Seful clasei reprezinta liderul elevilor, persoana care are curaj sa apere interesele lor, sa discute in numele clasei cu profesorii sau chiar cu directorul. De aceea, este necesar ca seful clasei sa aiba credibilitate si sa fie un elev responsabil. Seful clasei este numit responsabilul elevilor in Consiliul clasei si, de cele mai multe ori, este ales sa reprezinte intreaga clasa si in Consiliul elevilor din scoala respectiva.
...REDUCERI majore la culegeri, carti, teste si exercitii pentru clasele I-VIII
Click AICI pentru oferta completa<<
Statutul Elevului 2024 prevede ca fiecare clasa isi alege reprezentantul in Consiliul elevilor, o data pe an, la inceputul anului scolar. Votul este secret, iar elevii sunt singurii responsabili de alegerea reprezentantului lor. Profesorii nu au drept de vot si nici nu le este permisa influentarea deciziei elevilor.
In fiecare unitate de invatamant preuniversitar de stat, particular si confesional, inclusiv gimnazial, se constituie Consiliul scolar al elevilor.
Atributiile sefului clasei
Atributiile sefului clasei pot sa difere in functie de regulamentul intern al scolii, nivelul de invatamant si nevoile specifice ale clasei. Printre cele mai intalnite indatoriri se regasesc:
1. Reprezinta clasa in fata profesorilor si a conducerii scolii.
2. Vegheaza asupra pastrarii ordinii in clasa pe durata pauzei sau in lipsa profesorului. Este sprijinit de elevul de serviciu pe clasa;
3. Atrage atentia colegilor in cazul in care acestia nu respecta regulile stabilite pentru clasa;
4. Transmite anunturi si informatii importante catre colegi.
5. Informeaza profesorii clasei,
dirigintele, conducerea, despre nevoile, propunerile, initiativele sau nemultumirile colectivului de elevi.
6. Este membru in Consiliul clasei.
7. Poate avea sarcini administrative: organizeaza anumite activitati, scrie liste, etc.
8. Coordoneaza activitatea elevilor de serviciu pe clasa
9. Colaboreaza cu alti sefi de clasa pentru activitati comune.
10. Participa la consiliile elevilor sau la intalniri organizatorice.
Cum este ales seful clasei?
Cea mai raspandita metoda pentru alegerea sefului clasei este cea a votului secret. Elevii pot propune colegi sau se pot propune pe ei insisi pentru a fi seful clasei. Fiecare elev scrie numele lui, ori al colegului caruia ii da votul sau pe o foaie. Foile nu trebuie semnate astfel incat votul sa ramana secret. Toate foile sunt adunate intr-o cutie comuna. La final, dupa ce toti elevii si-au exprimat optiunea, profesorul diriginte/invatatorul numara voturile si, in functie de rezultat, anunta castigatorul. Candidatul cu cele mai multe voturi devine seful clasei.
In alte cazuri, invatatorul/profesorul poate desemna direct un elev care sa fie seful clasei, pe baza abilitatilor de organizare, responsabilitate si atitudine fata de colegi.
De regula, durata mandatului sefului clasei este de un an scolar.
Ionela Iacob 12 Ian. 2024 08:46:51
Comper