Potrivit unei informari recente a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (
FSLI INFO), Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” au semnalat, in Adresa comuna nr. 38/276/17 martie 2025, cu privire la imposibilitatea punerii in aplicare a unor hotarari judecatoresti definitive, favorabile salariatilor din invatamant, din cauza limitarilor tehnice ale aplicatiei EduSal.
In adresa comuna se arata ca, in baza mandatelor primite de la membrii lor, sindicatele din educatie au actionat in instanta si au obtinut decizii irevocabile prin care institutiile de invatamant sunt obligate sa plateasca diferentele salariale restante, precum si sa acorde, in continuare, sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca.
Desi aceste hotarari trebuie puse in aplicare in mod integral – conform prevederilor Codului Muncii, Codului de procedura civila si Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Sector –, sindicatele afiliate au semnalat ca multe scoli si institutii nu pot efectua aceste plati, intrucat platforma EduSal nu permite introducerea si calculul acestor drepturi salariale.
Aceasta situatie transforma o obligatie legala intr-o imposibilitate tehnica, cu consecinte juridice grave, neexecutarea hotararilor judecatoresti reprezentand infractiune, conform prevederilor art. 287 din Codul penal.
Responsabilitatea gestionarii sistemului de salarizare al personalului din invatamant revine Ministerului Educatiei si Cercetarii, conform prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017.
In acest sens, s-a solicitat luarea masurilor necesare, respectiv:
- modificarea urgenta a aplicatiei EduSal, prin crearea unei functii care sa permita institutiilor/unitatilor de invatamant sa indice titlul executoriu in baza caruia sunt acordate drepturile salariale, perioada pentru care instanta a dispus plata acestor drepturi si care sa permita calculul si plata acestor drepturi;
- modificarea aplicatiei EduSal, astfel incat aceasta sa permita plata drepturilor mai sus mentionate, conform dispozitivului hotararilor judecatoresti, pentru a fi evitate costurile suplimentare pe care le presupun executarile prin intermediul executorilor judecatoresti.
In caz contrar, organizatiile sindicale ameninta ca se vor adresa executorilor judecatoresti, toate cheltuielile de executare urmand a fi suportate de institutiile/unitatile debitoare.
Sindicatele au solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii comunicarea masurilor concrete care vor fi luate pentru a sprijini unitatile de invatamant in aplicarea sentintelor si pentru a respecta drepturile salariatilor.