La aceste intalniri, la care vor participa specialisti din Institutul National de Sanatate Publica si Directiile de Sanatate Publica Judetene, vor fi discutate si masurile ce pot fi luate de catre unitatile de invatamant pentru prevenirea raspandirii bolilor transmisibile.
Adresa Ministerului Educatiei privind epidemia de rujeola
"Ca urmare a declararii epidemiei de rujeola pe teritoriul Romaniei, a aprobarii masurii de limitare a raspandirii epidemiei prin Ordinul MS nr. 4128/2023, respectiv adresa Ministerului Educatiei nr. 580M/SI/13.12.2023, va comunicam urmatoarele:
Unitatile de invatamant vor permite accesul specialistilor din cadrul Institutului National de Sanatate Publica si Directiilor de Sanatate Publica Judetene in vederea:
1. facilitarii distribuirii de materiale informative care demonstreaza beneficiile vaccinarii impotriva rujeolei, rubeolei si a infectiei urliene (oreionul), precum si a riscurilor generate de lipsa vaccinarii;
2. organizarii de intalniri cu parintii si cadrele didactice, in cadrul carora specialistii mai sus mentionati vor prezenta beneficiile vaccinarii si rolul vaccinurilor in prevenirea raspandirii bolililor transmisibile, precum si masurile ce pot fi luate de catre unitatile de invatamant pentru prevenirea raspandirii acestor boli".
Epidemie de rujeola in Romania: aproape 2.000 de cazuri in 29 de judete
La inceputul lunii decembrie, Ministerul Sanatatii a declarat
epidemie de rujeola la nivel national, pentru a face posibila vaccinarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 9 si 11 luni, precum si recuperarea celor nevaccinati sau cu schema de vaccinare incompleta, avand in vedere cresterea ingrijoratoare a cazurilor de rujeola, precum si numarul mare de spitalizari in sectiile de pediatrie si boli infectioase al copiilor infectati.
"In acest moment se inregistreaza aproape 2.000 de cazuri la nivel national, in 29 de judete", precizeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.
"Rujeola este o boala infectioasa, care se transmite cu usurinta mai ales la copiii nevaccinati, iar, uneori, evolutia este grava si pot aparea complicatii. Mentionam ca acoperirea vaccinala cu prima doza, la nivel national, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situandu-se pe un trend descrescator de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Nationale de Vaccinare are in vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sanatatea publica, produse de bolile prevenibile prin vaccinare", arata Ministerul Sanatatii.
Cu toate ca rujeola poate fi prevenita prin vaccinare, ea ramane una dintre principalele cauze de deces in randul copiilor, la nivel mondial, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).