Metodologie Gradul 2 2022
Gradul didactic 2 se obtine de catre personalul didactic de predare care are o vechime la catedra de cel putin 4 ani de la obtinerea definitivarii in invatamant, prin promovarea urmatoarelor probe:
a) o inspectie scolara speciala, precedata de cel putin doua inspectii scolare curente esalonate pe parcursul celor 4 ani;
b) un test din metodica specialitatii, cu abordari interdisciplinare si de creativitate, elaborat pe baza unei tematici si a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pentru fiecare specialitate in parte;
Important! Personalul didactic care a obtinut definitivarea in invatamant cu media 10 se poate prezenta la examenul pentru gradul II cu un an mai devreme fata de perioada prevazuta de prezenta lege. (Art. 242 alin.4 respectiv 8 din Legea educatiei nationale).
In anul scolar 2022-2023,
inscrierea pentru acordarea gradului didactic II in invatamant se face pe baza de cerere, insotita de dosarul de inscriere, in
intervalul 1 octombrie - 30 noiembrie 2022, pentru sesiunea din anul scolar urmator, la conducerile unitatilor de invatamant; conducerile unitatilor de invatamant vor inainta dosarele de inscriere catre inspectoratul scolar judetean.
Art. 7 (1) In stabilirea vechimii efective la catedra pentru inscrierea la examenul de acordare a gradului didactic II, conform art. 242 alin. (4) si alin (8) din Legea educatiei nationale nr. 1/ 2011 , se vor avea in vedere urmatoarele:
a) conditiile de vechime necesare inscrierii la examenul de acordare a gradului II se refera la vechimea la catedra si nu se confunda cu vechimea in munca, recunoscuta ca vechime in invatamant in vederea stabilirii drepturilor salariale. Pentru vechimea la catedra se ia in calcul perioada in care s-a prestat activitate efectiva de predare, ca personal didactic calificat, respectiv absolvirea studiilor de specialitate cu examen de diploma sau de licenta, dupa caz, si indeplinirea conditiilor de formare initiala, conform legii
b) cadrele didactice incadrate in invatamantul preuniversitar particular beneficiaza de recunoasterea vechimii la catedra, de la data obtinerii de catre unitatea respectiva a autorizatiei de functionare provizorie/acreditare, conform legislatiei in vigoare
c) perioada de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului, conform prevederilor legale in vigoare nu se considera vechime la catedra ci doar vechime in invatamant
d) perioada concediului de maternitate este considerata vechime la catedra.
(2) Pentru personalul didactic titular care ocupa functii cu drept de rezervare a postului didactic
Conform art. 255 alin (1) – (6) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, perioada de rezervare a postului didactic se considera vechime in invatamant. Cadrele didactice aflate in aceasta situatie trebuie sa aiba cel putin 4 ore de predare saptamanal din anul premergator inscrierii pana in anul sustinerii inspectiei speciale.
Art.8 In toate cazurile, vechimea la catedra necesara inscrierii se calculeaza de la data obtinerii definitivatului pana la data de 31 august a anului scolar in care se sustine examenul pentru gradul didactic II.
Art. 9 – (1) Pentru aprobarea inscrierii la examenul de obtinere a gradului didactic II, candidatii trebuie sa obtina calificativul de cel putin „bine” la evaluarile anuale si la inspectiile scolare, daca acestea au avut loc, din ultimii 2 ani de activitate premergatori inscrierii.
(2) Pentru aprobarea inscrierii la examenul de obtinere a gradului didactic II, cadrul didactic trebuie sa se remarce prin prestatii didactice de calitate, prin conduita deontologica ireprosabila, prin competenta didactica de inalt nivel, dovedita prin rezultatele obtinute in procesul de invatamant.
(3). Pentru aprobarea inscrierii la examenul de obtinere a gradului didactic II, candidatul trebuie sa aiba recomandarea Consiliului profesoral al unitatii de invatamant in care este incadrat sau /si in care si-a desfasurat activitatea n ultimii 2 ani scolari premergatori inscrierii.
Art. 10 (1) Inspectiile scolare curente necesare pentru inscrierea la probele examenului de acordare a gradului didactic II, conform art. 242 alin (4) lit .a) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 vor fi programate dupa cum urmeaza:
a) prima dintre cele doua inspectii curente se va programa, la solicitarea cadrelor didactice, inainte de inscrierea pentru sustinerea gradului didactic II, pe baza unei cereri, in luna octombrie a anului scolar anterior celui in care se depune dosarul de inscriere; aceasta va fi supusa aprobarii CA al unitatii scolare si va fi transmisa la Inspectoratul Scolar;
b) a doua inspectie curenta se va programa in anul scolar anterior sustinerii inspectiei speciale.
(10) Inspectiile curente promovate sunt valabile in ultimii patru ani scolari de activitate didactica impliniti la data finalizarii examenului de acordare a gradului didactic II.
Art. 13 – (1) Cadrele didactice inscrise la examenul pentru acordarea gradului didactic II care, pana la obtinerea acestui grad, nu obtin cel putin calificativul bine la evaluarile anuale si la a doua inspectie scolara curenta, nu pot finaliza examenul in sesiunea pentru care s-au inscris. Pentru cadrele didactice aflate in aceasta situatie inspectia speciala si prin urmare, participarea la examen, se amana cu un an. Inspectoratul scolar reprogrameaza a doua inspectie scolara curenta pe parcursul anului de amanare.
(2) Cadrele didactice inscrise la examenul pentru acordarea gradului didactic II care, pana la obtinerea acestui grad au fost sanctionate disciplinar , conform art.280 alin (2) din Legea educatiei nationale 1/2011, nu pot finaliza examenul in sesiunea pentru care s-au inscris.
Aceste cadre didactice isi pot finaliza obtinerea gradului didactic in anul scolar urmator, numai dupa ridicarea sanctiunii, cu recomandarea Consiliului profesoral al unitatii de invatamant unde sunt incadrate si cu acordul inspectoratului scolar.
(3) In cazul in care, pe parcursul anului de amanare, cadrul didactic nu reuseste sa intruneasca conditiile precizate in acest articol, pierde dreptul de a se mai prezenta la examene. El se poate reinscrie pentru o alta sesiune de examen, atunci cand intruneste conditiile de inscriere.