Contractul colectiv de munca la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar din Municipiul Bucuresti cuprinde prevederi actualizate si cateva noutati importante referitoare la concediul de odihna pentru personalul din invatamant.
Potrivit documentului, cadrul didactic care, pe parcursul unui an scolar, isi desfasoara activitatea succesiv in mai multe unitati/institutii de invatamant in baza unor contracte individuale de munca distincte, are dreptul la concediu de odihna la fiecare dintre acestea, proportional cu perioada lucrata. Concediul de odihna si indemnizatia aferenta se acorda de catre fiecare unitate/institutie in parte, in timpul vacantelor scolare intermodulare existente in perioada lucrata. Unitatea/institutia la care si-a desfasurat activitatea are obligatia compensarii in bani a concediului de odihna neefectuat.
Totodata, personalul didactic de predare care desfasoara activitate in regim de plata cu ora, la o alta unitate de invatamant decat cea la care are functia de baza, are dreptul la concediul de odihna platit, de la fiecare angajator, potrivit fiecarui contract individual de munca.
Pentru salariatii incadrati in doua sau mai multe unitati de invatamant, la solicitarea acestora, programarea concediilor de odihna se realizeaza astfel incat perioada sa fie aceeasi la toti angajatorii.
Concediu de odihna suplimentar de 10 zile pentru personalul de conducere
Noul contract colectiv de munca la nivelul scolilor din Bucuresti stabileste ca personalul didactic de conducere, indrumare si control de la nivelul ISMB, precum si personalul de conducere de la nivelul unitatilor de invatamant din Capitala beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de 10 zile.
Acest concediu se adauga zilelor de concediu aferente in functie de vechimea in munca, astfel:
pana la 5 ani vechime - 21 zile lucratoare
intre 5 si 15 ani vechime - 25 zile lucratoare
peste 15 ani vechime - 28 de zile lucratoare.
Contractul colectiv de munca la nivelul nivelul grupului de unitati al I.S.M.B. - 2024 mai prevede reducerea normei didactice de predare-invatare-evaluare si de instruire practica cu doua ore pe saptamana, in cazul cadrelor didactice care desfasoara activitate de mentorat.
Compensarea orelor suplimentare
In noul CCM se mai arata ca angajatii pot fi solicitati sa presteze ore suplimentare numai cu acordul lor scris. Durata maxima legala a timpului de munca prestat in baza unui contract individual de munca nu poate depasi 48 de ore/saptamana, inclusiv orele suplimentare. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta de lege, este considerata munca suplimentara.
Prin exceptie, durata timpului de munca poate fi prelungita peste 48 de Ore pe saptamana, care includ si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de patru luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Orele suplimentare prestate de catre personalul din invatamantul preuniversitar se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acestora. In cazul in care compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzator nu este posibila in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, orele suplimentare se vor plati cu un spor aplicat la salariul de baza, in conditiile legii.
Zile libere in Contractul colectiv de munca al profesorilor din Bucuresti
Potrivit documentului, sunt zile nelucratoare:
- zilele de repaus saptamanal
- 1 si 2 ianuarie - Anul Nou;
- 6 ianuarie — Botezul Domnului — Boboteaza;
- 7 ianuarie — Soborul Sfantului Proroc loan Botezatorul:
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima, a doua zi si a treia zi de Pasti;
- 1 Mai;
- 1 Iunie;
- 5 Iunie — Ziua Nationala a Invatatorului;
- prima si a doua zi de Rusalii
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 5 Octombrie — Ziua Mondiala a Educatiei;
- 27 Octombrie — Sfantul Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucurestiului;
- 30 Noiembrie — Sfantul Apostol Andrei cel intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei:
- 1 Decembrie — Ziua Nationala a Romaniei;
- 25, 26 si 27 decembrie;
- doua zile lucratoare, pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestor culte;
- alte zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, stabilite prin hotarare a Guvernului.
Salariatii din Municipiul Bucuresti au dreptul la zile libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite sau in alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului — 5 zile lucratoare;
b) nasterea unui copil — 10 zile lucratoare + 15 zile lucratoare daca a urmat un curs de puericultura (concediu paternal); prevederea se aplica pentru fiecare copil nou-nascut;
c) adoptia unui copil — 10 zile lucratoare;
d) casatoria unui copil — 5 zile lucratoare;
e) decesul sotului/sotiei, copilului, parintilor, bunicilor, fratilor, surorilor, socrilor, cumnatilor salariatului sau al altor persoane aflate in intretinere — 5 zile lucratoare;
f) schimbarea locului de munca cu schimbarea domiciliului/resedintei - 5 zile lucratoare;
g) schimbarea domiciliului — 3 zile lucratoare;
h) ingrijirea sanatatii copilului — 2 zile lucratoare (pentru familiile cu 1 copil sau 2 copii), respectiv 3 zile lucratoare (pentru familiile cu 3 sau mai multi copii);
i) in cazul in care salariata urmeaza o procedura de fertilizare "in vitro" lucratoare;
j) donarea de sange — 0 zi lucratoare, respectiv ziua donarii; :
k) in cazul salariatilor care au calitatea de membri ai birourilor electorale din sectiile de votare sau de operatori de calculator ai acestora — o zi lucratoare, respectiv in ziua urmatoare votarii, pe baza adeverintei eliberate in acest sens de catre biroul electoral de circumscriptie judeteana, biroul electoral de circumscriptie al sectorului
municipiului Bucuresti sau Autoritatea Electorala Permanenta, dupa caz;
l) alte zile libere platite, instituite ca atare prin legislatia in vigoare.
Angajatul are dreptul de a absenta de la locul de munca timp de 10 zile lucratoare/an calendaristic, in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala, cauzata de boala sau accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru.
Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 30 de zile lucratoare pe an calendaristic; aceste concedii nu afecteaza vechimea in munca/invatamant.
[PDF] Contractul colectiv de munca la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar din Bucuresti