Va prezentam informatii utile extrase dintr-o adresa de la Ministerul Educatiei trimisa catre unitatile de invatamant preuniversitar.
Gasiti, de asemenea, si un model de cerere pentru efectuarea concediului de odihna in cazul directorilor si directorilor adjuncti.
Ref: EFECTUAREA CONCEDIULUI DE ODIHNA
Va transmitem, anexata, Nota MEN nr. 2344/18.10.2019 referitoare la efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant. Va rugam sa va asigurati de respectarea precizarilor din nota atasata.
De asemenea, va rugam sa transmiteti la ISJ Ilfov Programarea concediilor de odihna ale directorului si directorului adjunct, pentru anul scolar 2019-2020, cu respectarea prevederilor Ordinul nr. 5559/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant, modificat prin Ordinul nr. 5411/2012.
Programarea se va intocmi in conformitate cu cererea anexata prezentei adrese si va fi inregistrata la Secretariatul ISJ Ilfov, pana vineri, 25.10.2019.
Model de cerere
Subsemnatul (a) …………………………...director/director adjunct al ………………………………. va rog sa-mi aprobati programarea efectuarii concediului de odihna aferent anului scolar 2019-2020 (62
zile lucratoare), conform prevederilor art. 267 din Legea Educatiei Nationale, nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare si ale OMECTS nr. 5559/2011-Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant, modificat prin Ordinul nr. 5411/2012, in urmatoarele perioade:
l. Perioada: ……………………….. (………. zile lucratoare)
2. Perioada: ………………………..(………. zile lucratoare)
3. Perioada: ………………………. (………. zile lucratoare)
4. Perioada: ………………………. (………. zile lucratoare)
TOTAL zile lucratoare programate: 62
Mentionez ca in aceste perioade atributiile functiei de director vor fi preluate de:
1.…………………….(nume, prenume, specialitatea, date de contact- tel, email)
2……………………..(nume, prenume, specialitatea, date de contact- tel, email)
3……………………..(nume, prenume, specialitatea, date de contact- tel, email)
4……………………..(nume, prenume, specialitatea, date de contact- tel, email)
Data, Semnatura,
NOTA
Cu privire la efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant
Inspectorii scolari generali, in calitate de ordonatori secundari de credite sI directorii unitatilor de invatamant, in calitate de ordonatori tertiari de credite, au responsabilitatea de a monitoriza respectarea prevederilor legale cu privire la efectuarea concediului de odihna al personalului din subordine, in acest sens, va transmitem urmatoarele precizari:
Programarea concediului de odihna se dispune prin decizie a directorului /inspectorului scolar general al unitatii/institutiei/inspectoratului scolar.
Consiliul de administratie al unitatii institutiei de invatamant preuniversitar va stabili masurile necesare pentru ca personalul didactic de predare si de conducere sa efectueze concediul de odihna in perioada vacantelor scolare, cu asigurarea personalului necesar pentru desfasurarea examenelor nationale/evaluare.
Programarea concediilor de odihna care se cuvin personalului didactic de conducere, de indrumare si control din invatamant se face in perioada vacantelor scolare.
La nivelul fiecarui angajator se va efectua evidenta disuncta a tuturor programarilor concediilor de odihna.
La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal sI concediului pentru ingnjirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru atectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani se considera perioade de activitate prestata.
In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de rise maternal ori concediul peatru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihha anual, acesta se intrerupe, urmand ca personalul didactic sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
Salariatul care a fost in concediu fara plata intregul an scolar nu are dreptul la concediu de odihna pentru anul scolar respectiv.
In perioada cocediului de odihna cadrele didactice au dreptul la o indemnizatie de concediu de odihna calculata in raport cu numarul zilelor de concert corespzatoare fiecarei luni calendaristice in care acestea se efectueaza. In cazul in care concediul de odihna se efectueaza in cursul a doua luni consecutive, media veniturilor se calculeaza distinct pentru frecare luna in parte.
Indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporurile si indemnizatiile salariale precum si majorarile salariului de baza cu caracter permanent. Aceasta reprezinta media zilnica a drepturilor salariale mai sus mentionate, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza concediul de odihna, multiplicata cu numarul zilelor de concediu si se acorda salariatului cu cel putin 5 zile inainte de plecarea in concediul de odihna, la solicitarea acestuia.
In calculul indemnizatiei de concediu de odihna nu se includ: voucherele de vacanta si indemnizatia de hrana acordata pentru timpul efectiv lucrat.
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei propramari colective sau individuale stabilite de angajator cu congultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile
individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Consiliul de administratie al fiecarei unitati de invatamant preuniversitar va intreprinde masurile necesare ca intregul personal de predare si de conducere din cadrul unitatii de invatamant sa efectueze concediul de odihna in perioada vacantelor scolare, cu asigurarea personalului
didactic necesar pentru desfasurarea examenelor nationale/evaluare.
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatilor, pentru motive obiective.
Unitatea/institutia de invatamant preuniversitar poate rechema salariatii din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta acestora la locul de munca.
Rechemarea din concediu se dispune astfel:
- Prin decizie a directorului unitatii de iuvatamant/institutiei — pentru personalul didactic de predare;
- Prin decizie a inspectorului scolar general — pentru personalul didactic de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar;
- Prin aprobarea ministrului educatiei nationale -— pentru inspectorii scolari generali/inspectori scolari generali adjuncti/directori ai caselor corpului didactic,
In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 15 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca. Compensarea in bani se aproba de angajator in baza procesului verbal de verificare/control/audit intocmit de inspectoratul scolar.
La nivelul unitatilor de invatamant se intocmesc evidente distincte ale tuturas rechemarilor din concediul de odihna, avand obligatia transmiterii acestora trimestrial la inspectoratul scolar, cu analiza cauzelor care au generat intreruperea concediului.
Inspectoratul scolar, prin compartimentul audit, are obligatia verificarii anuale a tuturor rechemarilor din concediul de odihna si a concediilor neefectuate, urmand ca in termen de cel mult 60 de zile de la finalizarea verificarilor sa transmita rezultatele verificarii la Ministerul Educatiei Nationale, Compartimentul Audit Intern.
Muntean Adelia 27 Oct. 2019 20:19:11
Totalul zilelor de vacanta este de 82 pt.invatatori. De ce sunt obligata sa iau concediu in vacanta de toamna? Ar trebui la vara sa fiu in activitate 20 de zile o luna🤔...Paduraru Niculina 25 Oct. 2019 11:10:07
Buna ziua,Eu am ramas cu 23 zile de concediu neefectuate si m-am mutat de la 1 septembrie 2019 in alta scoala. Ce demersuri trebuie sa fac pentru a mi se plati aceste zile de concediu neefectuat si unde anume sa depun cererea?