Lehene a precizat, in cadrul sedintei lunare de dialog social de la Institutia Prefectului, ca e vorba, in principal, de procesele pentru salarizare, pentru sporul de simultan la gimnaziu, naveta cadrelor didactice sau pentru orele de educatie fizica facute de catre invatatori, pentru care sunt platiti ca profesori necalificati.
Liderul sindical subliniaza ca, desi exista hotarari favorabile ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, se merge in continuare cu procese in care statul roman pierde sume importante de bani, pentru cheltuielile de judecata. "Mergem in instanta si ne platesc cheltuieli de judecata de sute de milioane, in lei vechi. E aberant. Castigam toate procesele si mai avem parte si de recursuri la Curtea de Apel. Platim avocatilor si in final sigur ca recuperam banii, dar ii recuperam tot de la stat. Nu e o solutie asta. Ce nu platesc acum, platesc in urma procesului, la care se adauga cheltuielile de judecata", a precizat Eusebiu Lehene.
Acesta a adaugat ca FLSI Salaj a reprezentat in instanta cadrele didactice din Salaj in peste 1 500 de procese, din care cele mai multe au fost pentru dobanzi penalizatoare rezultate din neplata unor sporuri.
"Avem procesele pe dobanzi. Aici e o problema. E vorba de procesele de pe legile 221 si 330. Am castigat procesele, s-a esalonat plata sumelor, s-a prevazut in sentinta ca sumele sunt indexate cu rata inflatiei, dar ulterior, tot in urma unei hotarari a ICCJ s-a stabilit ca sumele respective care au fost utilizate de catre stat sunt purtatoare de dobanzi penalizatoare.
Am castigat procesele, dar printr-o nota a Ministerului Finantelor se stabileste ca nu se platesc din sumele defalcate din TVA. Intentia este de a fi trecute pe seama bugetelor locale. In perioada urmatoare Guvernul va trebui sa stabileasca sursa platii acestor dobanzi si sa inceapa plata lor, pentru ca sentintele sunt definitive, executorii si irevocabile", sustin sindicalistii.