"Timpul petrecut de parinti alaturi de copii reprezinta cea mai eficienta si simpla metoda de a forma si consolida o relatie sanatoasa copil-parinte. Mai mult decat atat, acest timp le asigura copiilor un mediu armonios in care sa creasca si sa se dezvolte si le ofera un set de valori si un model de urmat pentru cand vor fi, la randul lor, parinti", se arata in expunerea de motive a actului normativ.
Petrecerea timpului cu copiii in weekend sau in vacante nu sustituie faptul ca in restul timpului le acordam prea putin din programul nostru, se arata de asemenea in expunerea de motive, initiatorii aratand astfel de ce e necesara acordarea zilei libere pentru copii si angajati.
"Ziua copilului, sarbatorita in Romania la 1 iunie, este un prilej de a sarbatori copilaria, de a operi sprijin copiilor, de a inspira comunitatea si familia si de a aprecia si iubi copiii. Este o sarbatoare frumoasa care are implicatii atat pentru adulti, cat si pentru copii. Este o ocazie de a petrece timp de calitate cu cei mici, nu neaparat cu proprii copii", se precizeaza in expunerea de motive.
Se completeaza astfel calendarul zilelor libere pentru elevi in 2017:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora."
Sursa:
Legislatia Muncii: