Elevii pot da feedback profesorilor, dar cei mai multi nu o fac. Salvati Copiii Romania: "Inspectoratele nu se implica si nu se iau masuri"

De Portal Invatamant
la 26 Mar. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Elevii pot da feedback profesorilor, dar cei mai multi nu o fac. Salvati Copiii Romania: "Inspectoratele nu se implica si nu se iau masuri"26Mar.2025

Elevii pot da feedback profesorilor, insa cei mai multi dintre ei nu o fac, fie pentru ca nu stiu ca au acest drept, fie pentru ca sunt convinsi ca opinia lor oricum nu va fi luata in considerare, este concluzia unui studiu realizat de Salvati Copiii Romania.

Studiul arata ca peste jumatate dintre elevii romani nu acorda feedback profesorilor, iar cei care au facut-o fie nu au fost luati in considerare, fie au fost sanctionati.
 
Potrivit unui comunicat transmis de Salvati Copiii Romania, doar 2 din 10 elevi afirma ca au discutat cu un cadru didactic despre rezultatele feedbackului oferit, iar dintre acestia aproape 70% spun ca sugestiile le-au fost luate in considerare in mica masura sau deloc, mentioneaza sursa citata.
 
"Feedbackul este anonim si se colecteaza de la elevii inscrisi in clasele din invatamantul gimnazial, profesional si liceal. Cadrele didactice primesc feedback doar de la elevii claselor unde sunt incadrate. Astfel, elevii pot evalua cat sunt de motivati la lectii, daca profesorul foloseste tehnologii digitale si daca opinia lor este incurajata. Astfel, exista un formular semestrial anonim, care ar trebui, conform Statutului Elevului, completat de catre elevi cu privire la fiecare profesor. Fisele completate ar trebui colectate apoi de diriginte, care le analizeaza si transmite rezultatele agregate, in termen de 10 zile, catre cadrele didactice vizate", a explicat Salvati Copiii Romania.
 
Raportul final nu este analizat de terte persoane, astfel ca inspectoratele nu se implica si nu se iau masuri, daca rezultatele sunt "ingrijoratoare" in legatura cu un profesor, se arata in comunicat.
 
Conform studiului, 66% dintre copii spun ca au fost informati cu privire la posibilitatea de a acorda feedback profesorilor, insa doar 47% stiu ca exista o metodologie care reglementeaza acest lucru. Nivelul minim se intalneste in cazul elevilor din Bucuresti, unde 30% raspund afirmativ, intrebati daca au auzit de metodologia de feedback.
 
Aproape jumatate (43%) dintre elevi au acordat feedback cadrelor didactice. Totodata, 8% dintre elevi sustin ca au fost sanctionati ca urmare a oferirii de feedback, principalele sanctiuni fiind note mai scazute sau avertizarea verbala.
 
Desi 75% dintre elevi stiu de existenta unei asociatii a elevilor in scoala in care invata, peste 80% dintre acestia nu au apelat niciodata la ea, se mentioneaza in comunicat.
 
"Una dintre marile lacune ale sistemului romanesc de educatie este lipsa participarii reale a copiilor in deciziile care ii privesc direct. Desi legislatia prevede ca interesul superior al copilului trebuie sa prevaleze, aceasta prevedere este contrazisa, de exemplu, de excluderea copiilor din Consiliile de administratie ale scolilor pana la implinirea varstei de 18 ani. Aceasta abordare contravine art. 12 din Conventia ONU privind Drepturile Copilului, care cere ca opinia copilului sa fie ascultata si luata in considerare", a afirmat presedintele executiv al Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu.

Elevii au dreptul de a-si evalua profesorii de la clasa


Noul Statut al Elevului, in vigoare de la inceputul anului scolar, prevede ca elevii au dreptul sa ofere feedback profesorilor la finalul fiecarui an scolar. In document este prevazut si un model-cadru pentru Fisa de feedback pe care elevii o pot completa pentru fiecare profesor de la clasa.
 
Fisa de feedback este anonima, deci elevul nu trebuie sa isi scrie numele pe ea. Trebuie insa sa noteze clasa in care invata, numele profesorului si disciplina pe care acesta o preda. Conform prevederilor din Statutul Elevului, profesorii vor fi evaluati cu note de la 1 la 5, iar rezultatele feedbackului vor fi discutate la inceputul anului scolar urmator, in vederea imbunatatirii activitatii de la clasa.
 
In Statutul Elevului se mai arata ca procedura prin care elevii pot oferi feedback profesorilor lor este stabilita de consiliul de administratie al unitatii de invatamant. 
 
Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10
Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat

DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

feedbacksalvati copiii romaniafeedback profesori


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//