Noutati la Titularizare 2024: profesorii care copiaza nu mai pot fi nici macar suplinitori

De Portal Invatamant
la 11 Iul. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati la Titularizare 2024: profesorii care copiaza nu mai pot fi nici macar suplinitori11Iul.2024

Ministerul Educatiei a adus modificari importante la Metodologia-cadru pentru mobilitatea profesorilor, iar in acest articol amintim cateva dintre ele. Potrivit documentului publicat in Monitorul Oficial, candidatii titularizati in baza concursului national de Titularizare 2024 nu se vor mai putea detasa pe parcursul anului scolar 2024 – 2025. Totodata, candidatii eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda de la proba scrisa a concursului national de Titularizare 2024 nu se vor mai putea angaja nici macar profesori suplinitori.

Conform calendarului anuntat deja de Ministerul Educatiei, proba scrisa pentru ocuparea posturilor didactice va avea loc pe 17 iulie 2024. Inscrierea candidatilor s-a desfasurat in perioada 8-17 mai 2024. Probele practice/orale si inspectiile speciale la clasa au avut loc in perioada 29 mai – 28 iunie 2024. ...descarca de AICI Fisa inscriere Titularizare 2024<<
 
Important: Concursul national de ocupare a posturilor didactice de predare se organizeaza in conditiile actuale – proba practica/inspectie speciala la clasa si proba scrisa - pana in anul scolar 2027-2028 inclusiv.

...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI  (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
 

Metodologie-cadru Titularizare 2024


Iata cateva dintre modificarile din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar pentru anul scolar 2024-2025.
 

Eficientizare si debirocratizare
 

- Inscrierile la etapele de mobilitate, transmiterea si preluarea contestatiilor se pot realiza si electronic in sistem online, iar sedintele de repartizare se pot organiza si desfasura si online, conform procedurilor stabilite la nivelul ISJ/ISMB. 

"Art. 118 (1) Inscrierile la etapele de mobilitate, transmiterea si preluarea contestatiilor conform prezentei Metodologii se pot realiza si electronic in sistem online, iar sedintele de repartizare se pot organiza si desfasura si in mediul online, conform procedurilor stabilite la nivelul ISJ/ISMB. Prin procedurile stabilite sunt adaptate modalitatile de inscriere, de stabilire a prezentei candidatilor sau a imputernicitilor acestora la sedintele de repartizare, precum si de inregistrare a optiunilor acestora in cadrul sedintelor de repartizare, in situatia in care aceste activitati se organizeaza si se desfasoara in sistem online". 
 
- Candidatii care au depus dosare de inscriere la etapele de mobilitate a personalului didactic de predare in invatamantul preuniversitar in ultimii 3 ani depun/transmit pentru inscrierea la aceste etape, la ISJ/ISMB/centrul de inscriere, cererea-tip insotita doar de documente in completarea celor depuse in anii anteriori, daca este cazul, in functie de solicitarile ISJ/ISMB unde se depune cererea. 

"Art. 118 (2) Cadrele didactice/candidatii care au depus dosare de inscriere la etapele de mobilitate a personalului didactic de predare in invatamantul preuniversitar in ultimii 3 ani depun/transmit pentru inscrierea la aceste etape, la ISJ/ISMB/centrul de inscriere, cererea-tip insotita doar de documente in completarea celor depuse in anii anteriori, daca este cazul, in functie de solicitarile ISJ/ISMB unde se depune/transmite cererea"
 

Mai multa transparenta
 

- Viabilitatea posturilor didactice/catedrelor vacante se stabileste la nivelul ISJ/ISMB, nu la nivel de scoala cum se proceda anterior.
 
"Art. 32 (2) Viabilitatea posturilor didactice/catedrelor se stabileste de consiliul de administratie al ISJ/ISMB, la propunerea consiliului de administratie al unitatilor de invatamant, in functie de planurile-cadru de invatamant in vigoare, de proiectele planurilor de scolarizare, de evolutia demografica la nivel local si in concordanta cu documentele strategice elaborate de unitatile de invatamant. Un post didactic/o catedra este viabil(a) in conditiile in care poate fi constituit(a) cel putin pe durata unui nivel de invatamant.

(3) Conducerile unitatilor de invatamant preuniversitar de stat au obligatia de a reactualiza, de a publica si de a comunica la ISJ/ISMB lista tuturor posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate complete si incomplete inainte de fiecare etapa a mobilitatii personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar.

(4) Consiliul de administratie al unitatii de invatamant poate stabili conditii specifice de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante in cadrul etapelor de transfer/pretransfer consimtit intre unitatile de invatamant preuniversitar si de modificare a repartizarii cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei, carora nu li se poate constitui norma didactica de predare completa conform deciziilor de repartizare pe post/catedra".
 

Mai multa predictibilitate pentru scoala


Eliminarea posibilitatii candidatilor titularizati in baza concursului national, sesiunea 2024, de a se detasa pe parcursul anului scolar 2024 – 2025
 

Mai multi titulari in sistem


Pentru concursul national pot fi publicate si catedre vacante pentru angajare pe perioada nedeterminata constituite din cel putin o jumatate de norma didactica de predare.
 

Toleranta zero pentru frauda/tentativa de frauda


Pierderea calitatii de angajat pe durata de viabilitate a postului / catedrei pentru cadrul didactic aflat in aceasta situatie, daca este eliminat din concursul national pentru frauda sau tentativa de frauda.

"Art. 64 (14) Cadrul didactic angajat pe durata de viabilitate a postului/catedrei care participa la concursul national pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate in invatamantul preuniversitar pierde aceasta calitate in situatia in care obtine o nota mai mica de 5 (cinci) la proba scrisa din cadrul concursului national, sesiunea 2024, la disciplina/una dintre disciplinele corespunzatoare postului didactic/catedrei pe care este angajat, conform deciziei de repartizare sau daca este eliminat din concurs pentru frauda sau tentativa de frauda.
 
Art. 73 (4) Candidatii care introduc in sala de examen materiale nepermise, din categoria acelora mentionate la alin. (3) sau compatibile cu acelea, chiar daca nu le utilizeaza in momentul in care sunt depistati, sunt eliminati din examen pentru tentativa de frauda, prin decizie motivata a presedintelui comisiei din centrul de concurs, situatie in care asistentii supraveghetori sau membrii comisiei din centrul de concurs incheie un proces-verbal. Candidatii eliminati din concurs pentru frauda sau tentativa de frauda nu sunt repartizati pe posturi didactice/catedre in anul scolar 2024-2025. Pentru cadrele didactice titulare/debutante prevazute la art. 24 alin. (4) si (6) eliminarea din concurs pentru frauda sau tentativa de frauda constituie abatere disciplinara si atrage dupa sine sanctionarea persoanelor respective in conformitate cu prevederile art. 210-212 din Legea nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare. Cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei eliminate din concurs pentru frauda sau tentativa de frauda pierd aceasta calitate incepand cu data de 1 septembrie 2024. Presedintele comisiei din centrul de concurs transmite, in scris, conducerilor unitatilor de invatamant situatiile privind candidatii cu statut de titular/debutant prevazut la art. 24 alin. (4) si (6)/angajat pe durata de viabilitate a postului/catedrei eliminati din concurs pentru frauda sau tentativa de frauda". 
 

Intoleranta fata de comportamentele nedorite


Cadrele didactice sanctionate cu desfacerea disciplinara a contractului de munca nu pot ocupa posturi didactice / catedre in invatamantul preuniversitar de stat pentru o perioada de sapte ani scolari.

"Art.6 (13) Cadrele didactice sanctionate cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca nu pot ocupa posturi didactice/catedre in invatamantul preuniversitar de stat pentru o perioada de 7 (sapte) ani scolari, conform prevederilor art. 215 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare"

...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI  (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
 

Verificarea incompatibilitatilor


Verificarea, in perioada de incadrare a personalului didactic de predare, la nivelul unitatilor de invatamant, a situatiilor de incompatibilitate cu functia didactica pentru personalul didactic de predare angajat.

"Art. 6 (8) In vederea verificarii situatiilor prevazute la alin. (7), in perioada de incadrare a personalului didactic de predare, conducerile unitatilor de invatamant solicita cadrelor didactice sa depuna la secretariatul unitatii de invatamant certificatul de cazier judiciar si certificatul/adeverinta de integritate comportamentala prevazut(a) de Legea nr. 118/2019 privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum si pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, denumit in continuare Registru. In situatia incare, in urma verificarilor certificatului de cazier judiciar, respectiv a certificatului/adeverintei de integritate comportamentala, se constata faptul ca un cadru didactic are antecedente penale pentru infractiuni prevazute la alin. (7), pentru care nu a intervenit reabilitarea sau este inscris in Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, acesta pierde dreptul de a fi incadrat si este eliberat din functia didactica".
 
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

titularizare 2024proba scrisa titularizarecalendar titularizare 2024metodologie titularizare 2024ministerul educatiei


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//