Indemnizatia de instalare se acorda la incadrarea personalului intr-o unitate scolara din alta localitate decat cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor. Indemnizatie de instalare este echivalenta cu un salariu de baza corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale in care urmeaza a fi incadrat.
Indemnizatia nu trebuie confundata cu prima de instalare.
Va prezentam mai jos mesajul integral al sindicalistilor:
IMPORTANT!
La solicitarea membrilor no?tri de sindicat, revenim cu informatii referitoare la indemnizatia de instalare prevazuta de art. 23 din Hotararea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare.
Va reamintim ca, inca din anul 2015, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al inaltei Curti de Casatie si Justitie a stabilit in sedinta din 21 septembrie ca "in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 6 din Legea nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, cu modificarile ulterioare, aceste prevederi legale nu abroga dispozitiile art. 23 din Hotararea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare."
Prin urmare, unitatile si institutiile de invatamant preuniversitar de stat au obligatia de a acorda indemnizatia de instalare prevazuta de art. 23 din Hotararea Guvernului nr. 281/1993, in situatiile in care sunt intrunite conditiile legale.
Potrivit art. 23 din Hotararea Guvernului nr. 281/1993, la incadrarea intr-o unitate din alta localitate decat cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor, personalul de specialitate beneficiaza de o indemnizatie de instalare echivalenta cu un salariu de baza corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale in care urmeaza a fi incadrat; (…) Indemnizatia de instalare poate fi echivalenta cu doua salarii de baza pentru acele localitati unde atragerea specialistilor se face cu mare greutate, stabilite de ministere si celelalte institutii centrale si locale ale administratiei publice si avizate de Ministerul Finantelor.
Decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie este obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521(3) din Codul de procedura civila.
Precizam ca, raportat la art. 268(1) lit. c) din Codul muncii, salariatii din invatamantul preuniversitar de stat pot solicita acest drept in termen de 3 ani de la momentul in care au indeplinit conditiile prezentate mai sus.
Mentionam, de asemenea, ca indemnizatia de instalare la care facem referire nu trebuie confundata cu prima de instalare care a fost prevazuta de art. 51(6) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic – reglementare in prezent abrogata.
Anexam un model de cerere pentru acordarea indemnizatiei de instalare:
Indemnizatiile de instalare acordate personalului din invatamant nu sunt supuse impozitului pe venit.
Indemnizatiile de instalare se acorda la incadrarea intr-o unitate situata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor.
Prima de instalare, in schimb, se acorda personalului didactic de predare, o singura data, la angajarea in invatamant prin concurs, in primii 5 ani de la absolvirea studiilor. Aceasta, insa, este abrogata de pe timpul guvernarii Boc.
EvanG 04 Oct. 2019 20:46:28
Nu se mai acordă an prezent prima de instalare?