Inspectii scolare 2024-2025: Ghid pentru profesorii inscrisi la Definitivat, Grade Didactice si etape de mobilitate

De Portal Invatamant
la 19 Sep. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectii scolare 2024-2025: Ghid pentru profesorii inscrisi la Definitivat, Grade Didactice si etape de mobilitate19Sep.2024

Ministerul Educatiei a transmis recent o serie de precizari pentru profesorii care urmeaza sa sustina inspectii in anul scolar 2024 - 2025, atat ca probe pentru definitivat, pentru obtinerea gradelor didactice precum si pentru participarea la etapele de mobilitate a personalului didactic in invatamantul preuniversitar.

Precizarile apar in adresa Ministerului Educatiei - Directia Generala Management Resurse Umane si Retea Scolara nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024 si vizeaza organizarea si desfasurarea inspectiilor scolare ca probe ale examenelor pentru definitivare in invatamantul preuniversitar, obtinerea gradului didactic II, echivalarea/obtinerea gradului didactic I, respectiv a inspectiei speciale la clasa pentru ocuparea posturilor didactice de predare in cadrul etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar.
 
Potrivit documentului, inspectia speciala din cadrul examenului pentru obtinerea/echivalarea gradului didactic I precum si sustinerea lucrarii metodico-stiintifice in cadrul examenului pentru acordarea gradului didactic I se pot realiza atat in sistem online cat si cu prezenta fizica, conform hotararii senatului universitar al institutiei de invatamant/consiliului de administratie al unitatii de invatamant – centru de perfectionare. 
 
Planificarea sustinerii inspectiei speciale si a lucrarii metodico-stiintifice se realizeaza de catre centrul de perfectionare, cu acordul candidatului si al membrilor comisiei de examen. 
 
In situatia in care hotararea prevede desfasurarea online:
 
- cadrul didactic inspectat si elevii din unitatea de invatamant participa la cursuri - in situ
 
- secretariatul institutiei de invatamant - centru de perfectionare transmite inspectoratului scolar, pentru fiecare candidat, data si ora la care este planificata sustinerea inspectiei speciale si a lucrarii metodico-stiintifice, precum si datele de contact (telefon, adresa de e-mail) ale tuturor membrilor comisiei de examen aprobate de Ministerul Educatiei. Inspectorul scolar pentru dezvoltarea resursei umane comunica datele respective directorului unitatii de invatamant in care este planificata sustinerea examenului; 
 
– directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant in care este incadrat candidatul/cadrul didactic inspectat transmite inspectorului scolar pentru dezvoltarea resursei umane si tuturor membrilor comisiei, prin e-mail, cu solicitarea confirmarii de primire, cu 3 zile inainte de data programata pentru desfasurarea inspectiei, toate informatiile necesare pentru accesul la platforma/aplicatia informatica utilizata de unitatea scolara in procesul de invatamant, inclusiv link-ul de conectare. 
 
Inspectiile de specialitate din cadrul examenului pentru definitivare in invatamant, inspectiile speciale din cadrul examenului pentru obtinerea gradului didactic II si inspectiile scolare curente din cadrul examenelor pentru obtinerea/echivalarea gradului didactic I si pentru obtinerea gradului didactic II se pot organiza si desfasura si in sistem online, la decizia inspectoratelor scolare, fundamentata pe analiza situatiilor specifice din unitatea/unitatile de invatamant din judet (ex: conditii epidemiologice/reabilitarea spatiilor scolare, alte situatii), cu respectarea prevederilor metodologice specifice examenului pentru definitivare in invatamant si ale examenelor pentru obtinerea gradelor didactice II si I.
 
Inspectiile de specialitate din cadrul examenului pentru definitivare in invatamant, pentru educatori-puericultori, se vor realiza la 4 activitati didactice diferite din cadrul celor 3 tipuri de activitati de invatare din planul de invatamant specific:
1. Activitati tematice
2. Jocuri si activitati alese
3. Rutine si tranzitii.
 
Important!
 
Candidatii care doresc sa se inscrie la examenul pentru acordarea gradului didactic I, seria 2025-2028, precum si cei care doresc sa se inscrie la examenul pentru acordarea gradului didactic II, sesiunea 2025-2027, vor sustine inspectia curenta I anul scolar 2024-2025, urmand ca in anul scolar urmator sa se inscrie cu dosar.
 
Candidatii care s-au inscris la examenul pentru acordarea gradului didactic I, seria 2024-2027, pot sustine inspectia curenta II in acest an scolar, doar dupa sustinerea si promovarea colocviului de admitere, sau in anul scolar urmator. 
 
Candidatii inscrisi la examenul pentru acordarea gradului didactic I, seria 2022-2025, cei inscrisi la examenul pentru acordarea gradului didactic II, sesiunea 2023-2025, precum si candidatii amanati din sesiunile anterioare, vor sustine anul acesta inspectia speciala.
*inspectiile speciale de gradul I si II se vor realiza conform precizarilor mentionate anterior.
 
Inspectoratul Scolar Judetean Dolj transmite scolilor sa aiba in vedere actualizarea in permanenta a situatiei cadrelor didactice din scoala care urmeaza o forma de perfectionare prin grade didactice, avand in vedere inscrierile si reinscrierile, renuntarile la inspectii, eventualele sanctiuni, miscarea cadrelor didactice, concediile de crestere a copilului, concediile fara plata sau plecarea cadrelor didactice din sistem.
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

inspectii scolare 2024-2025inspectii definitivatinspectii la clasa in profilul postuluiinspectie specialainspectii de specialitate definitivat


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//