Potrivit ministrului, noua disciplina va fi sprijinita de specialisti, insa ea trebuie predata de profesori. Prin urmare, pe parcursul acestui an vor incepe cursurile de pregatire pentru cadrele didactice.
“In mod evident, Educatia pentru sanatate trebuie sprijinita de specialisti, dar ea trebuie predata de profesori. Asa se intampla peste tot. Ceea ce trebuie sa facem si avem la dispozitie, din punctul meu de vedere, doar un an, in acest an trebuie sa pregatim profesori, profesori de biologie, diriginti si asa mai departe pentru modulele care vor fi necesare atat pentru invatamantul primar, pentru invatamantul gimnazial si pentru invatamantul liceal. Cred ca asta este solutia corecta. Noi am lansat-o in urma cu nu mai putin de 21 de ani. In anul 2002 a fost lansat programul Educatie pentru sanatate in scoala romaneasca. De 21 de ani a ramas facultativ. Doar 5% dintre parinti isi trimit copiii la Educatie pentru sanatate, iar lucrul asta nu este deloc in regula”, a afirmat ministrul Sanatatii, citat de
News.ro.
Incepeti pregatirea pentru Definitivat si Titularizare! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii rezolvate de AICI
“Acum avem foarte multe provocari, consumul de substante psihoactive, consumul de droguri este una dintre ele. Daca copilul invata inca din primii ani de educatie in scoala ca acest consum este profund nociv si ii va afecta viata intr-un mod iremediabil atunci cand ajunge adult, cu siguranta nu vom avea acelasi tip de probleme. Nu o sa putem sa eradicam acest fenomen de consum al drogurilor, dar cu siguranta un copil informat inca din primii ani referitor la nocivitatea consumului de droguri, la ce fel de riscuri este supus, va fi mult mai reticent si putem sa il invatam si sa fie suficient de abil incat sa evite capcanele prin care traficantii incearca sa-i atraga. Lucrurile astea se pot dobandi in scoala. Sigur ca multe alte lucruri, incepand cu deprinderile igienice, stilul de viata sanatos, miscarea, educatia fizica, toate lucrurile astea se pot deprinde in scoala”, a transmis Alexandru Rafila.
Ministrul Alexandru Rafila crede ca Educatia pentru sanatate va putea fi predata incepand cu anul scolar urmator.
“Avem datoria catre copiii nostri sa facem acest lucru. Iar opinia mea este ca putem anul viitor sa incepem aceasta activitate in mod sistematic, ca si o disciplina curriculara care este prezenta la toate ciclurile de invatamant, sigur, fara sa aglomereze in mod excesiv programul elevilor, fara sa mergem cu elemente de coercitie, ci trebuie sa mergem cu elemente de educatie si de convingere. Sunt convins ca si parintii, in marea lor majoritate, vor imbratisa acest lucru. Noi, mai mult, in ceea ce priveste acest tip de comportament, am semnat si un protocol cu Patriarhia Romana care sprijina aceste demersuri ale Ministerului Sanatatii”, a explicat Alexandru Rafila.