Posturi vacante invatamant Bucuresti
La concursurile pentru ocuparea posturilor didactice se pot inscrie absolventi cu diploma/ diplome specializarea/specializarile corespunzatoare posturilor respective conform Centralizatorului privind disciplinele de invatamant, domeniile si specializarile, precum si probele de concurs valabile pentru incadrarea personalului didactic din invatamantul preuniversiar.
La testarile pentru ocuparea posturilor didactice se pot inscrie cadre didactice fara studii corespunzatoare postului, testate prin interviu si lucrare scrisa in profilul postului didactic solicitat. De asemenea, la aceste testari se pot prezenta si persoane care au absolvit cel putin liceul, cu diploma de bacalaureat.
In ambele situatii, cadrele didactice trebuie sa aiba capacitatea de exercitare deplina a drepturilor si o conduita morala conforma deontologiei profesionale. NU au dreptul sa participe la concursurile organizate la nivelul unitatii de invatamant persoanele care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a. nu prezinta un document medical emis de un medic specializat in medicina muncii sau de un cabinet de medicina muncii, care atesta ca sunt apte pentru prestarea activitatii didactice
b. au fost condamnate penal definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra vietii, integritatii corporale sau sanatatii, contra libertatii persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hartuire, trafic de minori, proxenetism, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale, luare si dare de mita, trafic de influenta, fals si uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea;
c. au fost sanctionate, pe parcursul anului scolar curent sau in ultimii 6 ani scolari incheiati, cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca
d. au fost eliminate pentru frauda sau tentativa de frauda in cadrul concursului national/judetean de ocupare a posturilor didactice in invatamantul preuniversitar pentru anul scolar curent.
Conform documentului, in posturile didactice/catedrele complete sau incomplete care se vacanteaza pe termen scurt, de cel mult 60 de zile, se atribuie, in regim de plata cu ora, la nivelul unitatilor de invatamant care au posturi didactice neocupate, personalului didactic calificat, prin decizie a directorilor, in baza hotararii consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant.
In mod exceptional, in lipsa personalului didactic calificat, posturile se atribuie, in regim de plata cu ora, la nivelul unitatilor de invatamant care au posturi didactice neocupate, prin decizie a directorilor, pe termen scurt, de cel mult 30 de zile, personalului didactic fara studii corespunzatoare postului, urmand ca in aceasta perioada sa se organizeze concursuri/testari pentru ocuparea acestor posturi.
Concurs de ocupare a posturilor care se vacanteaza pe parcursul anului scolar
Art. 4. — (1) Concursurile pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor care se vacanteaza pe parcursul anului scolar in unitatile de invatamant preuniversitar de stat constau in proba practica/orala sau inspectie speciala la clasa si proba scrisa din didactica specialitatii in profilul postului didactic/catedrei sustinute potrivit programelor specifice pentru concurs in vigoare, aprobate prin ordin al ministrului educatiei, conform prevederilor art. 181 alin. (4) si ale art. 248 alin. (6) si in temeiul art. 183 alin. (10) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Inspectia speciala la clasa in profilul postului didactic/catedrei si probele practice/orale de profil pentru posturile care sunt conditionate pentru ocupare de proba practica/orala se organizeaza, se desfasoara si se evalueaza conform metodologiei-cadru. La aceste probe nu se admit contestatii. Candidatii care nu obtin la inspectia speciala la clasa sau la proba practica/orala minimum nota 5 (cinci) nu au dreptul de a participa la proba scrisa.
(3) Probele scrise se sustin pe baza subiectelor elaborate de comisia de elaborare a subiectelor, baremelor de evaluare si de evaluare a lucrarilor scrise, constituita la nivelul unitatii de invatamant/consortiului scolar/grupului de unitati de invatamant care s-au asociat temporar, in concordanta cu programele specifice pentru concurs in specialitatea postului didactic, aprobate prin ordin al ministrului educatiei, si se evalueaza prin note de la 10 la 1. Comisiile de elaborare a subiectelor, baremelor de evaluare si de evaluare a lucrarilor scrise asigura, la cererea candidatilor, si traducerea acestora in limbile minoritatilor nationale. Durata de redactare a lucrarii scrise este de 4 (patru) ore. Nota obtinuta la proba scrisa are o pondere de 75% in media de repartizare. Pentru proba scrisa se stabilesc de catre comisia de elaborare a subiectelor si a baremelor de evaluare si de evaluare a lucrarilor scrise minimum 3 (trei) variante de subiecte si baremele de evaluare aferente.
(4) Candidatii trebuie sa obtina minimum nota 5 (cinci) atat la proba scrisa, cat si la proba practica/inspectia speciala, iar media de repartizare se calculeaza astfel: [(nota obtinuta la proba scrisa) * 3 + (nota obtinuta la proba practica/inspectia speciala la clasa)] / 4.
Testarea personalului fara studii corespunzatoare postului
Art. 5. — (1) Testarea personalului fara studii corespunzatoare postului consta in interviu si lucrare scrisa.
(2) Lucrarea scrisa se sustine inaintea interviului. Durata de redactare a lucrarii scrise este de 3 (trei) ore. Lucrarea scrisa si interviul se evalueaza cu note de la 10 la 1. Lucrarea scrisa are o pondere de doua treimi din nota finala, restul, respectiv o treime, reprezentand rezultatul evaluarii in urma desfasurarii interviului.
(3) Nota minima de promovare, atat a lucrarii scrise, cat si a interviului, este 5 (cinci).
(4) In cazul in care exista egalitate de medie intre candidatii fara studii corespunzatoare postului care au sustinut testarea, departajarea acestora pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante se realizeaza in ordinea corespunzatoare departajarii candidatilor de la testarea personalului fara studii corespunzatoare postului organizata de inspectoratele scolare la nivelul judetului/municipiului Bucuresti, stabilita de metodologia-cadru.
Art. 6. — (1) Consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant preuniversitar de stat care organizeaza individual, in consortii sau in asocieri temporare concursurile/testarile numesc comisiile de organizare si desfasurare a concursului/testarii si de examinare a candidatilor si hotarasc angajarea pe perioada determinata a candidatilor admisi in urma acestor concursuri pe posturile didactice/catedrele vacante/rezervate publicate, in conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
(2) Perioadele de organizare si desfasurare a concursului/ testarii si datele de desfasurare a probelor in cadrul concursului/ testarii se fac publice prin afisare la inspectoratele scolare si la unitatile de invatamant care organizeaza concursul/testarea.