"Au fost ridicate aceleasi probleme ca si la intalnirea precedenta, respectiv: indeplinirea angajamentelor asumate de Guvern, astfel cum sunt acestea instituite inclusiv prin O.U.G nr. 57/2023 si nr. 58/2023, si modificarea in regim de urgenta a salariilor de baza prevazute pentru functiile didactice de conducere, de indrumare si control si functiile didactice auxiliare de conducere", anunta FSLI si F.S.E. „SPIRU HARET”, intr-un comunicat transmis in teritoriu.
Prin urmare, sindicatele anunta ca incepand din aceasta saptamana vor avea loc discutii la nivelul Ministerului Educatiei pentru identificarea mijloacelor concrete in vederea rezolvarii cat mai rapide a problemei majorarii salariilor personalului care ocupa functiile didactice de conducere, indrumare si control si functiile didactice auxiliare de conducere, conform propunerilor federatiilor sindicale.
Totodata, saptamana viitoare va avea loc la Guvern o noua intalnire la care vor participa si reprezentantii Ministerului Muncii si Ministerului de Finante pentru stabilirea modalitatii de majorare a salariilor personalului didactic, personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic din sistemul de invatamant de stat, conform art. III alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2023, incepand cu 1 ianuarie 2024.
Reprezentantii sindicatelor anunta profesorii ca au primit asigurari de la Guvern ca in aceasta luna va fi acordata prima de cariera didactica in cuantum de 1500 lei pentru cadrele didactice si personalul didactic auxiliar, respectiv prima de cariera profesionala pentru personalul nedidactic (administrativ) in limita sumei de 500 lei.
Ligia Deca a declarat, dupa intalnirea de la Guvern cu sindicatele din Educatie, ca va face tot posibilul ca angajamentele privind cresterea salariilor in invatamant sa fie respectate.
"Cel mai important moment de astazi - intalnirea de la Guvern cu reprezentantii sindicatelor, in care am reconfirmat, impreuna cu membrii executivului, angajamentele luate: in aceasta luna se vor acorda prima de cariera didactica in valoare de 1500 de lei pentru cadrele didactice si personalul didactic auxiliar si prima de cariera profesionala pentru personalul nedidactic, in valoare de 500 de lei. Asa cum am spus, voi face tot posibilul pentru indreptarea inechitatilor in salarizarea directorilor. Am stabilit astazi ca vom relua, la Ministerul Educatiei, discutiile cu reprezentantii federatiilor sindicale pentru a identifica #impreuna mijloacele concrete in vederea rezolvarii cat mai rapide a acestei inechitati. De asemenea, voi face tot ceea ce tine de mine pentru ca angajamentele privind cresterea salariilor in invatamant sa fie respectate", a scris Ligia Deca, pe Facebook.
De altfel, si premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj dupa intalnirea de la Guvern, printr-un comunicat de presa:
"Programele de sustinere a prescolarilor, elevilor si studentilor, derularea investitiilor in educatie si eliminarea inechitatilor salariale pentru personalul din invatamant au fost subiectele discutate astazi de premierul Marcel Ciolacu cu reprezentantii sindicatelor din domeniul educatiei.
”Facem tot ce ne-am asumat in domeniul educatiei pentru a ajuta copiii sa mearga la scoala in conditii cat mai bune si sa oferim tuturor sansa la educatie. Deopotriva, suntem preocupati sa avem cadre didactice motivate, iar in acest sens avem in vedere indreptarea inechitatilor salariale intr-un termen cat mai scurt”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
In cadrul consultarilor de la Palatul Victoria, prim-ministrul si reprezentantii sindicatelor au analizat stadiul implementarii programelor din educatie, care ii au drept beneficiari directi pe copiii din invatamantul preuniversitar, precum si pe studenti, cu accent asupra celor destinate combaterii abandonului scolar si sustinerii celor din medii vulnerabile.
De asemenea, au discutat despre proiectele de investitii din domeniul educatiei, destinate imbunatatirii conditiilor de invatamant atat in mediul urban, cat si in mediul rural.
In ceea ce priveste eliminarea inechitatilor salariale pentru personalul din invatamant, din dispozitia premierului Ciolacu, incepand de maine, Ministerul Educatiei si sindicatele din domeniu vor lucra pentru identificarea solutiilor tehnice. Ulterior, acest mecanism de lucru va fi extins cu reprezentanti ai Ministerelor Muncii si Finantelor pentru elaborarea propunerilor de modificare legislativa prin a caror aplicare sa fie indreptate inechitatile salariale din educatie. Aceste propuneri vor fi analizate, la nivelul Guvernului, cu reprezentantii sindicatelor din educatie, la urmatoarea intrevedere".