Miercuri, 6 martie, viitorii absolventi de liceu au sustinut proba la alegere a profilului si specializarii, in cadrul simularii examenului de Bacalaureat 2024. In functie de profil si specializare, candidatii au putut opta pentru una dintre urmatoarele discipline: Anatomie si fiziologie umana, Biologie vegetala si animala, Chimie, Fizica, Economie, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica si argumentare, Psihologie si Sociologie. La finalul probei, Subiectele de examen au fost publicate de Ministerul Educatiei pe site-ul subiecte.edu.ro.
NOU! Pregatirea pentru Bac 2024 continua cu 25 de teste rezolvate la Geografie, care respecta intocmai programa scolara aprobata de M.E. Rezolvarile testelor sunt insotite de explicatiile si indrumarile profesorilor autori, printre care se numara si profesorul Ioan Marculet<<
Subiectele la Geografie de la Simulare Bacalaureat 2024
Rezolvarea subiectelor la Geografie de la Simulare BAC 2024, realizata de profesorul Ioan Marculet, autor al editurii Rentrop&Straton
Subiectul I
A.
1. F – Polonia;
2. 5 – Chisinau.
4 puncte
B.
1. 1 – Dublin;
2. I – Elvetia;
3. D.
6 puncte
C.
1. b;
2. a;
3. b;
4. c;
5. d.
10 puncte
D.
E – Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord/Marea Britanie;
H – Grecia.
Oricare trei deosebiri dintre:
1. In statul marcat, pe harta, cu litera E clima este temperat-oceanica, in timp ce in statul marcat, pe harta, cu litera H clima este mediteraneeana (subtropicala).
2. In statul marcat, pe harta, cu litera E verile sunt racoroase si iernile blande cu precipitatii ridicate, in timp ce in statul marcat, pe harta, cu litera H, verile sunt calde si secetoase si iernile blande si ploioase.
3. In statul marcat, pe harta, cu litera E, temperaturile medii anuale au valori de 10-12oC in timp ce in statul marcat, pe harta cu litera H, au valori de 15-20oC.
4. In statul marcat, pe harta, cu litera E, precipitatiile medii anuale au valori de cca 1200 mm, pe cand in statul marcat, pe harta, cu litera H, au valori de 400-800 mm.
6 puncte
E.
1. In statul marcat, pe harta, cu litera G (Belgia) densitatea populatiei este mare datorita mai multor factori: conditiile naturale favorabile locuirii (relief cu altitudini reduse, climatul temperat-oceanic etc.), dezvoltarea socio-economica ridicata, predominanta asezarilor urbane etc.
2. oricare doua unitati de relief dintre: Campia Panonica, Muntii Bakony, Muntii Mecsek, Muntii Matra s.a.
4 puncte
Subiectul al II-lea
A.
1. 11 – Sibiu;
2. 4 – Barlad.
4 puncte
B.
1. Tulcea;
2. H;
3. Prut.
6 puncte
C.
1. d;
2. a;
3. b;
4. d;
5. d.
10 puncte
D.
C – Muntii Apuseni;
E – Campia Moldovei (Campia Jijiei).
Oricare trei deosebiri dintre:
1. Unitatea de relief marcata, pe harta, cu litera C este o grupa montana cu inaltimi ce depasesc 1800 m, pe cand unitatea de relief marcata, pe harta, cu litera E este un podis scund, cu altitudini de circa 200 m.
2. Unitatea de relief marcata, pe harta, cu litera C s-a format prin incretirea scoartei terestre si in urma unor eruptii vulcanice, in timp ce unitatea marcata, pe harta, cu litera E s-a format prin acumulari de sedimente.
3. Unitatea de relief marcata, pe harta, cu litera C este alcatuita din roci vulcanice, metamorfice (sisturi cristaline) si sedimentare (calcare s.a.), in timp de unitatea de relief marcata, pe harta, cu litera E este alcatuita din roci sedimentare (argile, gresii, nisipuri, pietrisuri s.a.).
4. In unitatea de relief marcata, pe harta, cu litera C adancimea fragmentarii este ridicata (peste 300-500 m), in timp ce in unitatea de relief marcata, pe harta, cu litera C adancimea fragmentarii este redusa (sub 200 m).
6 puncte
E.
- natalitatea redusa si cresterea mortalitatii;
- imbatranirea demografica, cresterea, in viitor, a presiunii socio-economice pe populatia activa prin scaderea numerica a fortei de munca s.a.
4 puncte
Subiectul al III-lea
A.
1. 7oC, in ianuarie;
2. 135 mm, in noiembrie.
4 puncte
B.
1. 18,5oC;
2. 111 mm;
3. mediteraneeana (subtropicala).
6 puncte
C.
1. oricare patru state dintre: Romania, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Croatia si Ungaria;
2. oricare doua unitati de relief dintre Muntii Carpati, Campia Panonica, Muntii Dinarici, Muntii Balcani;
3. oricare trei cursuri de apa dintre: Dunare, Tisa, Drava, Morava, Bega, Timis s.a.;
4. Belgrad.
10 puncte
D.
1. Tarile de Jos/Olanda;
2. Marea Manecii;
3. oricare patru orase-port dintre: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad, Drobeta-Turnu Severin, Galati, Tulcea etc.
6 puncte
E.
1. Oricare patru unitati de relief dintre: Campia Panonica, Muntii Carpati, Podisul Mehedinti, Podisul Getic, Campia Romana, Podisul Dobrogei s.a.
2. Duisburg.
4 puncte
Din oficiu: 10 puncte
Total: 100 puncte
Prof. Ioan Marculet, Colegiul National „I. L. Caragiale”, Bucuresti