1. Creeaza-ti un program de studiu
Atunci cand inveti dupa un program bine stabilit si il urmezi cu strictete, vei fi mult mai increzator in cunostintele si pregatirea ta pentru viitorul examen. Totusi, iti recomandam ca in programul de studiu sa incluzi si anumite pauze in care sa te relaxezi oricat de presant ai simti ca este examenul care se apropie. Foloseste pauzele pentru a face o vizita unui
anticariat din Bucuresti, de unde sa iti achizitionezi, atat lecturi care sa te relaxeze, cat si alte titluri care sa te ajute pe parcursul procesului de studiu. Pentru ca intr-un anticariat gasesti carti din orice domeniu, o vizita in acest loc iti va permite sa gasesti atat carti de specialitate cu ajutorul carora sa te pregatesti pentru examene, cat si carti care sa-ti asigure relaxarea binemeritata dupa ce perioada stresanta a examenelor se va fi incheiat.
2. Invata sa iti gestionezi emotiile
Situatiile presante cu care te vei confrunta de-a lungul vietii te vor invata ca gestionarea emotiilor este esentiala. Gandirea joaca si ea un rol foarte important in gestionarea emotiilor pentru ca aceasta influenteaza direct ceea ce simti. De exemplu, cu cat un examen este mai important, cu atat gandurile despre acesta vor mai catastrofale, iar acest lucru poate fi combatut daca vei invata cum sa-ti gestionezi emotiile. Te poti educa sa-ti controlezi emotiile cu ajutorul
cartilor de dezvoltare personala si psihologie care abordeaza astfel de subiecte. Prin lectura unor astfel de carti vei dobandi, de asemenea, multe alte informatii cu privire la metodele prin care poti combate anxietatea pe durata perioadelor mai stresante.
3. Mentine ordinea in camera si pe birou
O camera in care se regaseste un spatiu ordonat destinat studiului te va ajuta sa-ti mentii atentia asupra informatiilor pe care trebuie sa le retii, mai degraba decat sa te concentrezi asupra dezordinii. Inainte de a te apuca de invatat, fa-ti ordine in camera, astfel incat sa te simti confortabil. Pe birou, ai grija sa adaugi doar acele obiecte care iti sunt utile pentru studiu: ustensile de scris, ustensile pentru a-ti lua notite, materiale de studiu, o sticla cu apa etc.
4. Petrece cat mai putin timp online
Atunci cand inveti, telefonul mobil trebuie sa fie la o distanta cat mai mare de tine si sa il verifici doar dupa ce esti sigur ca ai progresat cu studiul. Pentru a nu fi deranjat, iti poti anunta cunoscutii ca va urma o perioada stresanta, plina de examene si iti vei dedica timpul pentru a studia, drept urmare vei raspunde mesajelor intr-un ritm mai lent. Este foate important sa reduci timpul petrecut online, mai ales atunci cand te asteapta niste examene grele, pentru ca pregatirea ta sa fie in conformitate cu asteptarile.
5. Dormi suficient
Odihna pe parcursul unei perioade mai solicitante te ajuta sa fii mai pregatit pentru o noua zi de invatare si sa asimiliezi noi informatii importante cu scopul promovarii examenelor. Asa cum recomanda specialistii din domeniul neurologiei, este important sa dormi cel putin 8 ore in fiecare noapte, pentru un somn cat mai odihnitor. Ai grija sa adormi la o ora potrivita pentru a te putea trezi plin de energie a doua zi de dimineata.
6. Miscarea si exercitiile fizice
Din programul tau zilnic nu trebuie sa lipseasca exercitiile fizice si miscarea, mai ales ca aceste activitati ajuta la oxigenarea creierului si, deci, la o mai buna capacitate de memorare. Chiar daca nu esti o persoana activa in mod obisnuit, iti poti crea obiceiul de a face miscare zilnic prin realizarea unui plan de activitati pe care sa il respecti. Dimineata este perioada din zi cea mai indicata pentru a-ti face programul de exercitii fizice.
7. Nu te suprasolicita
Este practic imposibil sa inveti intr-un timp foarte scurt materia pe care ar fi trebuit sa o retii in cateva luni, asadar, daca te regasesti in aceasta situatie este recomandat sa iti structurezi informatiile esentiale pe care sa le cunosti. Verifica-ti aceste cunostinte cu ajutorul unor teste si concentreaza-te pe ceea ce ai nevoie sa repeti sau sa imbunatatesti.