Ligia Deca a explicat ca decizia de a nota elevii la purtare la finalul fiecarui modul a fost luata ca raspuns la propunerea unui director de liceu care a avut un caz extrem de violenta scolara.
"Ei spuneau ca odata ce un copil are o medie la purtare in fiecare modul, are o alta constiinta in ceea ce priveste inclusiv remedierea comportamentului, in cazul in care a avut alunecari, a avut un comportament nepotrivit la un moment dat. Mai mult decat atat, exista si posibilitatea consemnarii modului in care un elev reactioneaza cu toti profesorii pe care ii are”, a declarat Ligia Deca, la
TVR Info.
Ministrul Educatiei a mai spus ca profesorii diriginti si invatatorii trebuie sa acorde nota/calificativul la purtare la final de modul exclusiv pe baza comportamentului elevului.
"Noutatea este ca aceasta nota la purtare pe fiecare modul se acorda exclusiv pe comportament. Deducerea punctelor care se poate face daca exista un numar ridicat de absenta se face doar la sfarsitul anului. Noi am considerat o masura la dispozitia scolilor, tocmai pentru a asigura un climat de siguranta in scoala. O vom evalua dupa un an de zile de implementare si vom vedea daca e asa atins scopul", a adaugat Ligia Deca.
Totodata, o nota la purtare mai mica de 7 trebuie discutata in consiliul profesoral, a completat ministrul.
"Nota la purtare se discuta in consiliul de profesor al clasei si daca avem o nota la purtare scazuta, daca este, de exemplu, sub nota 7 sau sub nota 8, atunci da, se discuta in consiliul profesorial, dar aceasta este o procedura pe care scolile au utilizat-o intotdeauna", a spus Ligia Deca.
Ligia Deca a transmis si un mesaj profesorilor care se confrunta la clasa cu acte de violenta din partea elevilor si nu le semnaleaza.
"Avem intr-adevar un procent, cred ca in jur de 15%, 10, intre 10 si 15% dintre elevi care spun ca nu a existat o reactie. Si acolo chiar as vrea sa transmit un mesaj profesorilor. Avem o procedura inca de anul trecut de management al situatiilor de violenta. Ea prevede ca orice sesizare, in orice forma venita, trebuie adresata. Trebuie intervenit cu instrumentele pe care le avem la dispozitie. Nu ajuta sa ascundem sub pres. Un copil capata incredere atunci cand vede ca ceea ce semnaleaza este luat in considerare si as vrea ca acest procent de elevi care ne spun ca nu sunt ascultati sa ajunga la zero, a transmis Ligia Deca.
Ligia Deca a mai spus ca, daca ne uitam pe cifre de raportare, violenta in scoala este in descrestere. "Numeric pare ca scade, dar daca ne uitam la perceptia in mediul scolar si in societate, vedem ca este considerata in continuare unul dintre factorii cei mai disturbatori ai procesului educational. Si atunci noi trebuie sa luam masuri si sa masuram impactul lor. Asta am facut", a spus Ligia Deca.