Sorin Cimpeanu a anuntat ca
rata de promovare la Evaluarea Nationala, dupa contestatii, a crescut la 82,4%, de la 82,3%. La nivel national, in 17 situatii, notele contestate de elevi au fost majorate cu mai mult de doua puncte.
"Au fost inregistrate 21.854 contestatii, mai multe decat anul trecut. Practic, 7,12% din totalul numarului de lucrari au facut obiectul unei contestatii. Dintre acestea 13.324 la Limba romana, 8265 la Matematica si 265 de contestatii la limba materna. In urma evaluarii lucrarilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 82,4%. La finalul acestei etape, 122.301 elevi au medii mai mari de 5. Sunt cu aproape 28.000 de elevi cu medii peste 5 mai mult decat anul trecut.
A crescut si numarul elevilor cu media generala 10. Avem inca 16 medii de zece, ajungandu-se la 237 de medii de 10. O precizare importanta: 74% dintre notele contestate s-au finalizat cu diferente mai mici de 0,5 puncte", a anuntat Sorin Cimpeanu.
57% dintre elevi intampina probleme de exprimare in scris la Limba romana
Chiar daca inca de la primele rezultate a rezultat ca peste 82% dintre elevi au luat note peste 5 la Evaluarea Nationala, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a reliefat faptul ca exista o problema grava la nivel de pregatire in scolile din tara, in special in ceea ce priveste folosirea corecta a limbii romane.
"Evaluarea digitala ne-a aratat faptul ca 57% dintre elevi au probleme cand trebuie sa scrie corect in limba romana, inclusiv semne de punctuatie. La itemul 8 de la Subiectul 1B doar 6% dintre elevi au rezolvat corect integral acest exercitiu care vizeaza scrierea corecta. Doar 6% au putut sa scrie perfect romaneste. Este o concluzie trista, dar importanta pentru a sti ce avem de facut. Itemul 5 de la Subiectul 1B, doar 43% dintre elevi stiu sa identifice verbele. 8% dintre elevi nu pot identifica o informatie prezentata explicit in primul enunt al unui text dat. 57% au probleme de scriere corecta, de ortografie si de punctuatie", a spus ministrul Educatiei, la momentul afisarii primelor rezultate la Evaluarea Nationala 2022.
Media de la Evaluarea Nationala reprezinta 80% din media de admitere la liceu.
Calculul mediei de admitere la liceu in 2022 se face astfel:
MA= 0,2 × ABS + 0,8 × EN
unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a
Calendar admitere la liceu pentru anul scolar 2022-2023
4 – 11 iulie 2022: Completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de dirigintii claselor a VIII-a Orice optiune gresita poate conduce la o repartizare nedorita. Completarea fiselor de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a care doresc sa participe la admitere in alt judet si depunerea/transmiterea fiselor, conform procedurii stabilite de Comisia nationala de admitere.
Candidatii nerepartizati pe locurile speciale pentru rromi si candidatii nerepartizati pe locurile distinct alocate in unitatile de invatamant de masa candidatilor cu CES, precum si cei care au fost repartizati dar care solicita, in scris, renuntarea la locul pe care au fost repartizati, care doresc sa participe la etapa de repartizare computerizata si admitere in invatamantul liceal pentru candidatii din seria curenta, precum si pentru cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2022-2023, completeaza optiunile in perioada 8 – 11 iulie 2022.
4 – 11 iulie 2022: Introducerea in baza de date computerizata (in aplicatia informatica centralizata) a datelor din fisele de inscriere.
4 – 11 iulie 2022: Verificarea de catre parinti si candidati a corectitudinii datelor din fisa listata de calculator, corectarea eventualelor greseli in baza de date computerizata si listarea fiselor corectate din calculator, operatiuni ce se vor realiza utilizand aplicatia informatica centralizata.
12 iulie 2022: Termenul-limita pentru transmiterea bazei de date de la centrele de inscriere la centrul de admitere judetean/al municipiului Bucuresti, precum si a listei absolventilor care nu participa la repartizarea computerizata, prin confirmarea operatiunilor specifice in aplicatia informatica centralizata.
Predarea/transmiterea de catre comisia din centrul de inscriere a fiselor de optiuni originale la centrul de admitere judetean/al municipiului Bucuresti.
12 iulie 2022: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judetene/al municipiului Bucuresti la Centrul national de admitere prin confirmarea, de catre acestea, a finalizarii operatiunilor specifice, in aplicatia informatica centralizata.
13 iulie 2022: Verificarea si corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidati aflati in baza de date pentru admiterea computerizata si care au fost deja admisi la liceele la care se sustin probe de aptitudini etc., de catre Comisia nationala de admitere si comisiile de admitere judetene/a municipiului Bucuresti; transmiterea modificarilor la comisia nationala.
13 iulie 2022: Corectarea erorilor si confirmarea incheierii modificarilor in aplicatia informatica centralizata.
14 iulie 2022: Repartizarea computerizata in invatamantul liceal a absolventilor clasei a VIII-a care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2022 – 2023.
14 iulie 2022: Comunicarea rezultatelor candidatilor repartizati computerizat in invatamantul liceal.
Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a listei cu locurile neocupate in unitatile de invatamantul liceal din judet/municipiul Bucuresti.
15 – 20 iulie 2022: Depunerea dosarelor de inscriere la scolile la care candidatii au fost repartizati.
20 iulie 2022: Transmiterea de catre unitatile de invatamant liceal a situatiei locurilor ramase libere in urma neinscrierii candidatilor admisi in aceasta etapa de admitere.
21, 22 si 25 iulie 2022: Rezolvarea de catre comisia de admitere judeteana/ a municipiului Bucuresti, a situatiilor speciale aparute dupa etapa de repartizare computerizata.