ca, in actuala formula, 30% din suma necesara provine de la bugetul de stat, in timp ce 70% este eligibila pentru decontare din fonduri europene.
Cu toate acestea, ministrul Educatiei a subliniat ca prima de cariera didactica destinata personalului din invatamant va fi finantata din fonduri europene.
"Stiu ca ministrul Fondurilor Europene este deja in discutie cu comisarul european pentru a putea demara un astfel de program din fondurile care revin Romaniei", a explicat Daniel David.
Aceeasi conditie a "decontarii integrale" din fonduri externe nerambursabile apare si in cazul
tichetelor educationale de 500 de lei de care beneficiaza peste 650 mii de prescolari si elevi din familii defavorizate, fara venituri sau cu venituri mici. Potrivit noilor reglementari, acordarea acestui ajutor in 2025 depinde de "decontarea integrala in cadrul Programului Incluziune si Demnitate Sociala 2021-2027".
Prevederile referitoare la primele didactice si tichetele educationale din OUG Guvernului Ciolacu 2:
„Art. XXIV - In anul 2025, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene acorda prime didactice si prime de cariere profesionale, reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2023 privind unele masuri pentru acordarea unei prime de cariera didactica pentru personalul didactic si didactic auxiliar, precum si unei prime de cariera profesionala pentru personalul administrativ din invatamantul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, cu modificarile si completarile ulterioare, numai in cazul in care cheltuielile cu acesta se deconteaza integral din fonduri externe nerambursabile.
Art. XXV - In anul 2025, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene acorda tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educational, reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2023 privind unele masuri pentru sustinerea prescolarilor si elevilor dezavantajati care beneficiaza de sprijin educational pe baza de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile si luarea unor masuri in domeniul educatiei, cu modificarile si completarile ulterioare, doar in cazul in care cheltuielile cu acestea se deconteza integral in cadrul Programului Incluziune si Demnitate Sociala 2021-2027".
Alte masuri fiscal-bugetare prevazute pentru 2025, in Ordonanta Guvernului Ciolacu 2
Conform proiectului de OUG publicat de Ministerul Finantelor, in anul 2025, incepand cu data de 1 ianuarie,
cuantumul brut al salariilor de baza/ soldelor de functie/ salariilor de functie/ indemnizatiilor de incadrare lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna noiembrie 2024 in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, scrie
Agerpres.
In anul 2025, incepand cu data de 1 ianuarie, indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate publica si functiile asimilate acestora se mentin la nivelul aferent lunii noiembrie 2024. De asemenea, in anul 2025, pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale "Administratie" din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora, salariile de baza se mentin la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna noiembrie 2024 in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie, de conducere si de inalti functionari publici, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se compenseaza numai cu timp liber corespunzator acestora.
In ceea ce priveste voucherele de vacanta, institutiile publice le pot acorda in cuantum de 800 lei, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2025, personalului ale carui salarii de baza nete din luna anterioara acordarii acestora sunt de pana la 8.000 de lei. Voucherele de vacanta emise in cursul anului 2025 se utilizeaza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achizitionate, respectiv 800 de lei pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in valoare de cel putin 1.600 lei, prevede proiectul de ordonanta.
De asemenea, ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante se suspenda incepand cu 1 ianuarie 2025, cu exceptia posturilor unice vacante (acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor, sau responsabilitati stabilite nu se regasesc intr-o alta componenta organizatorica, ori un post dintre posturile aflate in compartimentele in care exista numai posturi vacante). Prevederile nu se aplica posturilor a caror ocupare a fost deja aprobata de Guvern prin memorandum pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, concursului de admitere in rezidentiat, unitatilor sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum si posturilor vacante aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile si platite din fonduri europene pentru care sunt incheiate contracte de finantare.
Conform proiectului de ordonanta, subventia alocata partidelor politice se va diminua cu 25% fata de nivelul acordat in anul 2024, iar pensiile de serviciu nu se vor actualiza cu rata medie anuala a inflatiei.
Valoarea punctului de referinta, element esential in calculul pensiilor, se va mentine la nivelul de 81 lei, iar valoarea indicatorului social de referinta se mentine la nivelul in plata in luna noiembrie 2024.