Lectura va deveni o activitate fireasca pentru cel mic atat timp cat nu este vazuta ca o corvoada si este practicata cel putin 30 de minute in fiecare zi. Daca piciul tau petrece prea mult timp pe diferite gadgeturi, este recomandat sa reduci utilizarea acestora, mai ales ca obisnuita de a avea orice informatie la doar un click distanta, il poate face pe cel mic sa isi piarda rabdarea in momentul in care va fi nevoit sa citeasca.
In functie de varsta pe care o are copilul tau, dar si de nivelul la care acesta se situeaza in ceea ce priveste abilitatile de citire, iti prezentam un scurt material din care poti afla cum sa ii determini pe cei mici sa citeasca de placere:
1. Citeste-i de la o varsta frageda
Cu cat vei introduce mai devreme lectura ca activitate de joaca si relaxare in programul micutului tau, cu atat il vei obisnui sa fie inconjurat de carti pe masura ce va creste. Pe site-ul librariei online Libmag gasesti carti pentru copii de la editura
Univers Enciclopedic, adica volume potrivite incepand de la varsta de 0-12 luni, iar pe masura ce creste il poti invata pe micut despre mediul inconjurator cu ajutorul cartilor ilustrate pentru copii. Pe masura ce creste, va fi atras sa descopere tot mai multe informatii cu ajutorul cartilor, inclusiv sa se relaxeze citind de unul singur.
2. Stabiliti un program de lectura
Modul cel mai usor prin care il poti obisnui pe un copil cu programul de lectura este sa ii citesti zilnic, atunci cand acesta nu poate face acest lucru pe cont propriu. Pentru ca lectura imbunatateste calitatea somnului, poti include in programul de seara lectura unor carti care cuprind
povesti pentru copii si sa continui acest obicei atat timp cat este necesar. Pe masura ce creste, citeste zilnic alaturi de micutul tau si ajuta-l sa isi creeze un obicei benefic pentru sanatate si dezvoltarea intelectului.
3. Permite-i sa isi aleaga singur lecturile
In primii ani de viata, daca il vei obisnui pe cel mic cu lectura, vei observa anumite preferinte pentru diferite carticele, activitati si personaje, astfel ca atunci cand vine vorba sa ii citesti o carte, el va dori sa o aleaga mereu pe aceeasi. Acest lucru este normal si este recomandat sa ii permiti sa isi aleaga singur lecturile, iar in acest fel, atunci cand va citi singur isi va putea defini mult mai bine preferintele. Implicarea celor mici in luarea deciziilor le sporeste increderea in sine si-i ajuta sa devina independenti intr-un timp mai scurt.
4. Vizitati librariile si anticariatele preferate
Vizitele frecvente in libraria preferata il vor obisnui pe cel mic cu un spatiu al posibilitatilor de lectura infinite si il va motiva sa citeasca. Pe langa aceasta, crearea unei biblioteci pentru cel mic, ii va dezvolta in timp pasiunea pentru citit. Libmag,
libraria ieftina din centrul capitalei iti pune la dispozitie carti atragatoare pentru copii de toate varstele fara ca tu sa fii nevoit sa investesti sume mari in cartile destinate celor mici. De la cei mai in voga autori straini pana la cei mai apreciati autori romani de literatura pentru copii, la Libmag gasesti lecturi pentru toate gusturile.
5. Abordeaza lectura din mai multe perspective
Copiii adora jocurile de orice fel, asadar, daca micutul tau opune rezistenta cand vine vorba de lectura, incearca sa il atragi spre aceasta activitate cu ajutorul jocurilor. Online, gasesti inspiratie pentru a gasi jocuri diverse si atractive care sa il determine pe cel mic sa citeasca zilnic. Obiceiurile mici, atunci cand devin o rutina, vor da nastere unor succese majore in timp, asadar, insista ca cel mic sa citeasca in fiecare zi.
Copiii au nevoie de indrumare si de sprijin pentru a-si crea obiceiuri sanatoase. Fii tu un exemplu pentru micutul tau si ofera-i orice are nevoie astfel incat acesta sa ajunga sa indrageasca lectura.