Explicatiile FSLI vin in contextul sesizarilor primite de la unele organizatii sindicale afiliate, care au semnalat faptul ca, pe parcursul unor inspectii si verificari, functionari din Ministerul Educatiei si Cercetarii au imputat directorilor unitatilor de invatamant calitatea acestora de membri de sindicat.
In adresa FSLI, semnata de presedintele Simion Hancescu, sunt facute urmatoarele precizari privind calitatea de membru de sindicat a directorilor de scoli:
1) Potrivit art. 3 alin. (1) din Legea nr. 367/202 privind dialogul social, cu modificarile si completarile ulterioare:
"Persoanele incadrate cu contract individual de munca sau aflate intr-un raport juridic de munca, functionarii publici si functionarii publici cu statut special, membrii cooperatori si agricultorii, lucratorii independenti, in conditiile legii, au dreptul, fara nicio ingradire sau autorizare prealabila sa se constituie si/sau sa adere la un sindicat.
2) Alin. (4) al aceluiasi articol prevede: "Nicio persoana nu poate sa fie constransa sa faca sau sa nu faca parte, sa se afilieze sau nu, ori sa se retraga sau sa nu se retraga dintr-o organizatie sindicala".
3) Art. 4 din aceeasi lege statueaza: "Persoanele care detin functii de demnitate publica sau asimilate acestora, conform legii, magistratii, personalul cu statut militar din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, unitatile si/sau subunitatile din subordinea ori coordonarea acestora, nu pot constitui si/sau adera la o organizatie sindicala".
4) Potrivit art. 168 alin. (9) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023:
"(9) Functiile de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar sunt incompatibile cu:
a) functia de presedinte sau vicepresedinte in structurile de conducere ale partidelor politice, la nivel local, judetean/al municipiului Bucuresti sau national;
b) functia de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de consiliu judetean/al Consiliului General al Municipiului Bucuresti;
c) cu orice functie de conducere in organizatiile sindicale."
FSLI noteaza ca, din reglementarile legale mai sus redate, rezulta ca atat persoanele care detin functii de conducere in invatamantul preuniversitar, cat si cele ce exercita functii de indrumare si control, pot avea calitatea de membru de sindicat. Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 interzice doar ca aceste persoane sa detina functii de conducere in organizatiile sindicale.
Nu trebuie uitat ca intotdeauna legiuitorul a stabilit expres si limitativ (Art 4 din Legea nr.367/2022 privind dialogul social), categoriile de persoane care nu se pot asocia in sindicate, intrucat dreptul de asociere sindicala este un drept fundamental, expres prevazut de art. 40 din Constitutia Romaniei, iar restrangerea exercitiului acestuia nu poate fi dispusa decat prin lege.