Procedura pentru Simulare Bacalaureat 2025 prevede ca la testari se pot utiliza tipizate tiparite, aprobate pentru anii scolari precedenti.
Disciplinele la care se organizeaza simularea probelor scrise ale examenului national de Bacalaureat, in anul scolar 2024-2025, sunt: Limba si literatura romana, limba si literatura materna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, Matematica, Istorie, Fizica, Chimie, Biologie, Informatica, Geografie, Logica, argumentare si comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie si Filosofie.
Procedura Simulare Bacalaureat 2025
Conform procedurii privind organizarea si desfasurarea Simularii examenului national de Bacalaureat, in anul scolar 2024-2025, probele de examen vor incepe la ora 9.00, moment in care, in fiecare clasa se deschid plicurile sigilate care contin subiectul multiplicat. Accesul elevilor in salile de clasa este permis pana la ora 8.30.
Elevii sunt primiti si asezati in banci; repartizarea elevilor pe sali se realizeaza astfel incat acestia sa fie asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica, la nivelul unitatii de invatamant/centrului de examen.
Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise pentru fiecare dintre probele de la Simulare BAC 2025 este de trei ore, incepand din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev.
Corectarea greselilor pe lucrarile scrise la Simulare BAC 2025 se face prin taierea raspunsului gresit (ori a literei gresite) cu o linie orizontala si completarea, alaturi, cu raspunsul corect.
In fiecare zi in care se sustin probe scrise, elevii completeaza coltul din dreapta sus al foii tipizate cu datele personale, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (3), (4) si (5) din Metodologie, cu modificarile si completarile ulterioare, valabila si pentru examenul national de bacalaureat-2025, conform prevederilor art. 2 alin. (1) din OME nr. 6.481/2024.
...Modele de Teste Rezolvate la Limba romana, Matematica, Istorie, Biologie, Anatomie, Geografie, Informatica si alte discipline pentru Bacalaureat 2025<<
Asistentii vor informa elevii asupra faptului ca redactarea rezolvarii subiectelor va incepe de pe a doua pagina a primei foi tipizate. Aceasta informatie va fi trecuta in procesul — verbal in care se confirma primirea tipului de subiect corespunzator si pe care elevii trebuie sa il semneze.
Pentru secretizarea si securizarea lucrarilor scrise se va proceda astfel:
a) coltul din dreapta sus al primei foi tipizate, continand datele personale ale elevului, nu se sigileaza, anonimizarea acestora se face automat in platforma destinata evaluarii digitalizate;
b) coltul din dreapta sus al urmatoarelor foi tipizate, incepand cu a doua foaie tipizata, continand datele personale ale elevului, se sigileaza si se secretizeaza. Secretizarea casetei de identificare se realizeaza cu ETICHETE, nu cu lipici. Presedintele centrului de examen aplica stampila unitatii de invatamant pe coltul sigilat.
Pe fiecare lucrare scrisa se aplica stampila unitatii de invatamant pe prima pagina a fiecarei foi tipizate, in coltul din stanga jos. Stampila se aplica de catre presedintele si membrii comisiei din centrul de examen, inainte de distribuirea foilor in sali.
Asistentii asigura capsarea in trei locuri (lateral stanga sus, jos si la mijloc) a lucrarilor scrise care depasesc un numar mai mare sau egal cu doua foi tipizate, asezate sub forma de caiet, in ordinea paginilor.
Dupa finalizarea fiecarei probe scrise, in limita maxima a timpului alocat acesteia, elevii predau lucrarile asistentilor, care le verifica in conformitate cu prevederile art. 61 din Metodologia BAC, asttfel:
a) dupa ce isi incheie lucrarile, elevii numeroteaza foile, sub indrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar cateva randuri, partea nescrisa fiind barata de catre asistenti. Dupa incheierea numerotarii, elevii predau asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini.
b) la predarea lucrarilor, asistentii bareaza/marcheaza cu litera Z spatiile nescrise, verifica numarul de pagini si il trec in procesele-verbale de predare-primire pe care le semneaza elevii, precum si in rubrica prevazuta pe prima pagina a lucrarii.
Dupa verificarea fiecarei lucrari, in ordinea primirii acestora, in prezenta elevilor, asistentii scaneaza lucrarea, verifica existenta corespondentei dintre numarul paginilor scanate, numarul paginilor lucrdarii in format fizic si numarul de pagini trecut in procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum si gradul de lizibilitate al lucrarii scanate, o incarca si o marcheaza in platforma destinata evaluarii digitalizate a examenului national de bacalaureat.
La cererea elevului, lucrarea proprie scanata poate fi incadrata in platforma destinata evaluarii digitalizate si fara prezenta elevului.
Marcarea lucrarii in platforma presupune introducerea numarului de pagini al lucrarii, respectiv selectarea optiunii "neprezentat” sau a optiunii ,eliminat”, in cazul elevilor care nu s-au prezentat sau, dupa caz, au fost eliminati de la proba respectiva. Lucrarea elevului eliminat nu se scaneaza si nu se incarca in platforma.
In situatia in care exista elev/elevi care sustine/sustin examenul in sala separata, lucrarea/lucrarile acestuia/acestora se sigileaza intr-un plic de catre asistenti, care se deplaseaza la cea mai apropiata sala in care se scaneaza lucrarile, din centrul de examen. Plicul se desigileaza, lucrarea/lucrarile se scaneaza si se incarca in aplicatie.
La expirarea celor trei ore acordate redactarii lucrarii scrise, elevii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. Trei elevi raman in sala pana la scanarea ultimei lucrari.
Dupa finalizarea scanarii tuturor lucrarilor, asistentii introduc toate lucrarile intr-un plic, pe care se scriu urmatoarele informatii: centrul de examen (numarul si denumirea), proba scrisa (disciplina, tipul de subiect), numarul salii de examen si numarul de lucrari predate.
In cazul in care in sala de examen sunt elevi care primesc subiecte pentru discipline diferite, la finalizarea probei si ulterior scanarii lucrarilor scrise, asistentii introduc lucrarile in plicuri distincte, cate unul pentru fiecare disciplina.
Calendar Simulare Bacalaureat 2025
24 martie 2025 - Limba si Literatura Romana
25 martie 2025 - Proba obligatorie a profilului;
26 martie 2025 - Proba la alegere a profilului si specializarii;
27 martie 2025 - Limba si literatura materna
8 aprilie 2025 - Comunicarea rezultatelor.
Comunicarea rezultatelor obtinute la simularea probelor scrise ale examenului national de bacalaureat, in anul scolar 2024-2025 se face anonimizat, utilizindu-se codurile individuale care inlocuiesc numele si prenumele candidatilor si care au fost distribuite candidatilor, pe baza de semnatura de primire, la prima proba sustinuta de acestia.
In procedura este precizat faptul ca notele de la simularea examenelor nationale nu se contesta si nu se trec in catalog. Ele pot fi trecute in catalog doar "la solicitarea scrisa a elevului sau a parintelui/tutorelui".
Fiecare unitate de invatamant analizeaza rezultatele la simularile nationale pentru elevii pe care ii scolarizeaza si elaboreaza un raport pe care il transmite inspectoratului scolar. Raportul include un plan de actiune care cuprinde masurile de remediere in cazul in care acest fapt se impune.