Problema a fost ridicata si pe grupul de Facebook
- Grupul profesorilor din Romania, unde un utilizator a intrebat de ce abordarea altui roman psihologic, in afara de "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", de Camil Petrescu, ar fi fost una gresita. Asta pentru ca in enunt nu exista precizari clare referitoare la alegerea operei, iar alti autori care au scris romane psihologice ar putea fi la fel de bine abordati.
Utilizatorul da exemplul romanului "Ion" de Liviu Rebreanu care, in opinia sa, "este abordat la ore ca roman psihologic de multi profesori de limba si literatura romana".
Va reamintim, la
Subiectul al III-lea la Limba romana de la Simulare BAC 2025, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte in care sa prezinte particularitati ale unui roman psihologic sau al experientei studiat (pentru elevii de la real), respectiv un eseu in care sa prezinte particularitati de constructie a unui personaj dintr-un roman psihologic sau al experientei studiat (pentru elevii de la uman).
Redam mai jos mesajul publicat pe grupul de Facebook - Grupul profesorilor din Romania privind corectitudinea abordarii diferitelor romane psihologice si cateva dintre raspunsurile primite de la cadrele didactice inscrise in grup.
"Buna ziua
In urma unor discutii cu elevi din licee diferite cu privire la subiectul III dat la simulare BAC 2025 as dori sa pun citeva intrebari la care poate voi primi raspunsuri de la profesori de specialitate, dar si de alte cadre didactice interesate de acest subiect:
De ce abordarea romanului "Ion" de Liviu Rebreanu nu este corecta? Acest roman este abordat la ore ca roman psihologic de multi profesori de limba si literatura romana (citez 2 abordari gasite pe internet a) "abordeaza conflictele interioare ale personajelor , in special al personajului Ion , care duce o lupta intre dorinta si patima , ajungand sa se lase pierdut dorintei de pamant si dezvoltand astfel o patima necontrolata care conduce personajul spre dezumanizare si decadere morala "). b)https://www.edums.ro/resurseeducationale/files/liceal/lbcomunicare/Ion%20-%20L.%20Rebreanu.pdf - se abordeaza statutul psihologic al personajului Ion (de catre profesor si respectiv inspector de specialitate) de ce trebuie la subiectul III sa fie tratata doar opera "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”, roman scris de Camil Petrescu si nu oricare alt roman phihologic, tinind seama de faptul ca nu este facuta precizarea - din operele studiate sau dintre operele.... sau opere scrise de autorul....?
Sunt elevi care citesc romane psihologice, dar poate nu cele recomandate de programa! De ce nu ar fi corecta si abordarea altor romane psihologice atat timp cat nu sunt facute precizari clare in formularea subiectului? Poate cerintele subiectelor ar trebui sa fie mai clar formulate, iar profesorii care predau aceasta disciplina sa se puna de acord si sa transmita aceleasi informatii elevilor, fara a lasa loc de interpretare!"
Iata cateva dintre raspunsurile oferite de cadrele didactice:
💬 "Intrebarile ridica o problema importanta legata de ambiguitatea formularii subiectelor la examenele de Bacalaureat.
De ce nu este corecta abordarea romanului „Ion” ca roman psihologic?
„Ion” este, in primul rand, un roman realist si obiectiv dar asta nu inseamna ca nu are si o dimensiune psihologica .
In „Ion”, analiza psihologica este realizata din exterior, de catre naratorul omniscient si obiectiv, ceea ce este mai degraba o trasatura a realismului. Astfel, „Ion” are o componenta psihologica, dar nu poate fi incadrat ca roman psihologic in sensul strict al termenului.
Problema apare deoarece in programa pentru Bacalaureat, romanul reprezentativ pentru psihologie este „Ultima noapte...”, iar evaluarea se face pe baza acestei opere. Elevii care aleg alte romane ar putea sa nu obtina punctaj maxim, deoarece baremul este construit pentru „Ultima noapte...”.
E un lucru extraordinar ca elevii citesc romane psihologice in afara programei. Problema este ca sistemul de examinare nu este suficient de flexibil pentru a recompensa acest efort.Ministerul Educatiei ar trebui sa revizuiasca formularile subiectelor, astfel incat sa nu existe ambiguitati"
💬 "Baremul nu este construit pentru Ultima noapte...poate fi abordat orice alt roman psihologic. Reperele si criteriile de notare sunt aceleasi, indiferent de opera. Elevii puteau scrie foarte bine Maitreyi- care se studiaza chiar daca autorul nu este canonic. Este drept ca nu toti profesorii mai abordeaza si alte opere, dar toti, absolut toti il au in vedere pe Camil Petrescu pentru ca e autor obligatoriu".
💬 "Corect! Din pacate, practica ne arata ca, de multe ori, se merge pe varianta „sigura” – adica romanul cel mai des mentionat in manuale si auxiliare – pentru a evita eventuale probleme la corectare".
💬 "Eu fac la clasa a IX-a romanul Padurea spanzuratilor in cadrul temei Confruntari etice si civice. Elevilor le place foarte mult. La tema iubirea discut Maitreyi. Numai ca realitatea cruda este ca elevii nu mai citesc, nu mai vor sa se implice in nimic, sunt, asemenea celui dat aseara la stiri cu atitudine zeflemitoare, " Cine e Camil Petrescu, e de la noi din liceu?". Si daca le dadea numele autorului, tot greseau opera. Asa ca cine a invatat stia exact ce roman sa abordeze, cine nu, a mers la ghici"
💬 "Daca un elev/ candidat poate scrie un eseu vizand un roman psihologic nestudiat la clasa si nerecomandat de programa, felicitari. Dar ma indoiesc ca exista un astfel de elev. In 32 de ani de corectat ,cariera, nu am intalnit asa ceva. Oricum, cei care ar fi in stare respecta programa".
💬 "Orice opera literara presupune o umanitate care traieste, simte, se zbuciuma etc. Cum este si cazul romanului Ion de Liviu Rebreanu. Insa conceptul de roman psihologic este un criteriu de clasificare care presupune mai mult decat o obsesie cum e cazul lui Ion. Romanul psihologic presupune prezenta unui conflict interior, dar mai ales a unor tehnici narative precum fluxul constiintei, memoria involuntara, introspectie, luciditate, interiorizarea experientei traite. Or, acesta nu este cazul romanului mentionat in postare. In schimb, elevii puteau aborda si alte opere literare: Padurea spanzuratilor de Liviu Rebreanu, Patul lui Procust de Camil Petrescu, Maitreyi sau Nunta in cer de Eliade".
💬 "Orice personaj are dimensiune psihologica, dar asta nu inseamna neaparat ca opera din care face parte este de analiza psihologica".
Elevii de clasa a XII-a au dat simularea la Limba romana luni, pe 24 martie. Potrivit cifrelor anuntate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, la proba au fost prezenti peste 101.000 elevi din totalul celor circa 123.000 de elevi inscrisi (rata de participare: +82%). In urma tentativei de frauda a fost eliminat un elev. Comunicarea rezultatelor se va realiza in data de 8 aprilie.