Potrivit
Edupedu.ro, profesorii care fac parte din comisiile de acordare a burselor vor primi 5 puncte la gradatia de merit 2025, cu un punct mai mult fata de anul trecut.
Calendar Gradatie de merit 2025
28 – 30 aprilie 2025 - Aprobarea numarului de locuri repartizate pe categorii de personal (didactic de predare/didactic de conducere, indrumare si control/didactic auxiliar) si discipline/domenii de catre consiliul de administratie al inspectoratului scolar, in baza hotararii comisiei paritare.
Comunicarea fiselor de (auto)evaluare, a numarului gradatiilor de merit si a punctajului minim pe categorii de personal si pe discipline /domenii /niveluri de invatamant de catre inspectoratul scolar in teritoriu.
5 – 9 mai 2025 - Depunerea de catre candidati a dosarelor la secretariatul unitatii/institutiei de invatamant preuniversitar de stat, cu personalitate juridica.
12 – 13 mai 2025 - Depunerea dosarelor care contin documentele justificative privind activitatea candidatului respectiv la secretariatul /registratura inspectoratului scolar / Ministerului Educatiei si Cercetarii, in cazul Palatului National al Copiilor
14 mai – 30 mai 2025 - Analiza dosarelor de catre inspectorul scolar care coordoneaza disciplina, cu consultarea consiliului consultativ, si elaborarea raportului referitor la activitatea candidatului in specialitate; verificarea dosarelor si acordarea punctajelor de catre comisia de evaluare a dosarelor depuse in vederea acordarii gradatiei de merit; aprobarea listei cuprinzand punctajele acordate in urma evaluarii de catre consiliul de administratie al inspectoratului scolar si afisarea acestei liste la avizierul si pe site-ul inspectoratului scolar, respectiv la sediul si pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii dupa aprobarea de catre comisia de evaluare, in cazul Palatului National al Copiilor.
2 – 3 iunie 2025 - Depunerea/Transmiterea contestatiilor privind punctajul acordat si stabilirea numarului gradatiilor de merit ce pot fi redistribuite.
4 – 12 iunie 2025 - Solutionarea contestatiilor de catre comisia de contestatii, validarea rezultatelor finale ale concursului de catre consiliul de administratie al inspectoratului scolar si afisarea acestora la avizierul si pe site-ul inspectoratului scolar, respectiv la sediul si pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii, in cazul Palatului National al Copiilor.
pana la 27 iunie 2025 - Inaintarea la Ministerul Educatiei si Cercetarii a listelor cu personalul didactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, cu personalitate juridica, validat, precum si listelor cu personalul didactic civil din unitati militare de invatamant preuniversitar, validat, in vederea acordarii gradatiei de merit.
pana la 1 august 2025 - Emiterea ordinului ministrului Educatiei si Cercetarii pentru aprobarea listelor cu personalul didactic din invatamantul preuniversitar de stat care beneficiaza de gradatie de merit.
Dosar gradatie de merit 2025
La fel ca
anul trecut, dosarul pentru gradatia de merit 2025 se intocmeste de catre fiecare candidat si cuprinde urmatoarele documente, numerotate pe fiecare pagina si consemnate in opis:
a) opisul dosarului, in doua exemplare, dintre care unul se restituie candidatului, cu semnatura sa si a conducerii unitatii/institutiei de invatamant, in care sunt consemnate documentele existente, cu precizarea paginilor aferente;
b) cererea-tip, elaborata de inspectoratul scolar, in care candidatul isi precizeaza optiunea;
c) adeverinta/adeverinte cu calificativele din anii scolari evaluati;
d) adeverinta de vechime in invatamant;
e) fisa de (auto)evaluare pentru gradatie de merit elaborata de inspectoratul scolar la categoria de personal didactic la care candideaza, cu punctajul completat la rubrica (auto)evaluare;
f) raportul de activitate pentru perioada evaluata, ce trebuie sa respecte ordinea criteriilor/subcriteriilor din fisa de (auto)evaluare si sa contina trimiteri explicite la documentele justificative din dosar;
g) declaratia pe propria raspundere prin care candidatul confirma ca documentele depuse la dosar ii apartin si ca prin acestea sunt certificate activitatile desfasurate, conform modelulului prevazut in anexa nr. 4;
Important! In privinta documentelor justificative, oficialii din Ministerul Educatiei si Cercetarii subliniaza ca sunt acceptate doar documente justificative emise de unitati de invatamant preuniversitar, de institutii de invatamant superior, de inspectorate scolare, case ale corpului didactic, centre de excelenta, CJRAE/CMBRAE, precum si de Ministerul Educatiei si Cercetarii si de institutiile si unitatile care functioneaza in subordinea sau coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Potrivit sursei citate, documentele emise de alte institutii, ONG-uri sau organisme institutionale pot fi depuse si acceptate ca documente justificative numai daca sunt semnate de directorul scolii sau de un reprezentant al inspectoratului scolar.