Guvernantii sustin ca au ajuns la acest mecanism simplu de decontare a
voucherelor de vacanta 2025 dupa consultari cu patronatele, cu reprezentantii sindicatelor si cu Ministerul de Finante.
„Fiecare angajat va declara pe proprie raspundere, in fata angajatorului, ca isi asuma sa cheltuiasca cei 800 de lei pe care ii va primi din partea statului roman, intr-o forma in care el va cofinanta cu alti 800 de lei tot ceea ce inseamna pachetul turistic. Este evident ca, la finalul acestei proceduri, se va emite o factura care va putea fi verificata de catre ANAF in timp real, folosind softul E-factura. Nu vom avea sincope din acest punct de vedere si ii sfatuiesc pe toti cei care vor sa fie beneficiarii acestui program sa nu se joace si sa respecte legea si angajamentul pe proprie raspundere pe care si le iau in fata angajatorului, cu respectarea tuturor prevederilor legale. Am gasit aceasta formula cat mai simpla, pentru a nu pune presiune nici pe angajatori, nici pe angajati, nici pe antreprenori. Ei vor putea sa foloseasca aceste vouchere doar in unitatile turistice autorizate de catre Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, intr-o forma in care va fi automat si monitorizata din perspectiva Ministerului de Finante, in programul E-factura", a spus Bogdan Ivan.
Intrebat ce se intampla daca un angajat aduce o factura mai mica de 1.600 de lei, ministrul a explicat ca pentru fiecare leu cheltuit din voucherul de vacanta, beneficiarul trebuie sa puna un leu din propriul buzunar.
"De exemplu, daca tu vrei sa platesti un serviciu turistic de 1.000 de lei, ai cheltuit 500 de lei din voucher, 500 lei din bani proprii. Trebuie sa fie acea echivalenta: pentru fiecare leu cheltuit din voucher, sa pui tu un leu din buzunar”, a explicat Bogdan Ivan.
In cazul in care nu au fost cheltuiti cei 800 de lei, "banii care nu s-au cheltuit pot sa fie retrasi", a mai spus ministrul Economiei.
„Daca, de exemplu, omul are o factura de 1.000 de lei si inca o factura de 1.000 de lei la alta unitate de cazare, pentru prima factura de 1.000 de lei, 500 de lei sunt din banii contribuabilului, 500 de lei sunt din voucher si a mai ramas omul cu inca 300 de lei pe care sa-i cheltuie. La urmatoarea factura, are 1.000 de lei la alta unitate de cazare, din care 300 de lei este diferenta care a ramas pe card ca si voucher, 700 lei pusi din banii lui. Daca omul alege sa cheltuie doar 1.200 de lei - dau un exemplu - 600 de lei vor fi cheltuiti din voucher, 600 lei va fi contributia lui. Pentru fiecare leu dat de stat, omul va trebui sa puna un leu din buzunar", a afirmat Ivan.
Redam in randurile de mai jos continutul declaratiei pe propria raspundere, asa cum apare in Anexa nr. 13 la Normele metodologice.
DECLARATIE PE PROPRIE RASPUNDERE
Subsemnatul/a .............................., avand functia de ............., in cadrul ....................., CNP: ................, cu domiciliul in .................., str..........., nr.....,bl. ......, sc. ....., et. ...., ap. ....., Judet/Sector............., cunoscand prevederile art. 326 - Falsul in declaratii din Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, declar umatoarele:
1. Optez pentru acordarea voucherelor de vacanta in cuantumul si conditiile prevazute la art. 1, alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Ma angajez sa utilizez voucherele de vacanta pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achizitionate, respectiv 800 de lei pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in valoare de cel putin 1.600 lei si de a suporta suma de 800 lei din fonduri proprii.
Data Semnatura
Va reamintim, Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 prevede ca institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, precum si serviciile publice autonome de interes national, cu personalitate juridica, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune, republicata, acorda vouchere de vacanta in cuantum de 800 lei, in perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale carui salarii de baza nete din luna anterioara acordarii acestora sunt de pana la 8.000 lei.
Voucherele de vacanta emise in cursul anului 2025 se utilizeaza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achizitionate, respectiv 800 de lei pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in valoare de cel putin 1.600 lei.