Dan Ion Ionici, directorul Liceului Teoretic "Jean Louis Calderon" din Timisoara, atrage atentia ca, in mai multe cazuri, a constatat diferente uriase intre notele din borderourile individuale de notare, pentru aceeasi lucrare.
"Ce este anormal este modul de notare si modul de calcul al mediei unui elev a carui lucrare a fost corectata de 4 corectori care au dat 4 note: 7,60, 4,60, 4,80 si 7,10!! Conform art. 12 din cadrul OME 6156/2023 calculul este: 4,80 + 7,10=11,90:2=5,95 nota finala! Concret ce ar trebui sa inteleaga un elev care are asa mari diferente intre note! A.....si iar elevii sunt de vina ca nu au invatat! Situatia nu este singulara....!
Putem intelege ca avem in sistem si elevi care invata si care vor sa fie notati cat mai corect la un examen national!", a scris Dan Ion Ionici, pe Facebook.
Ulterior, invitat in emisiunea Info Edu de la
TVR Info, directorul Liceului Teoretic "Jean Louis Calderon" din Timisoara a spus ca selectia profesorilor evaluatori trebuie facuta mai atent si dupa criterii clare: "să predea la liceu È™i să aibă expertiză în evaluarea unor lucrări de Bacalaureat". In cadrul aceleiasi emisiuni, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Sorin Ion, a spus ca ministerul poate obtine informatii despre profesorii care au acordat punctaje atat de diferite la corectarea lucrarilor de la simularile examenele nationale si ca acestia vor fi "ajutati sa-si imbunatateasca competentele de evaluatori" pentru ca "sunt profesori care predau la clasa".
Va reamintim,
profesorii implicati in evaluarea lucrarilor de la simularile examenelor nationale s-au revoltat ca au primit un numar mare de lucrari de corectat intr-un timp foarte scurt. Totul pe banii si pe timpul lor liber, pentru ca Ministerul Educatiei nu a prevazut ca participarea la aceste simulari sa fie platita.
Conform procedurii anuntate de Ministerul Educatiei, un profesor evaluator ar fi trebuit sa primeasca la corectat in medie 50 de lucrari la simularile pentru Evaluarea Nationala si Bac 2024. In practica, numarul lucrarilor primite a trecut de 70, in multe dintre situatii. Pe grupurile de Facebook, cadrele didactice si-au exprimat nemultumirile la adresa sistemului de invatamant, ba chiar au aratat ca efortul depus pentru corectarea lucrarilor pe platforma online a fost mai mare decat in cazul corectarii pe hartie.
Rezultate simulare Bac 2024
Cifrele publicate recent de Ministerul Educatiei arata ca 60,13% dintre elevii din clasele terminale de liceu care au participat la simularea examenului de Bacalaureat au luat note egale sau mai mari de 5 la Limba si literatura romana, 64,12% la proba obligatorie a profilului si 64,75% la proba la alegere a profilului.
Simularea Bacalaureatului a fost sustinuta in perioada 4 - 7 martie, la nivel national, de elevii claselor a XII-a si a XIII-a seral/frecventa redusa.
Potrivit Ministerului Educatiei, au fost implicati in procesul de evaluare 13.897 de profesori. In cadrul celor peste 1.320 de centre de examen (licee), scanarea si incarcarea lucrarilor pe platforma informatica au fost asigurate de peste 10.000 profesori asistenti.
Rezultate simulare Bac 2024 pe probe si transe de note