Subiecte si Barem Simulare Psihologie BAC 2025: elevii au avut de argumentat ca omul nu se naste cu personalitate, ci devine personalitate

De Portal Invatamant
la 26 Mar. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subiecte si Barem Simulare Psihologie BAC 2025: elevii au avut de argumentat ca omul nu se naste cu personalitate, ci devine personalitate26Mar.2025

Psihologia este una dintre disciplinele optionale la BAC pentru elevii de clasa a XII-a. Miercuri, 26 martie, a avut loc cea de-a treia proba a simularii examenului national de Bacalaureat 2025. Pentru a-i sprijini pe elevi in verificarea raspunsurilor si in intelegerea cerintelor examenului oficial, Ministerul Educatiei si Cercetarii a publicat subiectele si baremele de corectare la scurt timp dupa incheierea probei. In acest articol, gasiti Subiectul la Psihologie de la Simulare BAC 2025, alaturi de Baremul de corectare.

Simularea la Psihologie 2025 a inceput la ora 09.00, iar elevii au avut la dispozitie trei ore pentru rezolvarea subiectelor.
 

Subiect Simulare Psihologie BAC 2025
 

Profilul umanist din filiera teoretica, profilul servicii din filiera tehnologica si toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar
• Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda zece puncte din oficiu.
• Timpul de lucru efectiv este de trei ore.
 
SUBIECTUL I (30 de puncte)
 
Pentru fiecare dintre urmatorii itemi, scrieti, pe foaia de examen, doar cifra corespunzatoare si notati in dreptul ei doar litera asociata raspunsului corect. Este corecta o singura varianta de raspuns.
1. Spre deosebire de perceptii, senzatiile semnalizeaza insusiri:
a. concrete ale obiectelor
c. izolate ale obiectelor
b. integrale ale obiectelor
d. abstracte ale obiectelor
 
2. Deoarece se produce in conditiile actiunii directe a stimulilor asupra analizatorilor, putem afirma despre perceptie ca este o imagine:
a. bogata in continut
c. relationata cu contextul
b. primara
d. secundara
 
3. Reprezentarea reconstituie in plan mental si apoi reda integral si simultan toate informatiile despre un obiect. De aceea o consideram o imagine:
a. empirica
c. simpla
b. senzoriala
d. panoramica
 
4. Procesul psihic care desemneaza un ansamblu de stimuli sau factori dinamici interni (trebuinte, interese, convingeri etc.) si care determina si orienteaza conduita este considerat a fi:
a. afectivitatea
c. vointa
b. atentia
d. motivatia
 
5. Modificarile expresive la care participa elementele mobile ale fetei (de exemplu, deschiderea ochilor, miscarea buzelor, directia privirii, pozitia sprancenelor etc.) si prin care putem exterioriza anumite trairi afective poarta numele de:
a. mimica
c. pantomimica
b. modificari de natura vegetativa
d. modificari de natura organica
 
6. Forma atentiei care se manifesta prin focalizarea asupra unui obiect, fenomen, activitate etc., in mod nedirijat de catre constiinta, fiind realizata de la sine, fara consum de energie psihonervoasa si care are la baza mecanismul reflexului innascut de orientare este considerata a fi :
a. atentia intelectuala
c. atentia involuntara
b. atentia voluntara
d. atentia postvoluntara
 
7. Insusire negativa a vointei, tergiversarea se manifesta ca oscilatii indelungate si nejustificate intre motive, scopuri, mijloace etc., cu amanarea luarii deciziei. Opusul ei este considerata a fi:
a. promptitudinea
c. fermitatea
b. perseverenta
d. initiativa
 
8. Nivelul suprem al creativitatii, in care originalitatea este atat de ridicata incat determina modificari revolutionare ale unui domeniu, desemneaza tipul de creativitate:
a. inovativa
b. expresiva
c. inventiva
d. emergenta
 
9. Trebuintele secundare:
a. sunt innascute
c. se formeaza in decursul vietii
b. asigura integritatea fizica a organismului
d. sunt comune omului si animalelor
 
10. Sunt innascute, spontane, slab organizate, instinctive si tind sa scape controlului constient urmatoarele procese afective:
a. complexe
b. primare
c. secundare
d. superioare
 
SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte)
 
Se da urmatorul text:
Sistemul psihic uman presupune antrenarea tuturor componentelor sale in realizarea procesului complex de integrare in mediu. Solicitarile multiple si variate la care este supus psihicul uman mobilizeaza permanent experienta sa anterioara, dar si obliga la gasirea de noi solutii. Astfel, memoria si imaginatia sunt doua dintre componentele sistemului psihic uman care interactioneaza si pot fi analizate impreuna, fara insa a neglija racordarea lor la toate celelalte elemente ale sistemului.
 
a) Precizati intelesul a doua procese/fenomene psihice la care se face referire in text. 6 puncte
 
b) Mentionati trei caracteristici ale unuia dintre procesele/fenomenele psihice din text si precizate la subpunctul a). 6 puncte
 
c) Explicati, in aproximativ o pagina, modul specific in care interactioneaza procesele/fenomenele psihice vizate de text si precizate la subpunctul a), utilizand termenii in sensul specific psihologiei. 8 puncte
 
d) Ilustrati, printr-un exemplu concret, unul dintre procedeele imaginative. 4 puncte
 
e) Argumentati un punct de vedere personal referitor la caracterul absolut necesar al memoriei. 6 puncte
 
SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
 
Cititi, cu atentie, urmatorul text:
Astazi ar fi foarte greu sa gasesti pe cineva care sa nu fi auzit vorbindu-se despre Sigmund Freud. Fie cu privire la lumea viselor, fie a inconstientului, numele lui este un reper obligatoriu atat pentru profanul in probleme filosofice, cat si pentru erudit (...). Multe dintre fotografiile ramase de la Freud ne infatiseaza un barbat cu barba deasa, in general carunta, si cu ochi patrunzatori, de multe ori incadrati de ochelari rotunzi. Aproape intotdeauna il vedem cu fata incruntata. Aceasta purtare severa ne-ar putea duce cu gandul la un intelectual arogant, infumurat si dogmatic. Nimic mai departe de realitate. Sigmund Freud era o persoana amabila, neafectata si deloc ingamfata. Din contra, foarte adesea spunea ca nu prea e dotat cu capacitati intelectuale! Inconjurat de apropiati, Freud se arata intotdeauna jovial si isi etala simtul umorului. Sigur ca, in apararea ideilor lui, era tenace, chiar incapatanat, dar in niciun caz dogmatic sau intransigent. De aceea, firea lui toleranta si marea lui dragoste de adevar l-au facut sa fie indragit de prieteni si de multi dintre colaboratorii lui (...). In ceea ce priveste raporturile personale, Freud a fost intotdeauna foarte discret. Totusi, se pastreaza mare parte a corespondentei lui cu Martha, din timpul celor patru ani de logodna, cea care a devenit sotia psihanalistului austriac, cu care a avut sase copii. Aceasta scrisoare surprinzatoare, de exemplu, ne dezvaluie caracterul fermecator de candid si in acelasi timp voit sincer al lui Freud: „Stiu ca nu esti frumoasa in sensul pe care l-ar da un pictor sau un sculptor acestui cuvant. Daca insisti pe o precizare riguroasa a sensului cuvintelor, atunci ma voi vedea nevoit sa admit ca nu esti frumoasa. Totusi, nu te-am lingusit niciodata cu vorbele mele. Eu nu stiu sa magulesc, chiar daca, da, pot gresi. Ceea ce voiam sa fac sa se inteleaga este pana in ce punct farmecul fiintei tale se exprima in chipul si in trupul tau, pana in ce punct aspectul tau arata cat esti de dulce, de generoasa si de echilibrata. In ceea ce ma priveste, am fost intotdeauna mai curand insensibil la frumusetea formala” (...). Originalitatea si curajul teoriilor lui Freud, precum si constanta sa personala, rigoarea si marea lui onestitate intelectuala, fac din el un om de stiinta si un intelectual demn de admiratie. Prin urmare, e usor de imaginat ca Sigmund Freud si rezultatele in domeniul psihanalizei vor continua sa fascineze generatiile viitoare”.
(Marc Pepiol Marti, Freud. Calatorie in adancurile eului, Editura Litera, Bucuresti, 2020)
 
1. Mentionati, conform teoriei lui C. G. Jung, tipul temperamental al lui Freud. Precizati, din text, doua idei/afirmatii prin care sa justificati raspunsul dat.
Punctajul se acorda pentru:
a. mentionarea tipului temperamental al lui Freud, conform teoriei lui C.G. Jung 2 puncte
b. precizarea, din text, a oricaror doua idei/afirmatii prin care se justifica raspunsul dat 4 puncte
 
2. Considerati ca Freud este o persoana modesta? Precizati, prin apel la text, un motiv prin care sa sustineti raspunsul dat. 4 puncte
 
3. Textul precizeaza, cu privire la Freud, faptul ca scrisoarea catre Martha ne dezvaluie caracterul fermecator de candid si in acelasi timp voit sincer al lui Freud. Mentionati, pe baza textului dat, doua motive care sustin aceasta afirmatie. 6 puncte
 
4. Prezentati, in aproximativ o jumatate de pagina, caracterul lui Freud conform teoriei lui G.W. Allport, evidentiind o trasatura cardinala si doua trasaturi principale ale caracterului acestuia.
Punctajul se acorda pentru:
a. evidentierea unei trasaturi cardinale a caracterului lui Freud 2 puncte
b. evidentierea oricaror doua trasaturi principale ale caracterului lui Freud 4 puncte
c. coerenta prezentarii 1 punct
d. incadrarea in limita de spatiu precizata 1 punct

5. Argumentati ideea potrivit careia omul nu se naste cu personalitate, ci devine personalitate. 6 puncte
 

Barem Simulare Psihologie BAC 2025



Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.



 
Te-ai hotarat sa sustii examenul de Definitivare?
Examenul de DEFINITIVAT. Venit. Dat. Luat!

Iata SOLUTIA problemelor tale, culegerea UNICAT de:

Teste REZOLVATE de Limba si Literatura romana pentru reusita la examenul de DEFINITIVARE

Realizata de un colectiv de profesori coordonati de dna prof. Camelia Hreban, iti pune la dispozitie 15 teste rezolvate, conforme:

- subiectului elaborat de Centrul National de Evaluare si Examinare;
- programei specifice pentru examen.

 
Pregatiti-va din timp pentru examenul de Definitivare! 



...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

simulare bac 2025simulare bac psihologie 2025


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//