Decontare ochelari profesori: Sindicatele din Invatamant fac apel la Guvern sa grabeasca aprobarea Normelor de decontare

De Portal Invatamant
la 08 Oct. 2024 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontare ochelari profesori: Sindicatele din Invatamant fac apel la Guvern sa grabeasca aprobarea Normelor de decontare08Oct.2024

Federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar anunta, in buletinul informativ FSLI, ca au cerut Guvernului sa aprobe normele pentru decontarea achizitiei de ochelari, in limita sumei de 500 lei/persoana, angajatilor din sistem care petrec o mare parte a zilei de lucru in fata ecranelor.

Prin adresa comuna nr. 279/24.09.2024 si 849/24.09.2024, federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au solicitat Prim-ministrului Guvernului Romaniei dispunerea masurilor pentru aprobarea, de urgenta, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. V alin. (1) si (2) din O.U.G. nr. 53/2024, in sensul decontarii achizitiei de dispozitive de corectie speciale, in limita sumei de 500 lei/persoana, lucratorilor care folosesc in mod obisnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durata semnificativa a timpului normal de lucru, se arata in buletinul FSLI.
 
Liderii sindicali au reamintit ca, desi a trecut mai bine de patru luni de la intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 53/2024, normele necesare pentru decontare nu au fost inca aprobate. Aceasta in ciuda faptului ca Ministerul Muncii  si Solidaritatii Sociale a pus proiectul de hotarare in dezbatere publica in data de 11 iunie 2024.
 
Sindicalistii mentioneaza ca, din informatiile pe care au, aceste norme metodologice vor fi aprobate in perioada urmatoare.
 

Decontare ochelari in invatamant


Prin Ordonanta de Urgenta nr.53/2024 s-a aprobat ca autoritatile si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, sa deconteze lucratorilor care folosesc in mod obisnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durata semnificativa a timpului normal de lucru, achizitia de dispozitive de corectie speciale, in limita sumei de 500 lei/persoana.
 
Lucratorii din cadrul autoritatilor si institutiilor publice beneficiaza de dreptul de decontare in baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atesta faptul ca pentru desfasurarea activitatii este necesara folosirea de dispozitive de corectie speciale, respectiv ca este necesara modificarea celor utilizate la momentul examinarii.
 
Domeniul ”echipamentelor cu ecran de vizualizare” este reglementat in prezent, la nivelul Uniunii Europene, prin Directiva 90/270/CEE privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, care a fost transpusa in legislatia nationala prin Hotararea Guvernului nr.1029/2008 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare.
 
In conformitate cu prevederile art. 24 si 25 din Legea nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind securitatea si sanatatea in munca se stabilesc potrivit reglementarilor legale, supravegherea sanatatii lucratorilor fiind asigurata prin medicii de medicina a muncii.
 
Prin Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor Ministerul Sanatatii, ca autoritate cu atributii in supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, a reglementat modalitatea prin care se efectueaza controalele medicale de catre medicii de medicina muncii.
 
Pe baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional semnata de angajator, medicul de medicina muncii stabileste tipurile de examinari medicale.
 
Potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr.1029/2008, lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor/vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
- inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
- ulterior, la intervale regulate;
- ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi ctaauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
 
Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului mai sus mentionat arata ca acesta este necesar.
 
Daca rezultatele examenelor medicale stabilesc o legatura intre afectiunile/dificultatile vizuale ale unui lucrator si activitatea la un post de lucru cu ecrane de vizualizare, atunci este indicata necesitatea utilizarii unor aparate de corectie a vederii si daca nu pot fi folosite dispozitivele de corectie normale, lucratorul trebuie sa beneficieze de un dispozitiv de corectie special, care este in raport cu activitatea desfasurata, specifica unui post de lucru cu ecrane de vizualizare.
 
Ordonanta de Urgenta nr.53/2024 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, pe 24 mai 2024, iar normele metodologice pentru aplicarea prevederilor referitoare la decontarea ochelarilor ar fi trebuit aprobate prin Hotarare de Guvern in termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonantei.
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

decontare ochelari profesoridecontare ochelari in invatamant


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//