Aceasta decizie a fost luata de Comisia Nationala de Bacalaureat, anunta sursa citata.
"In atentia directorilor si a profesorilor care predau discipline de examen la clasele a XII-a/a XIII-a. In urma unui comunicat al Comisei Nationale de Bacalaureat, va informam ca s-a luat decizia ca la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din martie 2025 sa participe ca profesori evaluatori si cadrele didactice care predau la clasele a XII-a/ a XIII-a si au minim definitivat (chiar daca au rude in examen si nu au cursuri de evaluator (CNPEE). Pentru inscriere, se completeaza formularele puse la dispozitie de Comisia judeteana de bacalaureat Buzau. Profesorii care au completat deja aceste formulare (au fost inscrisi in aplicatie) nu vor completa din nou", se arata in informarea ISJ Buzau.
Vezi AICI Modele de Teste Rezolvate la Limba romana, Matematica, Istorie, Biologie, Anatomie, Geografie, Informatica si alte discipline pentru Bacalaureat 2025<<
Calendar Simulare BAC 2025
Conform calendarului anuntat de Ministerul Educatiei, testarile de la Simulare Bac 2025 incep pe 24 martie, cu proba la Limba si literatura romana. Rezultatele la simulare vor fi comunicate elevilor pe 8 aprilie.
Disciplinele la care se organizeaza simularea probelor scrise ale examenului national de Bacalaureat, in anul scolar 2024-2025, sunt: Limba si literatura romana, limba si literatura materna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, Matematica, Istorie, Fizica, Chimie, Biologie, Informatica, Geografie, Logica, argumentare si comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie si Filosofie.
17 martie 2025: Limba si literatura romana – proba scrisa
18 martie 2025: Matematica – proba scrisa
19 martie 2025: Limba si literatura materna – proba scrisa
31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor
Cum sunt evaluate lucrarile scrise la Simulare BAC 2025
Conform procedurii anuntate pentru Simulare BAC 2025, evaluarea lucrarilor scrise la simulare BAC 2025 se realizeaza astfel: fiecare lucrare este evaluata de catre doi profesori evaluatori, selectati, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continua in vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele si concursurile nationale (CPEECN).
Lucrarile elevilor vor fi scanate si incarcate pe platforma de evaluare digitalizata, iar comisia din centrul zonal de evaluare le va putea accesa dupa finalizarea incarcarii acestora, in fiecare zi de proba, de catre toate unitatile de invatamant sau centrele de examen.
Profesorii evaluatori isi vor desfasura activitatea, de regula, in laboratoarele de informatica ale scolii din care provin. Totusi, acestia pot evalua lucrarile la Simulare BAC 2025 si din alte spatii, precum biblioteca scolii, Centrul de Documentare si Informare, cancelarie sau chiar de la domiciliu.
Cum sunt distribuite lucrarile?
Profesorii evaluatori sunt arondati centrului zonal de evaluare al judetului sau al municipiului Bucuresti si primesc conturi de acces pe platforma de evaluare digitalizata. Lucrarile sunt distribuite aleatoriu prin intermediul sistemului digital, inclusiv in situatiile in care diferenta dintre notele acordate de cei doi evaluatori depaseste un punct, ceea ce impune reevaluarea lucrarii.
Conform procedurii privind desfasurarea simularii examenelor nationale,
fiecare evaluator primeste, de regula, 50 de lucrari. Acest numar poate creste daca este necesara redistribuirea unor lucrari din cauza diferentelor de notare sau a indisponibilitatii unor evaluatori.
Nota finala este calculata automat de platforma ca media aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori. Daca diferenta dintre acestia depaseste un punct, lucrarea este transmisa aleatoriu catre alti doi evaluatori. Nota finala se stabileste eliminand cele doua extreme si calculand media celorlalte doua note.
Important: Rezultatele obtinute la simulare nu pot fi contestate si sunt trecute in catalog doar la solicitarea elevului/parintelui.