Liderul de sindicat a subliniat ca in scolile din mediul rural, unde sunt putini dascali, acestia sunt sufocati de tot felul de rapoarte si comisii, in loc sa se poata focusa pe actul didactic.
"Daca eu as fi ministrul Educatiei, as lua o decizie radicala. As anula tot ce inseamna hartii la nivel de scoala si sa vedem ce se intampla cu invatamantul. Sunt convins ca, incet-incet, am intra in normalitate si ar fi mult mai eficienta activitatea dascalului la clasa, pentru ca ar fi canalizat doar pe ceea ce trebuie sa faca la clasa, nu pe tot felul de documente. Sa ne gandim la faptul ca in mediul rural, in general, sunt putini dascali. Iar acei dascali fac parte din multe comisii. Daca ne gandim la o scoala mare, unde sunt 40-50 de profesori, poate isi mai impart sarcini. Dar acolo, saracii, sunt efectiv sufocati de tot felul de rapoarte si, asa cum s-a comentat, suntem in anul 2024. (…) Minsterul cere situatii de azi pentru ieri. Actul didactic inseamna cu totul altceva. Inseamna munca la clasa", a spus presedintele FSLI, Simion Hancescu, la
postul national de televiziune.
Liderul de sindicat a subliniat ca Ministerul Educatiei are toate parghiile sa intervina si sa reduca drastic birocratia cu care se confrunta cadrele didactice, care "nu este altceva decat o pierdere de timp si este in detrimentul copiilor".
"Sunt solutii, Ministerul sa aleaga, dar e adevarat ca trebuie sa dai niste bani in plus. Daca tot tine neaparat la aceste comisii (n.red. Ministerul Educatiei), un profesor sa se ocupe de o comisie, dar sa aiba norma didactica redusa. Ii reduci 2 ore de predare. Este platit pentru treaba asta. Nu sa faca el treaba asta separat. Deci sunt solutii, Ministerul sa aleaga, dar e adevarat ca trebuie sa dai niste bani in plus", a spus Hancescu.
Liderul FSLI a atras atentia ca o mare problema pentru multi diriginti si invatatori este faptul ca trebuie sa se ocupe personal de dosarele de bursa sociala ale elevilor.
"Daca e sa spunem o mare nemultumire si am primit foarte multe sesizari si rugaminti din partea profesorilor: acum se ocupa de bursele sociale. Este o nebunie efectiv. Practic, dirigintele si invatatorul trebuie sa faca dosare pentru fiecare copil, sa ceara dovezi ca acea familie are un anumit venit. Si ce sa vezi? Am exemple clare cand la asemenea burse s-a gresit cu 1 leu sau 2. Da, si acum a venit Curtea de Conturi si imputa din ultimii ani bani. Cine plateste? Pana la urma, nu e exclus sa ne trezim ca dirigintele sau invatatorul care a facut dosarul e vinovat, ca n-a verificat cum trebuie. Ori noi credem ca acest lucru trebuie facut de altcineva. Administratia locala are mult mai usor de verificat aceste documente", a spus Simion Hancescu.