Sindicatele cer clarificari "de urgenta" privind indemnizatia de hrana pentru profesorii cu venituri peste 8000 lei, incadrati in regim de plata cu ora/cumul

De Portal Invatamant
la 07 Nov. 2023
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sindicatele cer clarificari "de urgenta" privind indemnizatia de hrana pentru profesorii cu venituri peste 8000 lei, incadrati in regim de plata cu ora/cumul07Nov.2023

Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" cer ministrului Educatiei, Ligia Deca, sa intervina de urgenta cu o adresa catre inspectoratele scolare si unitatile de invatamant, astfel incat sa fie asigurata plata corecta a indemnizatiei de hrana pentru personalul din invatamant incadrat in regim de plata cu ora sau cumul.

Concret, liderii FSLI si FSE Spiru Haret cer o clarificare din partea ministrului Educatiei privind suma luata in calcul pentru acordarea indemnizatiei de hrana, astfel incat sa fie precizat expres ca suma de 8000 de lei prevazuta la art. XXVI pct.1 din Legea nr. 296/2023 are in vedere salariul aferent fiecarui contract individual de munca, nu veniturile salariale in total.
 
Reprezentantii profesorilor atrag atentia ca "textul legii este interpretat in mod eronat de unele unitati de invatamant si inspectorate scolare", atat in privinta indemnizatiei de hrana, cat si in privinta voucherelor de vacanta. 
 

Scrisoarea transmisa de liderii FSLI si FSE Spiru Haret 

 
Catre
Ministerul Educatiei,
Doamnei Ministru Ligia DECA
Stimata Doamna Ministru,
 
 
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie "SPIRU HARET", organizatii sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar, va adreseaza rugamintea de a dispune masurile necesare pentru a se asigura plata corecta a indemnizatiei de hrana pentru personalul din invatamant incadrat in regim de plata cu ora sau cumul.

Astfel:
Art. XXVI pct. 1 din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung prevede:
"Art. XXVI Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 18, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18 (1) Incepand cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, pentru personalul incadrat ale carui salarii lunare nete sunt de pana la 8.000 lei, inclusiv indemnizatii de hrana la nivelul anual a doua salarii minime pe economie in vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele pretului de consum comunicat anual de Institutul National de Statistica, incepand cu 2025, cu exceptia personalului Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, precum si a personalului politiei locale care, potrivit legii, beneficiaza de drepturi de hrana in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
Textul mai sus citat este interpretat in mod eronat de unele unitati de invatamant si inspectorate scolare, in sensul ca, daca veniturile totale nete incasate de salariat in baza mai multor contracte individuale de munca depasesc 8.000 lei, salariatul in cauza nu mai beneficiaza de indemnizatia de hrana. Or, va rugam sa aveti in vedere urmatoarele: 
 
In primul rand, Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede: 
 
"Art. 10. Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoand fizicasou juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.” 
 
"Art. 35 (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.” 
 
"Art. 159 (1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de muncd. 
(2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.” 
 
La randul sau, Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede:
 
"Art. 7: Termeni: In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie: 
a) salariul de baza reprezinta suma de bani la care are dreptul lunar personalul platit din fonduri publice, corespunzator functiei, gradului/treptei profesionale, gradatiei, vechimii in specialitate, astfel cum este stabilita in anexele nr. I-IX; 
(...) 
e) salariul lunar cuprinde salariul de baz ori, dupa caz, indemnizatia lunara sau indemnizatia de incadrare, compensatiile, indemnizatille, sporurile, adaosurile, primele, premiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar;”.
 
In raport de dispozitiile Codului muncii si ale Legii-cadru nr. 153/2017 mai sus citate, este evident ca suma de 8000 lei prevazuta la art. XXVI pct. 1 din Legea nr. 296/2023 are in vedere salariul aferent fiecarui contract individual de munca — in niciun caz cumulul de salarii. Daca legiuitorul ar fi intentionat sa blocheze plata indemnizatiei de hrana pentru cei cu venituri totale peste 8000 lei net ar fi utilizat sintagmele "suma salariilor nete” sau "veniturile nete". Cum nu a facut-o, este evident ca intentia legiuitorului a fost sa nu acorde indemnizatia de hrana celor care depasesc 8.000 lei net in baza unui singur contract individual de munca.

Cu alte cuvinte, un angajat care, la norma de baza are un salariu de 6.000 lei net, iar in baza unui alt contract individual de munca (incheiat la plata cu ora sau cumul), primeste un salariu net de 2.100 lei, beneficiaza in continuare de indemnizatia de hrana, indiferent daca respectivele contracte individuale de munca sunt la acelasi angajator sau la angajatori diferiti. 
 
Trebuie avut in vedere si faptul ca substantivul "personalul", utilizat de legiuitor in art. XXVI pet. 1 din Legea nr. 296/2023 care a modificat art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificirile si completirile ulterioare, este un substantiv colectiv, care defineste toate categoriile de salariati carora le sunt aplicabile dispozitiile acestei legi, acesta fiind considerentul pentru care s-a utilizat forma de plural a substantivului salariu.
 
In aceste conditii, va solicitam respectuos si procedati la emiterea, in regim de urgenta, a unui document (adresa, circulara, nota etc.) catre inspectoratele scolare si unitatile de invatamant in sensul celor de mai sus, precizand expres ca suma de 8000 lei prevazuta la art. XXVI pct. 1 din Legea nr. 296/2023 are in vedere salariul aferent fiecarui contract individual de munca, iar NU veniturile salariale in total.
 
In subsidiar, va rugam sa observati ca aceeasi problema poate fi generata si de art. XXIV din Legea nr. 296/2023, care prevede:
 
"La articolul 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, acorda anual vouchere de vacanta in cuantum de 1.600 lei, in perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale carui salarii lunare nete sunt de pana la 8.000 lei.”
 
Si in acest caz, este evident ca legiuitorul a avut in vedere salariul aferent fiecarui contract individual de munca, iar nu totalul veniturilor salariale ale angajatului.
 
In speranta ci veti da curs prezentei in regim de urgenta, cu informarea organizatiilor noastre, va multumim si va asiguram de intreaga noastra consideratie". 
 
Presedinte FSLI  Simion Hancescu
Presedinte FSE Spiru Haret Marius Ovidiu Nistor
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

indemnizatie de hranaplata cu oravenituri cumulate profesorisindicate educatie


x
Lasa un raspuns



Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
08Nov.2023

Alibaba 08 Nov. 2023 17:45:19

domne, cînd toata tara asta furata are 2100 net, astora care nu.i învata nimic pe copii nostri, li se da pâna la 8000 net, norma de hrana ???? v.a luat D.ze mintile !!!! dati.va demisia... voi sunteti criminali economici....
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
//