Problema este ca astfel de cheltuieli nu sunt eligibile pentru decontare din fonduri nerambursabile, asa cum este prevazut in lege. Drept urmare, noua OUG vizeaza introducerea unei exceptii la art. XXIV-XXVI din OUG 156/2024, prin care toate aceste cheltuieli sa fie suportate de la bugetul de stat. Astfel, cheltuielile aferente acordarii primelor de cariera didactica si profesionala vizeaza suplimentarea cu 1,5 milioane de lei a valorii prevazute in conventia dintre MIPE si Posta Romana, plus inca 7500 de lei pentru emiterea suporturilor electronice.
In briefingul de presa de la Palatul Victoria, Tanczos Barna, viceprim-ministru si ministru al Finantelor, a anuntat ca noua OUG permite ca platile pentru realizarea cardurilor cu primele pentru profesori sa se de la bugetul de stat.
"Ministerul Fondurilor Europene poate sa faca plati din fondurile europene pentru prima de cariera, pentru copiii care beneficiaza de anumite sume din fondurile europene si pentru persoanele aflate in dificultate. Aceste sume vin din programele cu finantare europeana. De asemenea, am permis ca din bugetul de stat sa se faca platile pentru a realiza cardurile pe care se face transferul acestor sume, astfel incat lucrurile sa fie urmaribile, sa existe un control si o metoda moderna de transfer al acestor sume", a spus Tanczos Barna.
"Art. IV Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr.1334 din 31 decembrie 2024, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(...)
2. Articolele XXIV - XXVI se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
” Art. XXIV In anul 2025, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene acorda prime de cariera didactica si prime de cariera profesionala, reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2023 privind unele masuri pentru acordarea unei prime de cariera didactica pentru personalul didactic si didactic auxiliar, precum si unei prime de cariera profesionala pentru personalul administrativ din invatamantul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, cu modificarile si completarile ulterioare, numai in cazul in care cheltuielile cu acestea se deconteaza integral din fonduri externe nerambursabile. Prin exceptie, cheituielile aferente emiterii suporturilor electronice, precum si activitatilor de etichetare, colectare si distributie a masurii de sustinere a activitatii didactice emise pe suport electronic se asigura din bugetul de stat, acestea fiind indispensabile pentru implementarea masurii si neeligibile la finantare din fonduri externe nerambursabile".
Art. VI Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2023 privind unele masuri pentru acordarea unei prime de cariera didactica pentru personalul didactic si didactic auxiliar, precum si unei prime de cariera profesionala pentru personalul administrativ din invataémantul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea |, nr. 518 din 12 iunie 2023, aprobata cu modificari prin Legea nr. 249/2024, cu modificarile si completarile ultericare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 8, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Serviciile de etichetare, colectare si distributie a masurii de sustinere a activitatii didactice si a carierei profesionale pe suport electronic se realizeaza de catre Compania Nationala "Posta Romana" SA in baza conventiei incheiate cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene si a prevederilor prezentei ordonante de urgenta, la o valoare maxima de 3.590,38 mii lei.”
Prima de cariera didactica si profesionala 2025
Acordarea primelor de cariera didactica reprezinta o masura care sustine dezvoltarea profesionala continua a personalului didactic in vederea cresterii calitatii si echitatii sistemului educational si genereaza performanta pe termen lung in activitatea educationala, fiind un pilon important in sustinerea serviciului public de educatie.
In mod similar, primele de cariera profesionala pentru personalul nedidactic asigura sprijin in activitatea educationala si contribuie la imbunatatirea strandardelor de calitate a serviciului public de educatie, fie prin participarea la cursuri de pregatire profesionala, fie prin achizitionarea de bunuri materiale necesare pentru procesul de invatamant.
In acest an scolar, personalul din invatamant beneficiaza de urmatoarele prime:
1. Prima de cariera didactica (1.500 de lei) pentru personalul didactic si didactic auxiliar aflat in activitate in anul scolar 2023 - 2024 in invatamantul preuniversitar si universitar de stat.
2. Prima de cariera profesionala (500 de lei) pentru personalul nedidactic aflat in activitate in anul scolar 2023 - 2024 in invatamantul preuniversitar si universitar de stat.
Ce pot cumpara profesorii cu prima de cariera didactica
Conform Ordonantei de urgenta nr. 58/2023, cu modificarile ulterioare, prima de cariera didactica are o valoare nominala de 1.500 lei net care se deconteaza din fonduri externe nerambursabile pentru urmatoarele categorii principale de cheltuieli, doar pe teritoriul Romaniei:
a) cheltuieli privind cursurile de pregatire profesionala, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind carti de specialitate, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de pana la 30% din valoarea nominala a primei de cariera didactica pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.