Simularea la Istorie la clasa a XII-a a inceput la ora 09.00. Candidatii au avut la dispozitie trei ore pentru rezolvarea cerintelor, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev.
Subiecte Simulare Istorie BAC 2025
Subiectele la Simulare BAC 2025 Istorie sunt elaborate pe baza continuturilor si competentelor asociate acestora, conform programelor anuntate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Programa completa Simulare BAC 2025<<
Elevii au primit la Subiectul al III-lea la Simularea la Istorie de la clasa a XII-a un eseu de doua pagini despre evolutia Tarii Romanesti, a Moldovei si a Transilvaniei in secolele al XIV-lea — al XVIII-lea.
Pentru nota maxima, elevii ar fi trebuit sa aiba in vedere urmatoarele:
- precizarea unui fapt istoric din primele sase decenii ale secolului al XIV-lea, referitor la spatiul romanesc din Sudul Carpatilor si mentionarea a doua aspecte cu privire la acest fapt istoric.
- prezentarea unui fapt istoric desfasurat in secolul al XIV-leA in spatiul romanesc in Estul Carpatilor
- mentionarea a doua aspecte cu privire la organizarea institutionala a Transilvaniei in secolele al XVI-lea si al XVII-lea.
- formularea unui punct de vedere referitor la organizarea institutionala din Moldova sau din Tara Romaneasca in prima jumatate a secolului al XVIII-lea si susinerea acestuia printr-un argument istoric.
...Modele de Subiecte Rezolvate pentru Bacalaureat 2025 >>
La Subiectul I, elevii au avut mai multe cerinte pe baza a doua fragmente de text din "Romania in secolul al XX-lea" de S. Fischer-Galati si "Istoria romanilor in sec XX" de Ion Scurtu si G. Buzatu. Pentru Subiectul al II-lea, elevii au avut de raspuns la sase cerinte plecand de la un fragment din "O istorie a romanilor de la Tudor Vladimirescu la Marea Unire 1821-1918” de S.L. Damean si I. Oncescu.
Barem Simulare Istorie 2025
Subiecte Simulare Istorie, sesiunea de anul trecut
- prezentarea unui aspect referitor la democratia existenta in România, in deceniul trei al secolului al XX-lea;
- mentionarea a doua caracteristici ale Constitutiei din 1938; precizarea unei legi fundamentale adoptate in Romania intre anii 1951-1970 si mentionarea a două prevederi ale acesteia;
- formularea unui punct de vedere referitor la regimul politic din Romania în perioada 1991-2000 si sustinerea acestuia printr-un argument istoric.
Miercuri va avea loc proba la alegere a profilului sau specializarii. Elevii din partea minoritatilor nationale vor sustine joi proba la Limba si literatura materna. Rezultatele vor fi comunicate pe 8 aprilie.
Cum sunt corectate lucrarile scrise la Simulare BAC 2025
Evaluarea lucrarilor la simulare se va realiza digitalizat, prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Conform procedurii anuntate pentru Simulare BAC 2025, evaluarea lucrarilor scrise la simulare BAC 2025 se realizeaza astfel: fiecare lucrare este evaluata de catre doi profesori evaluatori, selectati, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continua in vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele si concursurile nationale (CPEECN).
Lucrarile elevilor vor fi scanate si incarcate pe platforma de evaluare digitalizata, iar comisia din centrul zonal de evaluare le va putea accesa dupa finalizarea incarcarii acestora, in fiecare zi de proba, de catre toate unitatile de invatamant sau centrele de examen.
Profesorii evaluatori isi vor desfasura activitatea, de regula, in laboratoarele de informatica ale scolii din care provin. Totusi, acestia pot evalua lucrarile la Simulare BAC 2025 si din alte spatii, precum biblioteca scolii, Centrul de Documentare si Informare, cancelarie sau chiar de la domiciliu.
Profesorii evaluatori sunt arondati centrului zonal de evaluare al judetului sau al municipiului Bucuresti si primesc conturi de acces pe platforma de evaluare digitalizata. Lucrarile sunt distribuite aleatoriu prin intermediul sistemului digital, inclusiv in situatiile in care diferenta dintre notele acordate de cei doi evaluatori depaseste un punct, ceea ce impune reevaluarea lucrarii.
Notele la lucrarile de la simulare sunt inregistrate in borderourile-tip generate de platforma digitala. In cazul itemilor cu raspuns obiectiv unde apar diferente de notare, aplicatia semnaleaza acest aspect, iar evaluatorii trebuie sa verifice rezultatul. Nota finala este calculata automat de platforma ca media aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori. Daca diferenta dintre acestia depaseste un punct, lucrarea este transmisa aleatoriu catre alti doi evaluatori. Nota finala se stabileste eliminand cele doua extreme si calculand media celorlalte doua note.
Notele la simulare se trec in catalog la cererea elevului sau a parintelui
Notele nu vor fi trecute in catalog, insa, prin exceptie, la solicitarea scrisa a elevului/a parintelui, acestea pot fi consemnate in catalog.
Rezultatele obtinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare in perspectiva examenelor din vara acestui an.
Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii, obiectivele urmarite prin organizarea simularilor la nivel national sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real si optimizarea rezultatelor obtinute de catre elevi la finalul studiilor liceale.
Calendar Simulare BAC 2025
24 martie 2025 proba scrisa – Limba si literatura romana
25 martie 2025 proba scrisa – proba obligatorie a profilului
26 martie 2025 proba scrisa – proba la alegere a profilului si specializarii
27 martie 2025 proba scrisa – Limba si literatura materna
8 aprilie 2025 Comunicarea rezultatelor