Conform documentului, profesorii care beneficiaza de prima de cariera didactica in valoare de 1500 de lei trebuie sa faca dovada cheltuielilor prin:
1. Diploma de absolvire/ participare la curs si dovada platii - pentru cheltuieli privind cursurile de pregatire profesionala.
2. Dovada platii la unitatea afiliata - pentru cheltuieli cu echipamente IT.
3. Dovada platii la unitatea afiliata - pentru cheltuieli privind carti de specialitate, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora
4. Referat semnat de cadrul didactic si dovada platii - pentru cheltuielile de pana la 30% din valoarea nominala a primei de cariera didactica pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Personalul administrativ din scoli care beneficiaza de prima de cariera profesionala, in valoare de 500 de lei, vor justifica cheltuielile astfel:
1. Diploma de absolvire/participare la curs si dovada platii - pentru cheltuieli privind cursuri de pregatire profesionala.
2. Documente care atesta conformitatea cu actele administrative emise de Ministerul Educatiei in baza art. 4 alin. (3) din ordonanta de urgenta si dovada platii - pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfasurate in sprijinul activitatii educationale.
Modalitatea de decontare a primelor de cariera din invatamantul preuniversitar
Ordinul ministrului investitiilor si proiectelor europene pentru aprobarea modului de decontare a primelor de cariera, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2023 privind unele masuri pentru acordarea unei prime de cariera didactica pentru personalul didactic si didactic auxiliar, precum si unei prime de cariera profesionala pentru personalul nedidactic din invatamantul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile
Art. 1. — Prin prezentul ordin se aproba modul de decontare a primelor de cariera, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2023 privind unele masuri pentru acordarea unei prime de cariera didactica pentru personalul didactic si didactic auxiliar, precum si unei prime de cariera profesionala pentru personalul nedidactic din invatamantul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, denumita in continuare ordonanta de urgenta.
Art. 2. — In conformitate cu prevederile ordonantei de urgenta, categoriile eligibile de beneficiari finali sunt:
a) cadrele didactice si didactice auxiliare din invatamantul preuniversitar de stat;
b) cadrele didactice din sistemul de invatamant universitar de stat;
c) personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar, precum si personalul nedidactic din invatamantul universitar.
Art. 3. — Tipurile de prima de cariera acordate conform ordonantei de urgenta sunt:
a) prima de cariera didactica, care se acorda pentru categoriile de beneficiari definite la art. 2 lit. a) si b);
b) prima de cariera profesionala, care se acorda pentru categoriile de beneficiari definite la art. 2 lit. c).
Art. 4. — Categoriile de cheltuieli eligibile stabilite in conformitate cu ordonanta de urgenta sunt urmatoarele:
a) pentru prima de cariera prevazuta la art. 3 lit. a), cheltuielile eligibile sunt formate din:
(i) cheltuieli privind cursurile de pregatire profesionala, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
(ii) cheltuieli pentru echipamente IT;
(iii) cheltuieli privind carti de specialitate, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
(iv) un procent de pana la 30% din valoarea nominala a primei de cariera didactica pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice;
b) pentru prima de cariera prevazuta la art. 3 lit. b) cheltuielile eligibile sunt formate din:
(i) cursuri de pregatire profesionala, pentru a asigura desfasurarea, in conditii calitative cat mai bune, a activitatilor educationale derulate in unitatile de invatamant de stat;
(ii) alte categorii de cheltuieli necesare desfasurate in sprijinul activitatii educationale.
Art. 5. — Primele de cariera prevazute la art. 3 se acorda sub forma unei masuri de sustinere a activitatii didactice, pe suport electronic, si se utilizeaza de catre beneficiarii finali eligibili in conditiile stabilite prin ordonanta de urgenta.
Art. 6. — Modalitatea de decontare a cheltuielilor efectuate este urmatoarea:
a) beneficiarii finali prevazuti la art. 2 au obligatia respectarii prevederilor legale privind platile efectuate cu suportul electronic emis in baza ordonantei de urgenta;
b) pentru prima de cariera prevazuta la art. 3 lit. a), cheltuielile vor fi justificate prin prezentarea urmatoarelor documente:
c) pentru prima de cariera prevazuta la art. 3 lit. b), cheltuielile vor fi justificate prin prezentarea urmatoarelor documente:
d) documentele justificative prevazute la art. 6 lit. b) pct. (i) si (iv), respectiv la lit. c), pentru furnizarea carora este responsabil beneficiarul final, pot fi solicitate de catre unitatea de implementare de la nivelul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene in vederea verificarii eligibilitatii cheltuielilor efectuate.
e) unitatea de implementare de la nivelul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene va primi de la Ministerul Educatiei listele centralizate si asumate cu beneficiarii finali si le va pastra impreuna cu comunicarile oficiale dintre acestia, pentru a asigurapista de audit in vederea confirmarii eligibilitatii beneficiarilor finali ai masurilor de sustinere a activitatii didactice.
Art. 7. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Saptamana trecuta, Guvernul a modificat pe ultima suta de metri Ordonanta de urgenta nr. 58/2023 cu reglementari care sa clarifice
modalitatea de implementare a masurii de sprijin privind cariera profesionala si mecanismul de acordare a primei de cariera didactica.
Va reamintim, profesorii si personalul nedidactic din scoli ar trebui sa primeasca pana la finalul acestei luni prima de cariera didactica, in valoare de 1.500 de lei, respectiv prima de cariera profesionala, in valoare de 500 de lei.
Ce pot cumpara profesorii cu prima de cariera didactica
Conform Ordonantei de urgenta nr. 58/2023, prima de cariera didactica are o valoare nominala de 1.500 lei net care se deconteaza din fonduri externe nerambursabile pentru urmatoarele categorii principale de cheltuieli, doar pe teritoriul Romaniei:
a) cheltuieli privind cursurile de pregatire profesionala, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind carti de specialitate, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de pana la 30% din valoarea nominala a primei de cariera didactica pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Prima de cariera didactica se acorda intr-o singura transa, respectiv in luna octombrie 2023 si va putea fi utilizata in anul scolar 2023 - 2024.
Prima de cariera didactica poate aduce cu amenzi de pana la 66.000 de lei
Cadrele didactice care primesc acesti bani nu ii pot folosi in alte scopuri decat cele prevazute de Ordonanta de urgenta. Prin urmare, constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
a) utilizarea suportului electronic al masurii de sustinere a activitatii didactice in alt scop decat cel prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) solicitarea si/sau furnizarea de numerar in schimbul masurii de sustinere a activitatii didactice pe suport electronic sau pentru fractiuni din aceasta;
c) refuzul nejustificat al unitatilor afiliate de a accepta masura de sustinere a activitatii didactice emisa pe suport electronic. Refuzul este justificat daca exista suspiciuni rezonabile privind autenticitatea masurii de sustinere a activitatii didactice pe suport electronic, identitatea dintre titularul masurii de sustinere a activitatii didactice pe suport electronic si beneficiarul acesteia;
d) emiterea pe suport electronic a masurii de sustinere a activitatii didactice de catre alte entitati decat cele cu care Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a incheiat contractul de achizitie publica;
e) comercializarea suportului electronic al masurii de sustinere a activitatii didactice contra unei fractiuni de pret sau a altor bunuri/servicii decat cele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta.
Contraventiile prevazute anterior se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) intre 1,5 si 2 puncte-amenda, faptele prevazute la literele a) si c);
b) intre 3 si 4 puncte-amenda, fapta prevazuta la litera b);
c) intre 14 si 20 de puncte-amenda, faptele prevazute la literele d) si e).
Un punct-amenda reprezinta contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit in conditiile legii.
Florin Cesa 30 Oct. 2023 13:18:38
Ce intra la echipamente IT? De exemplu eu am folosit mult mai des pentru scoala smartphone-ul decât laptop-ul dar nu cred ca se poate achizitiona un smartphone cu acest tip de card; sau? Practic nu am primit precizari clare odata cu primirea cardului respectiv, nici macar nu stim când intra banii; aplicatia celor de la Pluxee nu merge, nici la ei pe site nu se gaseste ceva clar...