Inainte de a fi cu totul pe cont propriu, ii poti oferi copilului tau cel mai important instrument pentru autonomia sa financiara. E vorba de
ING Young prin care are card bancar pe numele lui si acces la Home’Bank, iar tu ai acces sa impui limite, sa vezi tranzactiile si chiar sa deschizi un cont ING Economii, atasasat la ING Young, ca sa invete cum sa economiseasca. Astfel, tu ai siguranta, iar copilul autonomie.
Cu un astfel de cont vezi cand plateste, cum economiseste (prin Round Up, de exemplu), dar si soldul ramas ca sa stii cand e timpul sa-i trimiti bani. Cardul asociat poate fi folosit atat la plati online, cat si la POS – si, da, pot fi setate limite ca sa stii ca nu pierde toti banii in urma unei fraude.
ING Young e pentru toti cei care au intre 10 si 18 ani si poate fi deschis rapid, online, din aplicatia Home’Bank. Intri in aplicatie, in sectiunea Produse > Familia ta si alegi ING Young. Introduci datele copilului, deschizi contul curent (care va fi pe numele tau), apoi Home’Bank-ul copilului si, optional, poti cere cardul pentru copilul tau, dintre cele 4 modele disponibile. Mai departe, copilul va primi un cod de utilizator si un cod de activare pentru a-si stabili parola pe care o va folosi cand utilizeaza propriul Home’Bank.
Ce mai poti face in plus, si e de mare ajutor, pentru relatia copilului cu banii e sa-l incluzi in conversatia despre bani. Intai teoretic – ce facem cu ei, de ce ii economisim pentru anumite momente, de ce ii lasam la magazin in schimbul unui cos cu produse si tot asa. Apoi vine partea practica. Sa invete sa ii distribuie pentru nevoile sale, sa plateasca, sa inteleaga preturile. Asa pot afla si un adevar important: banii nu pot fi cheltuiti decat o data, iar ca sa cumperi ceva trebuie sa renunti la altceva.
Tocmai de aceea copilul poate fi implicat in activitati simple, practice, cum ar fi scanarea produselor in magazin si folosirea cardului pentru plata. Experienta pe care o are el e fantastica, sa fie in controlul unui dispozitiv cu care plateste.
O astfel de expunere timpurie contribuie la formarea unei intelegeri solide despre cum functioneaza tranzactiile si tehnologia. Asta si pentru ca, cel mai probabil, va interactiona mai mult cu carduri si aplicatii de banking decat cu cash. Tocmai de aceea e importanta si discutia despre fraude.
Intai il inveti despre bani. Apoi te asiguri ca nu-i pierde
Ca parinte trebuie sa ai in vedere ca noua generatie se naste cu un acces la tehnologie mai mare decat a avut-o generatia ta. Dar asta nu inseamna ca un copil are din start cunostintele de cum s-o foloseasca. Aici e rolul tau: sa-i arati cum se face si care sunt implicatiile.
Iar cand vine vorba de urmari, cea mai importanta lectie e cum sa nu piarda banii pe care ii are. Aici se poate dovedi salvatoare monitorizarea tranzactiilor, atat prin valoare, cat si prin tip (contactless, online). Si, da, pot fi chiar blocate unele. Functionalitatea de permisiuni card e disponibila in ING Young, la fel cum e si cea pentru impunerea limitelor pe cont. Mesajele prea bune ca sa fie adevarate cu fraude bancare s-au inmultit, dar daunele pot fi limitate.
Totodata, e util sa iti inveti copilul despre valoarea unui card virtual: nu il poate pierde si e prietenos cu mediul. Daca are peste 16 ani, il poate inrola intr-un portofel virtual precum Google Pay sau Apple Pay si va putea plati cu telefonul, ceea ce i se va parea foarte cool.
Mai mult, o solutie de securitate cibernetica instalata pe telefon e recomandata si chiar vitala. Fraudele iau tot felul de forme, de la mesaje pe WhatsApp, SMS si alte aplicatii pana la reclame pentru aplicatii periculoase.
Da, educatia financiara si mai ales independenta financiara nu sunt predate o singura data si gata. E un proces continuu, cu sfaturi si indrumari pentru fiecare etapa din viata.
In copilarie copilul invata despre cumparaturi si plata cu cardul. Cativa ani mai tarziu invata valoarea economiilor si setarea obiectivelor pentru banii pe care ii are. Iar in adolescenta deja foloseste instrumentele financiare disponibile, cum e deja ING Young, face economii smart prin optiuni ca Round Up si e cat se poate de atent la ce tranzactii face ca sa nu ramana cu contul gol.