De ce sunt elevii indisciplinati? Etapele prin care trec acestia si solutii pentru profesori

De Portal Invatamant
la 13 Apr. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce sunt elevii indisciplinati? Etapele prin care trec acestia si solutii pentru profesori13Apr.2017

Indisciplina unora dintre elevi nu doar ca le da de furca profesorilor, dar poate produce dezechilibre mari in sala de clasa. Motivele pentru care se comporta asa pot fi diverse: nu ii atrage materia respectiva, nu rezoneaza cu profesorul, au parinti neimplicati, insa pe langa acestea, exista un motiv care primeaza, conform psihologilor.







Psihologul Rudolf Dreikurs sustine ca orice om isi doreste o apartenenta pozitiva, isi doreste status si recunoastere. Toti elevii vin la scoala cu aceasta nevoie si nu toti pot sa si-o indeplineasca asa cum trebuie. Unii dintre cursanti au performante scolare mai bune si ei primesc din partea scolii respectivul status si recunoasterea pe care si-o doresc. Dar cu ceilalti nu se intampla acest lucru si astfel comportamentul lor se schimba.
 
Cautarea atentiei
 
Atunci cand elevul nu primeste atentia pe care si-o doreste el poate sa incerce sa o obtina prin indisciplina. Un comportament nepotrivit, punerea unor intrebari irelevante, cererea unor favoruri speciale…toate acestea sunt in masura sa intrerupa ora si sa focalizeze atentia asupra lui. Un alt autor, Fredric Jones, observa ca dascalul pierde aproximatv 50% din timp deoarece elevii sunt in afara sarcinii sau disturba in diferite moduri pe profesor sau pe alti colegi, conform performante.ro.
 
Dreikurs sustine ca elevul cauta atentie atunci cand are un comportament nepotrivit, se opreste cand i se face observatie, ca apoi sa repete comportamentul mai tarziu. Dar daca nu se mai opreste atunci cand i se face observatie, inseamna ca elevul a trecut in cea de-a doua etapa: cautarea puterii.
 
Cautarea puterii
 
In cautarea puterii, elevul isi sfideaza profesorul. Nevoia de putere se caracterizeaza prin argumentare puternica, contraziceri, aparitia minciunii si a ostilitatii indreptate spre profesor. Simplul fapt de a-l face pe profesor sa intre intr-o batalie cu ei ii face pe elevii ajunsi in acest stadiu sa simta ca au castigat, deoarece tot ce conteaza este sa simta ca l-au suparat pe profesor.
 
Cautarea revansei
 
Daca elevul nu a reusit in stadiile cautarii atentiei sau puterii o sa ajunga si in stadiul cautarii revansei. Acum singurul lucru care ii face placere este sa simta ca are puterea de a le provoca altora neplacere. Prin aceasta actiune ei sunt pregatiti sa fie pedepsiti de catre adult ceea ce o sa le alimenteze nevoia de revansa. Considera o victorie faptul ca sunt neplacuti de catre cei din jur si cuvantul de ordine este violenta.
 
Aratarea inadecvarii
 
Este ultimul stadiu prezentat de catre Dreikurs: elevii se simt fara putere si se vad pe ei insisi drept niste ratati. Au o stima de sine scazuta, refuza sa participe la activitatile clasei, nu mai interactioneaza cu ceilalti.
 
Insa elevul indisciplinat nu este de la inceput asa. Pentru Dreikurs disciplina in clasa presupune libertate si posibilitatea alegerii, insa cu intelegerea consecintelor care deriva din comportamentul respectiv. De multe ori cand sunt pedepsiti, copiii nu vad motivatia din spatele pedepsei, in consecinta devin ostili si se razvratesc impotriva ordinii impuse.
 
Atunci cand unii copii nu reusesc sa obtina atentia in modul in care scoala o cere, ei aleg sa incerce prin comportamente nepotrivite sa ajunga la rezultatul dorit. Indicat este ca profesorul sa ignore aceste reactii, dar sa ii ofere atentia atunci cand copilul nu se asteapta, in momente in care comportamentele nepotrivite nu se produc. Astfel, foarte repede copilul o sa invete ca poate sa obtina atentia cadrului didactic doar atunci cand nu are comportamente nepotrivite. 
 
Desigur, indisciplina nu va disparea din sala de clasa, dar va fi mai redusa si mai usor de gestionat.
Titularizare - Sfaturi pentru Nota 10
NOUTATI - Examenul de Titularizare pentru Educatoare

Atentie: examenul de Titularizare pentru educatori nu este floare la ureche, deci trebuie sa ne pregatim deja cu ajutorul Testelor Rezolvate

Iti punem acum la dispozitie cea mai recenta Culegere – lucrarea:
Teste Rezolvate pentru reusita la Examenul de Titularizare in invatamantul prescolar

Culegerea ofera in plus:

    • rezolvari complete si explicite ale subiectelor, pentru obtinerea notei maxime
    • explicatii si exemple

...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

elevi indisciplinati motiv indisciplina elevi solutii indisciplina elevi


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//