Ce poti cumpara cu prima de cariera didactica? LISTA magazinelor care accepta plata cu cardurile de cariera didactica si profesionala

De Portal Invatamant
la 11 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce poti cumpara cu prima de cariera didactica? LISTA magazinelor care accepta plata cu cardurile de cariera didactica si profesionala11Oct.2024

Profesorii si personalul nedidactic din scoli si universitati care au fost in activitate in anul scolar 2023-2024 urmeaza sa primeasca in aceasta luna prima de cariera didactica, respectiv prima de cariera profesionala. Sumele aferente primelor didactice si profesionale vor fi virate pe carduri in a doua jumatate a lunii octombrie si vor putea fi folosite pe o serie de produse, pana in octombrie 2025.

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, a declarat recent, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, ca personalul din sistemul de educatie va primi ca si anul trecut prima didactica, in valoare de 1.500 de lei, precum si prima acordata personalului nedidactic, in suma de 500 de lei.
 
"La finalul lunii octombrie, beneficiarii din sistemul de educatie vor primi aceste sume”, a declarat Adrian Caciu.
 

Ce poti cumpara cu prima de cariera didactica

 
Potrivit unui cominicat emis de MIPE in luna noiembrie a anului trecut, achizitiile de laptop-uri, tablete, telefoane si ceasuri inteligente sunt considerate cheltuieli eligibile pentru prima de cariera didactica.
 
Oficialilor din MIPE li s-au cerut lamuriri cu privire la ce inseamna "cheltuielile cu echipamente IT", iar raspunsul acestora a fost urmatorul: "se considera cheltuieli eligibile cheltuielile precum achizitia de laptop-uri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente si orice alte dispozitive care se pot folosi in procesul educational".
 
Pana la anuntul facut de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, singura certitudine privind cheltuielile eligibile cu banii din prima de cariera didactica era cea prevazuta in OUG 58/2023:
"Prima de cariera didactica are o valoare nominala de 1.500 lei net care se deconteaza din fonduri externe nerambursabile pentru urmatoarele categorii principale de cheltuieli, doar pe teritoriul Romaniei:
a) cheltuieli privind cursurile de pregatire profesionala, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind carti de specialitate, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de pana la 30% din valoarea nominala a primei de cariera didactica pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice
Prima de cariera profesionala are o valoare nominala de 500 de lei si poate fi folosita pentru plata de cursuri de pregatire profesionala, precum si a altor categorii de cheltuieli necesare desfasurate in sprijinul activitatii educationale pentru a sustine activitatea didactica atat din sistemul de invatamant universitar de stat, cat si din sistemul de invatamant preuniversitar de stat".
 
Prin urmare, profesorii au cerut mai multe explicatii cu privire la ce inseamna "alte categorii de cheltuieli asimilate”, respectiv "nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice”, cu atat mai mult cu cat, conform OUG nr. 58/2023, "utilizarea cardului pentru achizitionarea altor produse decat cele mentionate mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda". La acel moment, liderii de sindicat le-au cerut profesorilor sa astepte mai multe lamuriri daca intentioneaza sa cumpere cu banii din prima didactica produse asupra carora exista nelamuriri (cum ar fi telefoane sau televizoare).

Lista magazine prima didactica 2024

 
Atentie! Banii de pe Cardul cu prima didactica / profesionala pot fi cheltuiti doar la unitatile afiliate.
 
Ne bucuram sa va anuntam ca Editura Rentrop&Straton se afla pe lista de afiliati Pluxee, emitatorul cardurilor cu prima de cariera didactica. In magazinul nostru online gasiti o gama larga de culegeri din care puteti alege, incepand de la teste rezolvate pentru Definitivat si Titularizare, si pana la culegeri cu modele de proiecte didactice, precum si lucrari de teste pentru Evaluare Nationala si Bacalaureat. 
 
 

Lista magazinelor este actualizata saptamanal si este impartita pe categorii de cheltuieli precum: librarie-papetarie, electronice, electrocasnice, farmacie si servicii medicale, agentii de turism, hoteluri si pensiuni, magazine de cosmetice si de accesorii.
 
 

Primele de cariera didactica si profesionala se acorda pana in anul scolar 2026-2027 inclusiv


Va reamintim, primele de cariera didactica si profesionala se acorda incepand cu luna octombrie a fiecarui an, pana in anul scolar 2026-2027 inclusiv. Sumele incarcate pe carduri vor putea fi folosite pana in luna octombrie a anului urmator.
 
Pentru beneficiarii din invatamantul preuniversitar, listele sunt elaborate de inspectoratele scolare, avand in vedere informatiile comunicate si asumate de reprezentantii unitatilor de invatamant. In cazul invatamantului superior, universitatile elaboreaza listele cu beneficiarii finali potrivit procedurilor proprii. 
 
Acordarea primelor de cariera didactica reprezinta o masura care sustine dezvoltarea profesionala continua a personalului didactic in vederea cresterii calitatii si echitatii sistemului educational si genereaza performanta pe termen lung in activitatea educationala, fiind un pilon important in sustinerea serviciului public de educatie.
 
In mod similar, primele de cariera profesionala pentru personalul nedidactic asigura sprijin in activitatea educationala si contribuie la imbunatatirea strandardelor de calitate a serviciului public de educatie, fie prin participarea la cursuri de pregatire profesionala, fie prin achizitionarea de bunuri materiale necesare pentru procesul de invatamant.


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

prima de cariera didacticace poti cumpara cu prima de cariera didacticaprima cadre didacticeprima didactica 2024


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//