Astfel, pe langa examenul de
Evaluare Nationala de la sfarsitul gimnaziului, absolventii claselor a VIII-a ar trebui sa sustina un nou examen pentru admiterea la liceu.
Desi considera ca ar fi o varianta buna pentru invatamantul romanesc, ministrul Educatiei nu stie insa daca va putea duce la bun sfarsit un astfel de proiect in mandatul sau scurt.
"As vrea sa cred ca in viitorul apropiat vor aparea transformari majore in modul in care scolile isi vor alege copiii si copiii vor avea intelegerea asupra posibilitatilor lor de a alege. (...) As lua in calcul (varianta unui examen de admitere la intrarea in liceu - n.r. ), numai ca nu stiu daca pot sa duc un astfel de lucru la bun sfarsit in mandatul meu scurt si prefer sa spun ca ar trebui, dar, din pacate, nu pot sa am aceeasi abordare cu cea pe care o am acum, pragmatica, referitor la invatamantul profesional dual", a declarat Adrian Curaj.
Acesta mai spune ca tinerii care termina clasa a opta ar trebui sa beneficieze de o consiliere profesionala mai temeinica.
"Am fost cu totii nemultumiti si suntem nemultumiti: la liceu se intra si cu media 2, 3.... Nu se poate. Cred ca nu am fost suficient de expliciti. Tinerilor trebuie sa li se acorde sanse mai multe si oportunitati mai multe.Consilierea profesionala, din pacate, este departe de ce ar trebui sa fie si aici avem interesul si determinarea sa investim foarte mult in consiliere profesionala, astfel incat tinerii nostri, la terminarea clasei a opta, sa fie mai bine dirijati: pe o cale care tine de liceu - care ne asteptam sa se incheie cu Bacalaureatul si vedem unde suntem - sau o cale care e legata de valorificarea potentialului in zona profesionala, punand accent pe faptul ca ma pot misca dintr-o parte in alta, astfel incat nu este blocat niciun tanar in a-si realiza intreg potentialul, inclusiv de a ajunge profesor universitar, daca la momentul zero a ales sa mearga pe cale profesionala, dar e puternic, determinat si stie ce vrea", a mai spus ministrul Educatiei.
Soare Angela Elena 02 Iul. 2016 09:52:55
Examenul de admitere este o varianta foarte corecta. Mai ramane de clarificat problema varstei pentru incadrare in munca 16 ani, clarificarea statutului scolilor profesionale si, in cadrul mai larg economic, selectia de meserii pentru piata muncii astfel incat, la final de clasa a 10-a a 12-a, toti tinerii formati in Romania sa-si gaseasca un loc de munca. Calificarile pentru filierele teoretic/vocational ar trebui sa fie echivalate macar in UE.Vladimir Dumitru 26 Iun. 2016 09:43:35
Nu sunt adeptul a douã examene derulate mai ales antr-un interval de timp foarte scurt, la nivelul unor elevi de 14-15 ani...În cel mai rãu caz evaluarea naționalã ar trebui programatã cel mai tarziu an luna martie iar itemii pot fi redactați astfel ancat sã evidențieze cunoștințele minime pe care orice elev absolvent de gimnaziu trebuie sã le aibã... Iar admiterea la liceu sã se desfãșoare an luna iunie astfel: proba de limbã și literatura romanã sã fie obligatorie iar a doua probã sã fie la alegere, una dintre disciplinele reprezentative ale profilului pentru care opteazã candidatul!
Simplu și eficient, nu ?
Cecilia 26 Iun. 2016 08:46:33
Și pentru cã se intrã la liceu cu medii de 3 se face atata tevaturã cu EN? Camere video, corectare an alte locații, din start ne tratați ca pe ultimii hoți ai Romaniei.Gigi Romania 24 Iun. 2016 10:35:08
Daca va reintroduce si treapta a doua nu vor mai exista rezultate atat de rusinoase la BAC. Si apoi revenirea la trimestre in loc de semestre ar fi benefica elevilor.Mariana Popa 23 Iun. 2016 07:01:26
S-a gandit domnul Ministru si la eventualitatea reintroducerii admiterii la toate facultatile de stat? Pentru ca o mare parte din problemele invatamantului romanesc sunt efecte ale desfiintarii acestui examen si admiterea studentilor pe baza de dosar si/sau media la examenul de bacalaureat. Lucrez in sistem de 33 de ani si am putut sa vad cum s-a degradat, mai ales dupa desfiintarea examenelor de admitere si a scolilor profesionale la nivel preuniversitar.