Tusea reziduala la copii - cat timp poate persista dupa o viroza si cinci remedii pentru ameliorare

De Portal Invatamant
la 13 Dec. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tusea reziduala la copii - cat timp poate persista dupa o viroza si cinci remedii pentru ameliorare13Dec.2023

In sezonul rece putine sunt persoanele care sunt ocolite de raceli si viroze, iar in cazul copiilor, statistica ne dezvaluie indicatori si mai mari. Iar pe langa febra, unul dintre cele mai suparatoare simptome este tusea, desi tusea in sine este un proces fiziologic normal, prin care organismul incearca sa elimine secretiile din caile respiratorii.

De regula, tusea se estompeaza odata cu eliminarea infectiei din organism; totusi, in unele situatii, poate persista pentru o perioada extinsa, depasind chiar si trei saptamani, fiind clasificata ca tuse reziduala. Aceasta conditie nu este exclusiv asociata cu gripa, ci poate sa apara si ca urmare a hiperreactivitatii bronsice, fenomen frecvent in cazul astmului bronsic sau dupa o infectie virala simpla.
 

Ce este tusea reziduala si cat timp poate persista dupa o viroza

 
Tusea persistenta se manifesta de regula dupa infectiile cailor respiratorii superioare (cum ar fi nasul, sinusurile, gatul sau laringele), si mai este denumita tuse post-infectioasa sau tuse reziduala. O tuse persistenta este in cea mai mare parte uscata si este adesea numita "subacuta", ceea ce inseamna ca persista timp de mai mult de trei saptamani dupa infectie, dar mai putin de opt saptamani.Tusea reziduala poate fi de asemenea productiva (insotita de expectoratie) si poate fi insotita si de alte manifestari clinice, precum iritatie sau durere in gat, raguseala. Ipotezele sunt ca tusea persistenta este cauzata fie de scurgerea mucusului in gat, fie de inflamatia asociata infectiei initiale.
 
In cazul in care persistenta tusei se extinde pe o durata mai mare de doua luni, aceasta poate sugera posibilitatea unei noi infectii la nivelul cailor respiratorii sau a altor conditii medicale asociate cu tusea, excluzand in acest context tusea reziduala.
 

Cat de des este intalnita tusea reziduala 

 
Tusea post-infectioasa reprezinta un tip obisnuit de tuse persistenta, afectand pana la unul din patru oameni cu o infectie a cailor respiratorii superioare.
 

Tratamentul tusei reziduale

 
Tusea reziduala nu necesita interventii simptomatice, deoarece obisnuieste sa se remita natural in decursul a cel mult doua luni. In cazul formelor severe de tuse reziduala, se pot utiliza diverse medicamente pentru a atenua simptomele (doar in urma unui consult medical), inclusiv bronhodilatatoare (destinate deschiderii cailor respiratorii si prevenirii acumularii locale de mucus), corticosteroizi inhalatori sau orali (care previn inflamatia locala), antitusive continand codeina sau dextrometorfan, decongestionante (cum ar fi pseudoefedrina) si antihistaminice (cum ar fi desloratadina sau difenhidramina).
 

Cinci remedii prin care poti ameliora tusea copilului tau

 
Manifestarea tusei persistente poate fi suparatoare sau deranjanta, mai ales pe timpul noptii. Exista cateva interventii/remedii care pot ajuta la ameliorarea tusei copiilor.
 
1. Hidratarea adecvata
 
Mentinerea unei hidratari corespunzatoare este esentiala pentru sugarii si copiii mici care se confrunta cu o raceala sau cu simptome post-raceala. In cazul in care bebelusul este inca alaptat, se recomanda sa-l alaptati mai frecvent decat de obicei. Aceasta va asigura mentinerea gatului sau umed si, simultan, va contribui la o hidratare adecvata a celui mic. 
 
In cazul copiilor mai mari, ajuta consumul de apa sau alte lichide care contin electroliti. Sunt recomandate de asemenea bauturile calde, cum ar fi ceaiuri din plante cu efect antitusiv (ceai de tei, ceai de patlagina, ceai de cimbrisor salbatic, etc.). Acestea pot fi indulcite cu miere (in cazul copiilor mai mari de un an), caci mierea s-a dovedit a fi un tratament sigur si eficient pentru infectiile cailor superioare, prin proprietatile sale antimicrobiene si antibacteriene.
 
2. Baie de aburi si apa de mare pentru igiena nasului
 
Baile de aburi si apa de mare reprezinta doua metode naturale si eficiente pentru mentinerea igienei nasului si tratarea tusei reziduale la copii. Baile de aburi pot fi realizate prin adaugarea unor picaturi de ulei esential de eucalipt sau menta intr-un castron cu apa fierbinte. Expunerea la aburi calzi ajuta la deschiderea cailor respiratorii, reducand congestia si facilitand eliminarea mucusului. Este indicat ca cel mic sa respire in mod lent si adanc acesti aburi timp de cateva minute pentru a beneficia de efectele lor terapeutice.
In ceea ce priveste apa de mare, aceasta poate fi utilizata sub forma de spray nazal salin pentru a curata nasul copilului. Solutia salina contribuie la desfundarea nasului si la eliminarea secretiilor nazale, reducand astfel iritatia si tusea reziduala. Acest remediu este bland si potrivit pentru copiii de toate varstele, fiind o optiune naturala si sigura pentru ingrijirea nazala. In combinatie, aceste doua practici pot aduce alinare si confort micutilor care se confrunta cu tusea reziduala, contribuind la o recuperare mai rapida si la mentinerea sanatatii respiratorii.
 
3. Utilizarea unui umidificator in camera 
 
Expunerea la aer uscat poate afecta sanatatea copiilor in diverse moduri, de la iritarea ochilor si a sinusurilor pana la posibile afectiuni respiratorii, generand o gama variata de simptome. Specialistii subliniaza ca aerul uscat din interior poate accentua simptomele astmului, deoarece expunerea la un mediu cu umiditate redusa poate duce la evaporarea rapida a lichidului care mentine hidratarea bronhiilor, expunand caile respiratorii la iritatii.
 
In plus fata de astm, bronsita, sinuzita si alte afectiuni respiratorii pot fi afectate negativ intr-un mediu cu aer prea uscat. Trebuie sa avem in vedere ca aerul uscat ofera un mediu propice pentru dezvoltarea virusurilor si bacteriilor. O solutie eficienta ar fi investitia intr-un umidificator, care contribuie la eliminarea senzatiei de uscaciune a aerului, mentinand nivelul de umiditate in locuinta intre 30% si 50%.
 
Folosirea unui umidificator faciliteaza respiratia, accelereaza procesul de vindecare in cazul racelilor si gripei, ajuta la ameliorarea simptomelor asociate infectiilor respiratorii si astmului si sustine un somn mai odihnitor.
 
4. Eliminarea factorilor iritanti 
 
Eliminarea factorilor iritanti din mediul in care traiesc copiii este esentiala pentru gestionarea si prevenirea tusei reziduale. Fumul de tigara reprezinta unul dintre cei mai nocivi factori iritanti, putand agrava simptomele respiratorii ale copiilor si contribuind la instalarea sau persistenta tusei. 
 
De asemenea, factorii precum mucegaiul si praful pot irita caile respiratorii si pot agrava tusea reziduala. Pentru a elimina mucegaiul, este important sa se mentina o buna ventilatie in incaperi si sa se previna acumularea excesiva de umiditate. Curatarea regulata a suprafetelor expuse la mucegai si repararea eventualelor scurgeri de apa sunt masuri esentiale. In ceea ce priveste praful, utilizarea regulata a unui aspirator cu filtru HEPA, schimbarea lenjeriilor de pat si a draperiilor in mod frecvent, precum si curatarea si aerisirea constanta a spatiilor pot contribui semnificativ la reducerea prezentei particulelor de praf.
 
5. Produse blande si delicate pentru amelioarea tusei reziduale
 
Produsele destinate ameliorarii simptomelor tusei protejeaza caile respiratorii si calmeaza tusea, fara a o suprima. De prima intentie in preventia si reducerea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator, deci care este eficient si in cazul tusei reziduale, siropul Allerdep, sustine bland si delicat functionarea normala a tractului respirator datorita fitoextractelor active continute.
 
 
Allerdep sirop este indicat in tratarea infectiilor de tract respirator superior si inferior, cum ar fi amigdalitele, laringitele, bronsitele (acute, cronice, astmatiforme), bronhopneumoniile si faringotraheobronsitele in prezenta unui teren atopic.
 
Modul in care actioneaza Allerdep include:
 
⃝     reducerea hiperreactivitatii bronsice
⃝   prevenirea si diminuarea manifestarilor alergice asociate infectiilor de tract respirator prin reducerea inflamatiei si desfundarea cailor respiratorii
⃝     normalizarea raspunsului organismului la agentii alergeni, calmarea tusei si subtierea secretiilor bronsice
⃝     reducerea manifestarilor alergice cutanate, cum ar fi eruptiile, pruritul si roseata.
 
Allerdep poate fi administrat incepand de la varsta de 6 luni, cu 2 saptamani inainte de sezonul infectiilor respiratorii, in scopuri preventive, iar in faza acuta, se recomanda administrarea minima timp de 3-4 saptamani pana la 3 luni.
 
Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10
Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat

DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

tuseallerdepvirozeimunitate copiilaringitainfectii de tract respirator


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//