Saracia, somajul, scaderea natalitatii si cazurile de abandon familial sunt doar cateva motivele care au dus la scaderea numarului de prescolari. In 2016, doar 500.000 de copii cu varste intre 3 si 6 ani au fost inscrisi la gradinita, aproximativ 60% din totalul lor. Aceleasi statistici arata si ca numarul gradinitelor a scazut dramatic in ultimele doua decenii: de la peste 10 mii in 1990, s-a ajuns la putin peste o mie in 2016.
"Din punct de vedere al gradinitei, daca ar deveni obligatorie, automat, conform Legii Educatiei si costurile, mai ales cu masa, ar trebui suportate de Ministerul Educatiei. Ar fi o masura binevenita mai ales in sistemul rural", spune Eugen Ilea.
Conform statisticilor, nici in licee, situatia nu e mai buna. In anul 2016-2017, din 120 mii de elevi, 20% nu s-au prezentat la examenul de
bacalaureat.
"Este in vigoare articolul care spune foarte clar ca pana in anul 2020 Ministerul Educatiei Nationale asigura extinderea invatamantului obligatoriu la elevii de clasa a XII-a", spune Liviu Pop, fost ministru al Educatiei.
Practic, daca legea va fi modificata, pe langa clasele finale de liceu, grupa mijlocie si grupa mare ar deveni obligatorii.
Masura ar putea avea urmari pozitive, elevii ar fi sustinuti de stat sa termine 12 clase si sa se integreze apoi mai usor pe piata muncii. In ceea ce priveste gradinita obligatorie, statul ar trebui sa asigure mai intai necesarul de locuri pentru copii, fiindca in momentul de fata in gradinitele de stat nu exista locuri suficiente.
Mihai Turcu 08 Mar. 2018 17:44:35
Tara arde si baba se piaptana...Jumatate din cei care termina un liceu in RO azi,sunt pe dinafara.Ei nu au capacitatea de a termina liceul.Mai mult,o parte din ei deranjeaza la ore si ii strica si pe ceilalti.Nu sunt exmatriculati din cauza ca profesorul e platit in functie de numarul de elevi.Daca s-ar face sistemul ca in Germania,cu trei profesori de aceeasi specialitate care intra la clasa la aceeasi oraclasa de maxim 20 elevi,da, poate s-ar face educatie.Dar mai trebuie scoala de corectie in fiecare judetnu una pe tara cum e acum si mai trebuie alocat cei 6% din PIB asa cum scrie legea...